Uplifting Blogg

  • FRÅN HAVET
    Vitlöksfrästa räkor

    Vitlöksfrästa räkor – Gambas al Pil Pil

    En av de godaste av alla spanska tapas – Gambas al Pil Pil som är vitlöksfrästa räkor med chili. Såsen i pannan smakar ljuvligt när det skopas upp med med bröd.

  • ARTIKLAR
    Stefan Ekengrens berömda Hasselbackspotatis

    Potatisrapporten 2022

    På Potatisens dag den 26 oktober var det pressträff på restaurang Hantverket i Stockholm. Svensk Potatis AB bjöd in till lunch för att presentera årets Potatisrapport 2022 men även kora årets Potatisinspiratör.

  • ARTIKLAR
    Arla Unika Guldklimp snacks

    Guldklimp

    Arla Unika lanserar Guldklimp – en smakintensiv och multitalang – i mat, på bröd, på ostbricka och tillför massor med umami till det gröna kökets rätter. Läs om en härlig 8-rätters avsmakningsmeny på Gastrologik, skapad av Jacob Holmström.

  • PASTA
    Cacio e Pepe med Maggio Piemonte

    Cacio e Pepe

    Cacio e Pepe ikonisk, italiensk pastarätt med endast fem ingredienser, här serverad med ett glas Piemonte Nebbiolo Barbera från Maggio Wines. En lättlagad rätt men ändå tips om ett viktigt steg för att det ska bli ljuvligt krämigt.

  • dressing
    Pommes med topping

    Pommes med topping

    Pommes med topping från kokboken Det är ju en dag imorgon också. De är toppade med ost, lök och smarrig sås – perfekt dag-efter-mat. Boken kallas även Bakisboken.

  • ARTIKLAR
    La Tour skylt

    La Tour

    Läs om en fantastisk upplevelse! La Tour by Pontus Frithiof är exklusiv mat- och vinupplevelse som de kallar power dining på 23 våningen i DN-skrapan, Stockholm.

  • ARTIKLAR
    Restaurang OCRA

    Restaurang OCRA

    Restaurang OCRA i Stockholm är Granerogruppens senaste tillskott tillsammans med intilliggande Granero Bakery. De ligger i Norra Djurgårdsstaden i Gasverkets übercoola historiska lokaler. Kanonbra brunchställe, vågar jag lova! Har ni barn springer ni några meter över torget efter maten och går på Spårvägsmuseet.

  • Brunch & buffé
    Käsespätzle med öl

    Käsespätzle

    Käsespätzle – hemgjord spätzle varvat med fläsk och stekt lök i en gratäng som gratineras med en massa god ost. Perfekt tillbehör till varmrätt men även på buffén, till Oktoberfesten eller som vickning.

  • kakor
    Daimsnittar med choklad

    Daimsnittar med choklad

    Daimsnittar med choklad till fikat som är lättbakade och söta så de tillfredställer snabbt sötsuget när det sätter in.

  • BRÖD
    Salta kringlor - bretzel - pretzel

    Klassiska pretzel

    Hembakade klassiska pretzel – kringlor – doppade i lut för karakteristiskt utseende och smak, snyggt snittade och strösslade med grovsalt. Hårda på ytan och ljuvligt mjuka inuti. Otroligt gott!

  • BASRECEPT & HUR-GÖR-MAN
    Gratinerat potatismos med skinka

    Gratinerade potatisrester

    Mitt tidigare populära recept är här taget till nästa smaknivå – gratinerade potatisrester med skinka och ost. Otroligt goffigt och gott.

  • drinkar & cocktails
    Espresso Martini

    Espresso Martini

    Alltid lika gott med en Espresso Martini. I alla fall om man gillar kaffe och kaffedrinkar. Skummet blir extra härligt i martiniglas.

  • glass
    polkamilkshake

    Polkamilkshake

    Given succé! Denna härliga polkamilkshake passar alla åldrar men kan bli vuxen i smaken med en skvätt vodka. Perfekt avslutning på brunchen!

  • ARTIKLAR
    Chill Out press event

    Chill Out vinserie fyller 20 år

    Chill Out firar 20 år på svenska marknaden med sina populära boxar och flaskor och levererar en ny hållbar design med ny logotyp. Albin Edberg lagade utsökt mat till vinerna på presslunchen.

