DRYCKeventsöl

GW:s Nyktra Pilsner

In DRYCK, events, öl on

GW:s Nyktra

Kosta Bryggeri lanserar ny pilsner

Småländska bryggeriet Kosta Bryggeri lanserar en alkoholfri lager – GW:s Nyktra Pilsner från och med vecka 7 i februari (2024).

GW:s Nyktra är den första av två ölnyheter som tre personer tagit fram genom ett nära samarbete. Personerna (bild nedan) är författaren och kriminologen Leif G.W. Persson, Torsten Jansson vd Kosta Bryggeri samt initiativtagaren och krögaren Pontus Frithiof. Den andra nyheten som är en starköl kommer under våren.

GW:s Nyktra Pilsner finns inledningsvis att köpa hos utvalda återförsäljare i dagligvaruhandeln samt på restauranger, barer och hotell.

 

GW:s Nyktra Pilsner från Kosta Bryggeri. Lansering med Leif G.W. Persson på La Tour hos Pontus Frithiof.
GW:s Nyktra Pilsner från Kosta Bryggeri. Lansering med Leif G.W. Persson på La Tour hos Pontus Frithiof.

Lansering på La Tour

Pressen blir inbjudna till lunch på Pontus Frithiofs La Tour överst i DN-huset med en hisnande utsikt över Stockholm.

Jag har skrivit om fantastiska La Tour flera gånger tidigare. Du kan bland annat läsa om både den otroligt fina maten och se fina interiörbilder eller läsa om deras Afternoon Tea.

Att vi är på La Tour och smakar den nya pilsnern hänger givetvis ihop med att Pontus är initiativtagare till samarbetet med Torsten Jansson och Leif G.W. Persson, båda sedan länge återkommande gäster på Pontus många restauranger.

 

La Tour utsikt
GW:s Nyktra Pilsner från Kosta Bryggeri. Lansering med Leif G.W. Persson på La Tour hos Pontus Frithiof.

Smörrebröd till GW:s Nyktra

Inget smakar så gott som en kall lager till smörrebröd och det är ingen högoddsare att La Tours små lunchmackor landar helt rätt ihop med GW:s Nyktra.

Pilsnern är mörk till färgen och lovar mycket smak. Den är bryggd på tysk ädelhumle som ger extra karaktär men är annars klassisk i smaken.

Jag tyckte att den smakade riktigt bra, smakrik och fyllig till mackorna. Slutsatsen är därmed att jag kommer att gilla den till allt annat jag gärna dricker en lager till, exempelvis husmanskost och till vårens och sommarens bufféer. Jag tänkte inte ens på att den var alkoholfri.

 

GW:s Nyktra Pilsner från Kosta Bryggeri. Lansering med Leif G.W. Persson på La Tour hos Pontus Frithiof. Pilsner med smörrebröd.

Kosta Bryggeri

Torsten Jansson, vd Kosta Bryggeri, har länge haft planer på ett mikrobryggeri. Bryggeriet ska vara hantverksskickligt, inspirerat av lokala referenser och ha koppling till Kosta Glasbruk (Orrefors Kosta Boda) med anor från 1742.

Janssons idé om att brygga eget öl som påminner om Kostas historia låg till grund för satsningen som kom att bli Kosta Bryggeri. Bryggeriet öppnade under pandemin 2022. Sedan dess har hundratusentals liter öl producerats i Kosta. Du hittar dem på lokala restauranger och på Systembolaget – Hyttpilsner (en ljus lager), Julöl (mörk lager), Amber (Ale) och Modern English (India Pale Ale).  Alla i gammeldags mörka glasflaskor med vackra etiketter.

Även GW:s Nyktras utseende på flaska och etikett går i linje med bryggeriets ovan nämnda övriga sortiment.

 

GW:s Nyktra Pilsner från Kosta Bryggeri. Lansering med Leif G.W. Persson på La Tour hos Pontus Frithiof.

Leif G.W. Persson

Att gå i pension är överskattat, berättar G.W. Persson. Han tycker det är roligt att arbeta med sina olika projekt. Däremot gör han klart för oss att han aldrig skulle jobba med något som han inte själv konsumerar.

Han pratade sig också varm om viltkött. Han står bakom en produktlinje fokuserat på viltkött under namnet Svenskt Gårdsvilt där också Pontus Frithiof är delägare. Det är på sin plats att också nämna Leif G.W:s stora framgångar med hittills sex viner i eget namn.

 

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka