Terre Siciliane Catarratto Zibibbo Organic
Ny årgång av Chill Outs Terre Siciliane
Jag var nyligen (aug-23) på presslunch då Chill Out lanserade sitt nya italienska vin i liten box.
Samtidigt fick vi smaka den nya årgången 2022 av deras Terre Siciliane. Det är ett av mina husviner, extremt prisvärt och en favorit i sin klass – nästan gratis. Jag är som bekant en vitvinsälskare och det här vinet är så bra till många olika maträtter. Jag gillar framförallt de lite beska tonerna i eftersmak i kombo med det fruktiga (apelsin) och aromatiska. Mycket lätt och gott till mat. (ej sponsrat, bara min egen åsikt)
Druvor med lång historia
Terre Siciliane Catarratto Zibibbo är ett vin på de sicilianska druvorna catarratto och zibibbo, druvor med en lång historia från vinproduktion runt Medelhavet. Catarratto odlas över stora delar av Sicilien och druvan är känd ända sedan 1600-talet. Catarratto ger vinet en frisk syra och fin struktur. Druvan Zibibbo, mer känd som Muscat d’Alexandrie, bidrar med de aromatiska tonerna, det lite blommiga.
Krämig sommarpasta
Jessica Frej har lagat en härlig sensommarpasta till vinet. Hon beskriver:
– När jag skapade detta recept provlagade jag olika rätter för att hitta en smakkombination som lirade bra ihop med vinet på bästa sätt. För att matcha den lilla sötman i vinet och dess generösa fyllighet, har jag landat i en krämig sensommarpasta med allt i som passar perfekt till ett glas ”cat zib” i sensommarsolen!
Terre Siciliane Catarratto Zibibbo passar till
Vinet passar såklart till klassiska råvaror från Sicilien såsom sardiner, bläckfisk, musslor, krabba och andra skaldjur, men även till smakrika grönsaksrätter. Tack vare vinets aromatiska stil passar det även till rätter med lite chilihetta. Vinet kan också serveras precis som det är, som ett sällskapsvin.
Steg
Så här gör du pastarätten
1. Koka pastan i saltat vatten.
2. Skär av kornen från 4 färska majskolvar genom att ställa dem på högkant och skär neråt, runt om.
3. Skiva lök och vitlök.
4. Fräs vitlök, lök och majskorn i smör på medelhög värme i stekpanna.
5. Häll på grädde, vin, cayennepeppar, grönsaksfond, dragon och svartpeppar. Koka upp och småputtra några minuter.
6. Häll av pastavattnet men spara lite om rätten behöver spädas.
7. Blanda pastan med den krämiga såsen och riven parmesan.
8. Toppa med hackad persilja, mer parmesan och svartpeppar.
Servera genast!
Ingredienser
Ingredienser
20 min
4 port.
400 g pasta
4 färska majskolvar
2 gula färska lökar
2 vitlöksklyftor
1 krm cayennepeppar
1 dl Terre Siciliane Catarratto Zibibbo Organic (vitt vin)
2 ½ dl vispgrädde
2 msk grönsaksfond
2 msk dragon, torkad
1 tsk svartpeppar
½ tsk salt
2 dl finriven parmesan
hackad persilja
European Collection
Terre Siciliane Catarratto Zibibbo Organic (ekologiskt) ingår i CHILL OUTs serie European Collection som jag skrivit om tidigare. (ej sponsrat)
Lättviktsflaska
Terre Siciliane buteljeras i en lättare glasflaska, vilket ger lägre CO2 utsläpp jämfört med en traditionell glasflaska.
Läs om när Chill Out bytte utseende när de jubilerade. (ej sponsrat)