- ÄGG7
- ARTIKLAR98
- barer & pubar3
- BASRECEPT & HUR-GÖR-MAN25
- BRÖD8
- Brunch & buffé4
- burgare5
- cheesecake3
- dagbok7
- dessert49
- destillat9
- dip & röror9
- dressing5
- drinkar & cocktails16
- DRYCK34
- events41
- fågel22
- fisk14
- FRÅN HAVET35
- glass5
- godis1
- gris8
- GRÖNT37
- HÖGTIDER33
- intervjuer2
- jul9
- kakor26
- kall sås7
- knäckebröd & kex3
- KOKBÖCKER13
- korv2
- KÖTT31
- kräftskiva3
- kryddor3
- lamm1
- LCHF & LOWCARB91
- marinad7
- midsommar4
- mingelmat & plockmat9
- nöt8
- öl4
- OST42
- Övrigt3
- PAJ2
- påsk3
- PASTA9
- PERSONLIGT7
- PIZZA4
- potatis1
- Potatisrätter2
- Andras recept
- asiatiskt
- bacon
- baka
- brunch
- buffé
- choklad
- dessert
- drinktilltugg
- efterrätt
- fika
- franskt
- Frukost och brunch
- förrätt
- gratinera
- grönt
- inspiration
- italienskt
- jul
- julbord
- kaka
- kronfågel
- kyckling
- kål
- lax
- lchf
- lowcarb
- lunch
- midsommar
- MYS - plock & dryck
- nyttigt
- ost
- parmesan
- parmigiano reggiano
- påsk
- restaurang
- restaurang i Stockholm
- sallad
- semlor 2019
- semmeltest
- semmeltoppen 2019
- smårätt
- snabbt
- Stockholm
- swedishfika
- sås
- sötsak
- tillbehör
- Vegetariskt
- vintips
- januari 2023
- december 2022
- november 2022
- oktober 2022
- september 2022
- augusti 2022
- maj 2022
- juli 2021
- januari 2021
- december 2020
- oktober 2020
- september 2020
- juli 2020
- juni 2020
- maj 2020
- april 2020
- mars 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- september 2019
- juni 2019
- april 2019
- mars 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augusti 2018
- juli 2018
- juni 2018
- april 2018
- mars 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- juli 2017
- juni 2017
- april 2017
- december 2016
- november 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augusti 2016
Blomkålssallad att älska
Blomkålssallad som smakar mycket – sälta från gurkan, sötma från de små gula russinen och majo som fått extra syra för perfekt balans. Blomkålen är krispig, russinen lite sega och gurkan saftig. Allt att älska!
Läs mer00Monika Österheim- Monika Österheim
Oxfilé med inbakad potatis
Oxfilé med baconstekt savoykål, smördegsinbakad potatis och senapsgrädde – inte bara supergott utan även tjusigt men utan att vara svårt att tillaga, tack vare mycket bra instruktioner. Rätten kommer från Mattias Larsson och hans eminenta kokbok Fredagskockens Helgmenyer.
Monika ÖsterheimKorv Stroganoff med dill
Den godaste Korv Stroganoff någonsin, med dill och flera sorters senap. Det här är vår svenska husmanskost när den är som bäst.
Monika ÖsterheimCheesecake – klassisk New York style
Cheesecake – klassisk New York style – bakas varsamt i ugn. Smaken har den rätta syrligheten av färskost och citron. Precis som vi får den i USA. Vi älskar den och det kommer du också att göra!
Monika ÖsterheimVitlöksfrästa räkor – Gambas al Pil Pil
En av de godaste av alla spanska tapas – Gambas al Pil Pil som är vitlöksfrästa räkor med chili. Såsen i pannan smakar ljuvligt när det skopas upp med med bröd.
DagPotatisrapporten 2022
På Potatisens dag den 26 oktober var det pressträff på restaurang Hantverket i Stockholm. Svensk Potatis AB bjöd in till lunch för att presentera årets Potatisrapport 2022 men även kora årets Potatisinspiratör.
Monika Österheim- Monika Österheim
Cacio e Pepe
Cacio e Pepe ikonisk, italiensk pastarätt med endast fem ingredienser, här serverad med ett glas Piemonte Nebbiolo Barbera från Maggio Wines. En lättlagad rätt men ändå tips om ett viktigt steg för att det ska bli ljuvligt krämigt.
Monika ÖsterheimPommes med topping
Pommes med topping från kokboken Det är ju en dag imorgon också. De är toppade med ost, lök och smarrig sås – perfekt dag-efter-mat. Boken kallas även Bakisboken.
Dag- Monika Österheim
Restaurang OCRA
Restaurang OCRA i Stockholm är Granerogruppens senaste tillskott tillsammans med intilliggande Granero Bakery. De ligger i Norra Djurgårdsstaden i Gasverkets übercoola historiska lokaler. Kanonbra brunchställe, vågar jag lova! Har ni barn springer ni några meter över torget efter maten och går på Spårvägsmuseet.
Monika ÖsterheimKäsespätzle
Käsespätzle – hemgjord spätzle varvat med fläsk och stekt lök i en gratäng som gratineras med en massa god ost. Perfekt tillbehör till varmrätt men även på buffén, till Oktoberfesten eller som vickning.
DagDaimsnittar med choklad
Daimsnittar med choklad till fikat som är lättbakade och söta så de tillfredställer snabbt sötsuget när det sätter in.
DagKlassiska pretzel
Hembakade klassiska pretzel – kringlor – doppade i lut för karakteristiskt utseende och smak, snyggt snittade och strösslade med grovsalt. Hårda på ytan och ljuvligt mjuka inuti. Otroligt gott!
DagGratinerade potatisrester
Mitt tidigare populära recept är här taget till nästa smaknivå – gratinerade potatisrester med skinka och ost. Otroligt goffigt och gott.
Monika ÖsterheimEspresso Martini
Alltid lika gott med en Espresso Martini. I alla fall om man gillar kaffe och kaffedrinkar. Skummet blir extra härligt i martiniglas.
DagPolkamilkshake
Given succé! Denna härliga polkamilkshake passar alla åldrar men kan bli vuxen i smaken med en skvätt vodka. Perfekt avslutning på brunchen!
Monika ÖsterheimChill Out vinserie fyller 20 år
Chill Out firar 20 år på svenska marknaden med sina populära boxar och flaskor och levererar en ny hållbar design med ny logotyp. Albin Edberg lagade utsökt mat till vinerna på presslunchen.
Monika ÖsterheimGratinerad chèvre med sidfläsk
Gratinerad chèvre med sidfläsk, testat ur Emma Hambergs kokbok Au Pif! Krämigt, salt, sött och alldeles underbart till bröd och sallad.
Monika ÖsterheimSallad med jordgubbsdressing
Dra mig baklänges så makalöst gott det här blev! En sallad med krispigt grönt, len avokado, salt bacon, syrlig feta, söta jordgubbar, knapriga mandlar och krutonger. Det kan inte bli bättre en varm sommardag.
Monika ÖsterheimSommartomat med dressing
Denna tjusiga sommartomat med en härlig salt dressing, som gömmer sig under ett stort moln av finriven parmesan, är sommarens drottning.
DagUrsprungsbeteckning AVA i USA
1980 beslutade USA att införa ett system med ursprungsbetecknade viner. Systemet kallar de AVA vilket står för American Viticultural Area. Beteckningen liknar Frankrikes appellationssystem i grunden men mycket skiljer systemen åt. AVA syftar mest till själva området och mindre på vinifieringen som är tämligen fri.
Monika ÖsterheimKantareller och kräftor till ostpaj
Det här är en härlig ostpaj med smak av västerbottensost och kantarell. Pajen serveras till en kräftor och kantareller i en sallad med aprikosvinägrett. Perfekt förrätt eller smårätt under kräftsäsongen. Säsongens aprikoser smakar väldigt bra till svampen och skaldjuren.
Monika ÖsterheimPotage på potatis och rökt fläsk
Potage på potatis och rökt fläsk är en rustik, mättande soppa som kokar i buljong tills potatisen faller sönder och ger en härlig konsistens. Att grönsaker, kött, gryn eller frukt kokar så länge att det kokar sönder är just vad som utmärker en potage. Soppan tjocknar naturligt.
Monika Österheim
Min matblogg
Jag lagar all slags mat men fokus ligger till vardags på mindre socker och mycket grönt men även hälsosamma recept för viktväktare.
Här hittar du matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.
Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.
Du hittar mig även på Vin & Matguiden där jag sedan 2017 arbetar som webbredaktör men även som profil med egna recept.
Nyhetsbrev:

Mitt Kök / Expressen tycker att Uplifting är en av Sveriges tolv bästa matbloggar.