  • KOKBÖCKER
    Gratinerad chèvre med sidfläsk

    Gratinerad chèvre med sidfläsk

    Gratinerad chèvre med sidfläsk, testat ur Emma Hambergs kokbok Au Pif! Krämigt, salt, sött och alldeles underbart till bröd och sallad.

  • Övrigt
    Vinprovning AVA

    Ursprungsbeteckning AVA i USA

    1980 beslutade USA att införa ett system med ursprungsbetecknade viner. Systemet kallar de AVA vilket står för American Viticultural Area. Beteckningen liknar Frankrikes appellationssystem i grunden men mycket skiljer systemen åt. AVA syftar mest till själva området och mindre på vinifieringen som är tämligen fri.

  • FRÅN HAVET
    Paj till kräftor med västerbottensost

    Kantareller och kräftor till ostpaj

    Det här är en härlig ostpaj med smak av västerbottensost och kantarell. Pajen serveras till en kräftor och kantareller i en sallad med aprikosvinägrett. Perfekt förrätt eller smårätt under kräftsäsongen. Säsongens aprikoser smakar väldigt bra till svampen och skaldjuren.

  • gris
    Potage med potatis och rökt fläsk

    Potage på potatis och rökt fläsk

    Potage på potatis och rökt fläsk är en rustik, mättande soppa som kokar i buljong tills potatisen faller sönder och ger en härlig konsistens. Att grönsaker, kött, gryn eller frukt kokar så länge att det kokar sönder är just vad som utmärker en potage. Soppan tjocknar naturligt.

  • dessert
    Äppeldessert 3

    Äppeldessert i lager

    Ljuvlig äppeldessert där äpplena varvas med mjuk pepparkaka, mascarponefluff och kanelkolasås. Garnera desserten med vackra, torkade äppelskivor.

  • dessert
    Glasstårta Ferrero Rocher

    Glasstårta Ferrero Rocher

    En supersnabb glasstårta med favoriterna vaniljglass, nutella, rostade hasselnötter upphöjt med Ferrero Rocher & choklad. Vem kan motstå?

  • dessert
    Knäckig äppelkaka

    Knäckig äppelkaka

    Ingen höst utan knäckiga äpplen till fikat eller som dessert. Det blir extra gott med generöst strösslad mandel. Använd smakrika svenska äpplen.

  • Brunch & buffé
    Gratinerad fänkål med ricotta och parmesan

    Gratinerad fänkål med ricotta

    Gratinerad fänkål i tunna skivor med knapriga kanter som toppas med ricotta och parmesan i följe med kryddor och kryddgrönt. Härligt och smakrikt tillbehör, trevlig smårätt både på buffén och till brunchen. Bra ensamrätt till lunchen.

  • ARTIKLAR
    Husmanskost ny kokbok av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske

    Husmanskost – största kokboken

    Husmanskost – svenska smaker av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske är en kokbok, fullproppad med recept från vårt älskade matarv. Tre års slit och ett stort verk, bildligt och bokstavligt.

  • ARTIKLAR
    Viking Cinderella weekendkryssning

    Viking Cinderella hösten 2020

    Viking Cinderella kör weekendkryssningar fram till jul med tre avgångar i veckan. Är det säkert att åka i pandemin? Hur funkar säkerheten ombord? Vilka åtgärder har Viking Line vidtagit? Hur ser en kryssning ut i dessa tider när vi måste undvika trängsel? Jag åkte premiärturen och har svar på de flesta av frågorna.

  • cheesecake
    Banancheesecake

    Banancheesecake

    En härligt fräsch banancheesecake utan tillsatt socker. Kakan får sin smak av mogna bananer, havresmul, kakao och hackade jordnötter. Vill du ha mer sötma ringlar du honung över.

Min matblogg

Jag lagar all slags mat men fokus ligger till vardags på mindre socker och mycket grönt men även hälsosamma recept för viktväktare.

Här hittar du matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.

Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.

Du hittar mig även på Vin & Matguiden där jag sedan 2017 arbetar som webbredaktör men även som profil med egna recept.

Nyhetsbrev:

Mitt Kök / Expressen tycker att Uplifting är en av Sveriges tolv bästa matbloggar.

Tillbaka