ARTIKLARrestauranger

India’s modernt indiskt

In ARTIKLAR, restauranger on

India’s modernt indiskt

 

Ny restaurang i centrala Stockholm

India’s öppnade den 8 mars (2024) i Vassa Eggens gamla lokaler på Birger Jarlsgatan i Stockholm. I den nyrenoverade lokalen äter vi modern indisk mat. Jag var där ett par dagar innan premiären på en presslunch.
Krögaren Jonas Svensson, med succéer i ryggen som till exempel Miss Voon, har tillsammans med Elite Hotels skapat India’s.
India's ostrontallrik

Bicky Chakraborty och Elite Hotels

India’s är en hyllning till Elite Hotels grundare Bicky Chakraborty som gick bort 2022. Restaurangen har fått sitt namn efter hans barnbarn India.
Både jag och Bicky kände att en indisk restaurang fattades i Stockholms restaurangvärld och pratade om att öppna en tillsammans. Det blev aldrig av då men när möjligheten att ta över de här lokalerna dök upp kände jag att både tiden och platsen var helt rätt. Jag tror Bicky skulle ha hållit med, säger Jonas Svensson.
India's hälleflundra
India's sötpotatis

Bicky’s Bar

När vi går in i restaurangen kommer vi först in i Bicky’s Bar. I denna första bar (en större finns längre in) serveras bara Dry Martini och Margarita. Det är en hyllning till Bicky och hans fru Ylva, det var deras favoritdrinkar som alltid var början på deras middag.

 

India's Bicky's Bar Dry Martini
India's Bicky's Bar

Modernt och hållbart

India’s koncept är att dela maten på bordet, enligt indisk tradition. India’s rekommenderar att välja 2-3 rätter per kategori (se meny) samt att lägga till bröd och ris. Det framgår inte om det avser 2 personer eller fler.

Maten kommer in på fat som allt är återbruk, dels från den tidigare restaurangen men även de typiskt indiska silvriga/rostfria faten som de hittat runt om i Europa. De har också designat ett litet bestickställ så att besticken inte behöver ligga på bordet. Genialiskt, tycker jag, och dessutom snyggt.

 

India's bestickställ

Menyn

Jonas berättar att de inte kommer att servera nöt- eller griskött, däremot olika fåglar och vilt.

Vi smakar oss igenom mycket och det är svårt att gå in i alltför många detaljer då mycket är smakprover men att det också är lätt att blanda ihop smaker när vi provar så många rätter samtidigt.

Jag hittade dock flera favoriter.

Belugalinser från Gotland med citronkräm och rökt avrugacaviar, Grillad rödräka, Hälleflundra och Ostrontallriken satt som en smäck. Smakrikt, modernt och färgstarkt precis som Jonas och restaurangen utlovar. Även Friterad sötpotatis med yoghurt var len och underbar. Den Grillade broccolin var också lyckad, tycker den här kålälskaren.

 

India's meny

Naan

Jag och kollegorna runt bordet blev lite besvikna på naan-brödet. Det var lite tunt och krispigt istället för naan vi är vana vid. Vi gillade inte heller smaken helt och hållet.

Jag påpekade det för Jonas och han upplyste oss om att då har vi aldrig smakat riktigt naan (!). Framtiden får visa! Kanske ett tunnare bröd faller många i smaken som modernt medan det tjockare med stora bubblor att skopa upp mat med är otrendigt eller ett enklare bröd att baka.

Uppdatering: Jag har bara hört lovord från matkollegor om naan-bröden sedan invigningen så våra två bröd vid bordet verkar inte vara representativa.

Naan-bröden bakas i äkta Tandor-ugn vilket är ambitiöst och verkligen på riktigt!  Se bild! (Indi’a pressbild. Fotograf Maria Cruseman)

 

India's tandoor-ugn
India's naan
India's signaturdessert

India’s desserter

India’s har egna konditorer som gör restaurangens många efterrätter. Det är ovanligt på indisk restaurang med så mycket gott att välja på som avslut.

Desserterna är fluffiga och mindre söta än vår tradition, vilket jag uppskattar mycket. Deras Kulfi – glassar och sorbet på pinne – var en kul, vacker och god avrundning. Mangosufflén var som ett moln i munnen vaniljglass och perfekt lagom sötma. De kallar den redan för signaturdessert, antagligen av rätt anledning.

 

India's kulfi - glass
India's lexikon på toaletterna
India's citat Bycky Chakraborty

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka