ARTIKLAROST

Hallands Siren

In ARTIKLAR, OST on

Hallands Siren – ny ost

Arla Unikas nya ost

Den nya osten från Arla Unika är en blåmögelost tillverkad av Kvibille Mejeri. Det är en mögelost men de har inte låtit det blåa möglet växa så den är helt vit. Hallands Siren är därmed en ung ost med tydlig sälta, lite syrlig och smulig i texturen. Ostens karaktär påminner om en färskost. Vissa har lite slarvigt jämfört den med en fetaost, mest för att det är många som förstår likheten – sälta, hög syra och lite smulig.

 

Hallands Siren foto: Arla Unika pressbild

Siren är bra i matlagning

Hallands Siren är kanske inte den optimala osten för ostbrickan men ypperlig i matlagning.

Osten är lätt att riva och den smälter snabbt vid tillagning så därför passar den bra i matlagning. Den tydliga sältan i osten förstärker och förhöjer smaker (som alltid med sälta).

Förutom ostens sälta och höga syra, smakar den milt men har den där lite jordiga eftersmaken som mögelostar har. Gillar du den yttre delen av mögelost där inte möglet har växt, är detta osten för dig. Det var precis så Halland Sirens ostuppfinnare Mads Østergaard kom på idén.

 

Arla Unika gästspel - Saori Ichihara och Albin Edberg

Saori Ichihara och Albin Edberg

På Arla Unikas presslunch häromdagen, presenterade de Hallands Siren och berättade även om sommarens gästspel med gästande kökschefer.

Precis som förra året kommer Albin Edberg tillbaka under två veckor för fortsatt succé. Nytt för i år kommer även Saori Ichihara under en vecka.

Pressen fick smakprov från gästspelens menyer och det var givetvis fantastisk mat från båda kockarna.

Nedan ser du en bild på Saoris otroligt vackra och goda förrätt Tomat & Jordgubbe med Hallands Siren. Saori har använt Hallands Siren på två sätt i rätten som tydligt syns på bilden.

Läs mer om Arlas gästspel i mitt separata inlägg.

 

Arla Unika gästspel - Saori Ichihara med Hallands Siren

Hur stoppar ni mögeltillväxten?

Frida Ewertsson (se bild nedan), chef för Arla Unika Sverige berättar:

– Vanligtvis nålas mögelostar för att på så sätt skapa kanaler för lufttillförsel, vilket i sin tur får möglet att växa inifrån och ut mot kanterna. Detta görs inte på Hallands Siren.

Vi stannar av mognadsprocessen på två sätt. Dels nålar vi inte osten, dels lägger vi den tidigt i vakuumpåse för att förhindra ytterligare luft att komma in. 

Det betyder att om du lägger osten i kylen och låter luft komma till, kommer Hallands Sirens mögel att växa. Du får då en Siren med blått mögel.

 

Frida Ewertsson Chef Arla Unika Sverige

Var finns osten?

Hallands Siren är en Unika X ost vilket betyder att utvalda restauranger serverar den i Sverige och Danmark samt att den finns att köpa i Arla Unikas butiker i Östermalmshallen i Stockholm och Torvehallerne i Köpenhamn.

Hösten 2022 lanserade Arla Unika sin Guldklimp. Jag var med på pressträffen och om du vill läsa om den goda osten klicka du HÄR.

Arla Unika gästspel Saori Ichihara och Albin Edberg med Frida Ewertsson, chef Arla Unika Sverige

1 Kommentar

Pingbacks

  1. […] har skrivit en artikel om den nya osten som du gärna kan läsa. Det är en helt vit blåmögelost. […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka