KOKBÖCKERPASTA

Pasta med fänkål och salsiccia

In KOKBÖCKER, PASTA on

Pasta med fänkål och salsiccia

Karamelliserad fänkål med salsiccia

Pasta med fänkål och salsiccia är ett recept från Sandra Mastios fantastiska kokbok Fatta Pasta.

Denna kokbok måste du skaffa och lära dig att just fatta pasta. Går du igenom boken kommer du att fatta pasta.

Pastan som Sandra valt till rätten heter Tortiglioni på italienska. Det är räfflade rör som passar i många rätter där vi vill fånga såsen i räfflorna och följa med varje tugga.

Jag använde pastan jag hade hemma även om jag vet att olika pastasorter ska vi använda i olika rätter. Det är inget man skojar bort eller tar lätt på i Italien.

 

Pasta med fänkål och salsiccia lagat ur Sandra Mastios kokbok Fatta Pasta.

Överraskande smaker

Jag vet att fänkål inte är en favorit hos många. Jag älskar fänkål och inte bara till fisk och skaldjur, vilket är vanligast, utan även till kött och i kötträtter. Fänkål är även fantastiskt gott tunnskivad i sallad eller som ensam grönsak.

Ge fänkålen en chans i den här pastarätten! Rätten är överraskande god och kommer att bli en favorit, jag lovar.

Steg

Pasta med fänkål och salsiccia

  1. Koka pastan 3–4 minuter kortare än tiden som anges på paketet. Spara 3–4 dl pastavatten, häll av resten och lägg tillbaka pastan i kastrullen.
  2. Dela fänkålen en gång på längden och skiva den sedan i 2 mm tjocka skivor. Du kan även skiva stjälkarna och finns det någon fänkålsdill så spara den till servering.
  3. Krossa fänkålsfröna grovt och riv osten fint.
  4. Hetta upp olivoljan på medelhög värme i en rymlig panna med höga kanter.
  5. Snitta skinnet på salsiccian och tryck ut korvsmeten rakt ner i den heta pannan. Låt korven genomstekas krispig och fördela den i lite mindre bitar, tänk sockerbitsstorlek.Lyft upp salsiccian på ett separat fat men spara allt fett i pannan. Sänk värmen till medellåg.
  6. Lägg ner fänkålen och fänkålsfröna i pannan och låt steka tills de mjuknat men inte brynts. Lägg tillbaka salsiccian och rör om så att alla smaker hittar varandra.
  7. Lyft ner pastan i pannan. Lägg även ner det mesta av parmesanosten och späd med 1 dl pastavatten.
  8. Ta av pannan från värmen och rör, rör, rör tills osten löst upp sig och tillsammans med pastavattnet och fettet bildat en simmig sås som smiter om pastan. Späd med mer pastavatten, 1 msk i taget, om det behövs.
  9. Lägg upp på tallrikar eller på ett stort fat och servera genast, gärna med finhackad fänkålsdill och lite mer finriven parmesan.

Ingredienser

4 portioner

400 g tortiglioni + 4 liter vatten + 40 g salt
1 fänkål
1 tsk rostade fänkålsfrön
100 g parmesan
1/2 dl olivolja
200 g färsk salsiccia

Parmesan till servering och eventuellt fänkålsdill (om det kom med fänkålen).

Fler recept med salsiccia eller fänkål

Ett av mina mest använda recept är Kalvlägg med fänkål. Jag lagar rätten om och om igen sedan jag provade första gången för 10 år sen. Det är en perfekt bjudrätt och du lagar den med fördel dagen innan.

En annan favorit är Morotssoppa med apelsin och salsiccia. Det är en lite ovanlig soppa med spännande smaker. Missa den inte! Apelsin och morot tillsammans är ju perfekta kombon.

Kalvlägg med fänkål, vin och citron.
Morotssoppa med salsiccia

Smaklig spis!

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka