ARTIKLARrestauranger

Bar Schiacciate

In ARTIKLAR, restauranger on

Bar Schiacciate

 

Italienska mackor på schiacciata

Bar Schiacciate serverar Stockholms godaste italienska mackor sedan deras första mackbar öppnade på Drottninggatan sommaren 2023. Knappt ett år senare inviger de (6 mars)  sin femte mackbar, denna gång på Mäster Samuelsgatan.

Mackornas fina råvaror bygger högt och generöst mellan det goda, toscanska brödet, schiacciata. Schiacciata påminner om foccaia men är tunnare och innehåller mindre olivolja. Har du smakat en gång är du fast, vågar jag påstå. Det bara är så.

Innan vi går vidare är det på sin plats att ta det där med uttalet. Det är inte så många som vågar sig på det. Skjatschatte blir det ungefär så du behöver i alla fall inte skämmas om du kör på det.

 

Schiacciate meny
Bar Schiacciate interiör

Den femte Bar Schiacciate

På kvällen den 6 mars inviger delägarna sitt femte ställe på Mäster Samuelsgatan.

Jag träffar Christoffer Åström som jag lärt känna i Stockholms matkretsar. Christoffer är medgrundare och en av delägarna, känd från IG och TikTok med sina fantastiska matreels. Han är även aktuell som kokboksförfattare till Bistro hemma.

Christoffer berättar att detta stället är det största av de fem och det har också en utökad meny jämfört med de tidigare barerna. De kommer att ha enklare mackor – Simplice Schiacciatas – utöver sina standardsuccéer men även servera svennemackor på morgonen – frallan med pålägg där skillnaden är italienskt pålägg hos Bar Schiacciate istället för skinka, ost och prickig korv.

 

Bar Schiacciate - Christoffer Åström medgrundare och delägare.
Bar Schiacciate

Brödet Schiacciata

Sedan en tid tillbaka serverar Bar Schiacciate ett nytt bröd på ett nytt recept. Brödet är lite tunnare (bara bra så blir man inte så mätt), med frasigare yta men också godare. Godare kan inte vara möjligt, tänker jag när Christoffer berättar om nya brödet. Men han har rätt, brödet är ännu godare.

I 72 timmar kalljäser vetedegen till brödet vilket ger den rätta och perfekta konsistensen. Det lite frasiga är helt förföriskt. Hur kan det funka att bara beställa en halv macka?!?

 

Bar Schiacciate pressbild

Min favoritmacka

Det är egentligen överdrivet att skriva ”min favoritmacka” när Mortadella i stort sett är den enda jag ätit. Varje gång jag är på något av deras ställen bestämmer jag mig för att prova någon annan schiacciata. Intentionen håller fram till disken där jag hör mig beställa en Mortadella. Igen.

Så här skapar de macka Mortadella:
Först en hel burrata över brödets underdel, sen hackade pistagenötter, skivad tomat, 1 hg nyskuren supergod mortadella, massa färsk basilika och till sist balsamico. Vad där att inte älska?

Salami med deras egen kronärtskocksröra har jag också ätit och även den är en mycket, mycket bra macka.

Bar Schiacciate har alkoholtillstånd så ett glas vin eller en öl förhöjer nöjet. De har också alltid en Espresso för 10 spänn.

 

Bar Schiacciate interiör

Annat gott med Christoffer

Jag har ätit Christoffers Ragù och hans Cheats Tiramisu i samband med en vinprovning. Om du vill ha en snabbvariant och hans variant av Tiramisu så finns receptet här.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka