destillatDRYCKevents

Jura Sherry Cask Whisky

In destillat, DRYCK, events on

Jura 12-årig Sherry Cask Whisky

 

Unik lansering för svensk marknad

Jura 12 years old Sherry Cask Whisky är framtagen specifikt för Juras svenska marknad. Jura lanserar whiskyn unikt i Sverige med säljstart den 1 juni (2023).

 

Jura 12 years old Sherry Cask Whisky presslunch

Jura Whiskys presslunch med provning

Presslunchen med Jura Whisky och distributören Spring Wine & Spirits, ägde rum ombord fantastiska, k-märkta S/S Motala Express.

S/S står för Steam Ship och är ett av få bevarade fartyg med ångmaskin i original. Dock är fartyget moderniserat från koleldning till oljeeldning.

S/S Motala Express ligger på Strandvägens kaj (Stockholm) och är idag i privat ägo och går i chartertrafik. Kolla in bilderna längst ner om du är intresserad och tappa andan av alla vackra detaljer.

 

S/S Motala Express Strandvägen
Jura 12 years old Sherry Cask Whisky presslunch

Tolv års lagring

Jura Sherry Cask Whiskyn är först lagrad på gamla amerikanska bourbonfat av vit ek. I nästa steg har whiskyn mognat och även slutlagrats i gamla Oloroso-sherryfat från Jerez i Spanien. Whiskyn är fint bärnstensfärgad och Olorosofaten ger en mycket fruktig karaktär.

Jura har gått ifrån sin signaturkaraktär med lätt rökighet i den nya whiskyn. Sherry Cask är inte rökig alls, bara väldigt fruktig och mjuk.

 

Jura 12 years old Sherry Cask Whisky presslunch

Presslunchen

Vi fick en härlig lunch med ostron i starten. De serverade ostronen naturella och så använde vi lilla duschflaskan med nya Jura Sherry Cask Whisky i och duschade ostronen. Tre duschar blev perfekt och smakade mycket gott.

Efter ostronen kom en härlig fisk- och skaldjurssoppa som också smakade utmärkt med några whiskyduschar.

 

Jura 12 years old Sherry Cask Whisky presslunch
Jura 12 years old Sherry Cask Whisky presslunch

Whiskyprovning

Efter dessa två rätter utomhus på däck, gick vi till en salong, åt en chokladdessert med rabarber och provade andra Jura whisky i sortimentet – deras 10 years, 18 years och deras Seven Wood. Seven Woods smakade otroligt bra ihop med desserten. Jura 18 years är annars deras prisvärda och populära kvalitetswhisky som verkligen levererar.

 

Jura 12 years old Sherry Cask Whisky provning
Jura 12 years old Sherry Cask Whisky presslunch

Min sommarwhisky

Om man, som jag, inte är någon stor whiskykännare och därmed inte ställer krav på stor komplexitet och mycket djup, är Sherry Cask perfekt. Jag blev såld direkt efter första sippen – mjuk, fruktig och lätt. Min omedelbara känsla var att det här kan jag sippa på i solen medan jag grillar istället för ett glas rosé. Det är så långt jag kan komma från fåtöljwhiskyn som varar halva kvällen med små droppar i taget.

De omedelbara dofterna i glaset med Sherry Cask var apelsin, lite vanilj och kaffe och doften är mjuk och söt. Även i smaken var dessa tydliga men fick sällskap av plommon och kola.

Jura 12 years old Sherry Cask Whisky passar, förutom som avec, bra till dessert med choklad, kola och/eller glass/gräddigt, kanske med lite söt frukt. Men det får jag prova fram. Vi startade lunchen med en Whisky Sour på Sherry Cask som jag tyckte blev riktigt god tack vare sin fruktighet som kom fram extra tillsammans med citrus.

På bilden nedan står Anton, Juras representant, och ser väldigt nöjd ut.

 

Jura 12 years old Sherry Cask Whisky presslunch

Ön Jura

Jura ligger i Skottland och är en avlägsen och mycket vacker ö. Med bara drygt 200 invånare är det inte överraskande att de flesta på ön jobbar med eller är kopplade till det välrenommerade destilleriet.

Öborna grundade Jura Whisky 1810 och än idag är det fortsatt känt för sitt hantverk och kvalitet med sin whisky. Deras single malt whisky är den mest sålda i Storbritannien.

212 invånare, 7000 hjortar, en väg och en mysig pub beskriver väl vad som väntar dig vid ett besök på ön.

 

Jura 12 years old Sherry Cask Whisky presslunch

S/S Motala Express

Det går inte att nämna S/S Motala Express, det ångdrivna passagerarfartyget från 1895, utan att berätta den roliga historien om Vätterns fånge.

Fartyget seglade ursprungligen mellan Motala och Jönköping men var kvar i Vättern fram till 2010 då hon var såld och skulle till Stockholm. Det visade sig att när hon skulle lämna Vättern var hon med sina 35,67 meter för lång för slussarna på Göta kanal.

De fick tillfälligt kapa en 3,2 meter lång bit av fören så att hon kunde lämna Vättern. De tog sedan fartyget till ett varv där de svetsade på förskeppet igen.

 

S/S Motala Express utsikt

Säljstart

Från och med den 1 juni hittar du Jura 12 years old Sherry Cask Whisky på SB, artikelnummer 75701, 449 kr.

Fler artiklar om Jura Whisky

Om du är sugen på att läsa mer om Jura Whisky och göra några whiskydrinkar finns det lite att välja på.

Jura Whisky nylansering 2018 Artikeln innehåller 3 Jura Whisky-drinkar.

En drink till kanske? Jura Whisky Cocktail

S/S Motala Express

Nedan följer mina bilder på fartyget om du är intresserad:

 

S/S Motala Express däck
S/S Motala Express inredningsdetalj
S/S Motala Express trappa
S/S Motala Express däck
S/S Motala Express inredningsdetalj
S/S Motala Express detalj
S/S Motala Express salong
S/S Motala Express Strandvägen

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka