ARTIKLAROSTrestaurangervin

Arla Unikas gästspel

In ARTIKLAR, OST, restauranger, vin on

Arla Unikas gästspel

 

Sommarens pop-up på Arla Unika

Arla Unika fortsätter med sina populära gästspel av olika kockar som tillfälligt får basa i köket i Östermalmshallen i Stockholm.

I sommar kommer Albin Edberg tillbaka igen under två veckor, 28 och 29. Nytt för i år är talangen Saori Ichihara som lagar maten under vecka 31. Ingen av dessa två kockars gästspel kan vi missa. Är du på besök i Stockholm under dessa veckor, boka bord direkt! Det blir fantastiskt gott!

 

Arla Unika gästspel - Saori Ichihara och Albin Edberg

Provsmakning

Jag har det bästa jobbet i världen som ger mig möjlighet att provsmaka Albins och Saoris rätter i förväg.

På presslunchen smakade vi en somrig, lätt och fräsch meny komponerad av båda kockarna. Det var så otroligt gott alltihop, med Arla Unikas goda ostar i rätterna tillsammans med utvalt härligt vin av Einar Book, restaurangens sommelier.

 

Arla Unika presslunch

Meny

Vi började lunchen med Gougères med Gammel Knas Creme till ett glas Michel Gonet, Bdb Grand Cru, Mesnil-Sur-Oger, 2014. Oh là là!

Gammal Knas, söt, fet och syrlig, inte stark men smakrik, är en favoritost och dessa bollar var ljuvliga.

 

Gougeres på Arla Unikas Gammel Knas.

Hallands Siren

En del av anledningen till presslunchen var även att presentera Arla Unikas senaste ost – Hallands Siren.

Nästa rätt var Tomat & Jordgubbe med Hallands Siren. Rätten var en succé! Kolla in Saoris hantverk med japansk estetik och precision på bilderna nedan.

Jag har skrivit en artikel om den nya osten som du gärna kan läsa. Det är en helt vit blåmögelost. Spännande!

 

Tomat & Jordgubbe med Hallands Siren.
Hallands Siren Saori Ichiharas rätt med tomat & jordgubbe

Den Hvide Dame och Sølvræv

Ostarna har roliga namn.

Nästa rätt är Betor, Fläder & Den Hvide Dame. Även denna rätt är otroligt god. Einar serverar en superfin vit Bordeaux, Cos d’Estournel, Pagodes de Cos, 2019 till båda förrätterna och det smakar superbra ihop med grönsakerna och mycket syra (inte helt lätt).

Osten Silverräv (Sølvræv) är en krämig och fyllig blåmögelost med en aning fårmjölk. Denna silvergråa räv dyker upp i len och krämig jättegod gnocchi-rätt. Vinet till rätten knockar mig fullkomligt:

Emidio Pepe, Cerasuolo d’Abruzzo 2021, varken rosé eller rött vin. Vinet är tillverkat av 100% Montepulciano . Det är helt underbart med alla sina somriga jordgubbar & körsbär, mjukt och lent. Färgen är vackert ljust röd. Torrt, mycket elegant, medel syra och med en lite salt mineralitet. Jag är kär!

 

Betor med Den Hvide Dame på Arla Unika
Gnocchi med Silverräv ost

Drunken Cake med punsch

Vi säger att avslutet på måltiden är det vi kommer ihåg så det måste vara riktigt bra. Idag är givetvis inget undantag. Efterrätten är gudomlig med fyllda, drunken kakbottnar med rabarber.

Vi får punsch, Wolkes Äkta Caloric Punsch från Skåne, till desserten och det är sååå gott. Ovanligt och ett modigt beslut som visade sig vara perfekt.

 

Rabarberdessert med Wolkes Äkta Caloric Punsch från Skåne
Rabarberdessert

Favoritställe

Det finns en anledning till att Arla Unika i Östermalmshallen är ett av mina bästa ställen att bara smita in, just här på en osträtt och ett gott vin. Och såklart köpa med lite ostar hem. Inte att förglömma deras fantastiska smör. För mig är detta en lyx som är svår att vara utan. Favoriträtten är deras Croque Madame.

Kolla bilden nedan, första sitta-ute-lunchen i år, den 6 maj!

Längst ner ser du, förutom Albin och Saori, i mitten Frida Ewertsson, chef för Arla Unika Sverige. Jag träffade Frida första gången på lanseringen av Guldklimp på Gastrologik i höstas (som du kan läsa mer om här).

 

Croque Madame på Arla Unikas restaurang i Östermalmshallen i Stockholm.
Arla Unika gästspel Saori Ichihara och Albin Edberg med Frida Ewertsson, chef Arla Unika Sverige

1 Kommentar

Pingbacks

  1. […] Läs mer om Arlas gästspel i mitt separata inlägg. […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka