Uplifting Blogg

  • drinkar & cocktails
    Talisker varm choklad

    Talisker varm choklad

    Talisker varm choklad är vinterdrycken som värmer oss – vuxen smak med rökig Isle of Skye whisky men lekfullt med söta, rostade marshmallows.

  • GRÖNT
    Jordärtskockssoppa med chilifriterade sesamfrön

    Jordärtskockssoppa med chilikick

    Jordärtskockssoppa med en chilikick är en enkel och snabblagad, len och krämig soppa som höjs till skyarna när vi strösslar den med en massa chilirostade sesamfrön och exra chili. Byt ut några ingredienser och soppan är vegansk.

  • BASRECEPT & HUR-GÖR-MAN
    Arancini - friterade risottobollar

    Arancini – friterade risottobollar

    Arancini är friterade risottobollar – knapriga med mjukt, krämigt inre med smält ost. Arancini är Italiens smarta sätt att äta upp rester av risotto. Bollarna kan förberedas i god tid, till och med ett par dagar innan, och friteras vid servering.

  • ARTIKLAR
    Positano i NK

    Positano – italiensk mat i NK

    Positano i NK är varuhusets senaste restaurangsatsning. Det erfarna och prisbelönta gänget från Tjoget i Hornstull ligger bakom det italienska bar- och restaurangkonceptet. Ta en paus under shoppingrundan eller gå dit på en aperitivo. Massor med god mat!

  • dessert
    88an cheesecake

    88an cheesecake

    88an cheesecake smakar precis som glassen med samma namn. Cheesecaken är marmorerad av vanilg och choklad och har ett täcke av knaprig nötkrokant. Garanterad succé och en underbar dessert till de flesta tillfällen!

  • KÖTT
    Queso fundido med salsa

    Queso fundido med salsa

    Queso fundido är massor med härlig smält ost över färs och hackad färsk chorizo. Rätten toppas med syrlig, frisk salsa och massor med färsk koriander. Den smälta osten skopas upp rykande het med tortillabröd. Trevligt alternativ till fredagens tacos där smakerna känns igen. Smält-ost-pannan passar perfekt till lowcarb och lchf-kost, då givetvis utan bröd.

  • DRYCK
    Vinprovning israeliska viner

    Israeliska viner – vinprovning

    En spännande vinprovning med viner från Israel, vilket är ovanligt. På SB finns nästan inga och några få finns i beställningssortimentet. Israel har tusenårig erfarenhet av vinproduktion och har idag nästan 400 producenter som tillverkar viner som uppskattas över hela världen.

  • dip & röror
    Mockamole

    Mockamole – svensk guacamole

    Går det att göra en svensk guacamole? Javisst, en härlig mocamole på svenska gröna ärtor. Mocamolen smakar lite gröna ärtor men lime, chili, vitlök och koriander för oss direkt till Mexico smakerna vi känner igen i guacamole.

  • ARTIKLAR
    Ruinart Nordic Sommelier Challenge 2019

    Nordic Ruinart Sommelier Challenge 2019

    Ruinart Nordic Sommelier Challenge 2019 ägde rum på anrika Grand Hôtel i Stockholm. Läs om tävlingen, vinnaren, champagnen, maten, vad jag gjorde där och vad som imponerade mig mycket under lunchen.

  • ARTIKLAR
    Novi Beach Club by Pontus Frithiof

    Novi Beach Club

    I mitten av juni (2019) invigdes Novi Beach Club by Pontus Frithiof – en strandrestaurang med finaste utsikten – på Novi Resort Hotell strax utanför Visby på Gotland. Jag var där och smakade härliga rätter från den nya menyn.

  • ARTIKLAR
    Eatery Social Style

    Eatery Social Style

    Jag är tillbaka på Eatery Social i Clarion Hotel Stockholm tre år efter deras invigning. Den här gången är det en Ceviche Masterclass. Menyn har ändrats en del och jag upplever stilen nu mycket mer avslappnad och social (vilket namnet antyder). Maten är mycket bra och bland annat deras Ceviche Nikkei en höjdare. All mat lagas från grunden och leveras från deras Cevicheria och Taqueria. Baren har massor med gott att erbjuda men jag rekommenderar husets goda Margaritas.

  • GRÖNT
    Daily Greens örtkryddor

    Daily Greens kryddörter

    Daily Greens örtkryddor är frilandsodlade och växer sig starka och aromatiska av sol och vind. De odlas i Europa med några få undantag under vinterns kallaste månader. Eftersom de är fältodlade och därmed starkare, håller de längre. Jag har provat nästan alla örtkryddorna i sortimentet och blev generellt mycket nöjd och galet förtjust i några.

  • KÖTT
    Beef Stroganoff

    Biff Stroganoff klassiker

    Biff Stroganoff är en husmansklassiker vi älskar. Stroganoff på korv är kanske vanligare men låt mig påminna om det här lyxigare ursprunget. En liten fin köttbit räcker långt så fyll på med en massa god svamp. Jag toppar min med Borstongurka istället för saltgurka men sånt får man göra som man vill.

  • dip & röror
    Tomatsalsa

    Tomatsalsa till grillat

    En härlig tomatsalsa till grillat – kyckling, fisk eller annat kött – fin sötma från tomater, friskhet från lime och hetta från ingefära och chili.

  • dip & röror
    Paprikaröra till grillat

    Paprikaröra till grillat

    Säsongen närmar sig och vi kan inte få för många tips på goda röror och såser till det grillade. Här kommer en till – den här gången en kall sås mixad med ugnsrostade paprikor.

  • ARTIKLAR
    Bulmers Zesty Blood Orange

    Bulmers Zesty Blood Orange

    Bulmers lanserar cidern Zesty Blood Orange. Den här torra äppelcidern är helt i min smak, en fin balans mellan halvsöta äpplen och en frisk syra från blodapelsin. Jag älskar blodapelsin och det är dessutom bra att hålla alkoholhalten nere (4%) när det blir många läskande glas i värmen.

  • ARTIKLAR
    Prosciutto di Parma

    Prosciutto di Parma – tillverkning

    Hur tillverkas Prosciutto di Parma, parmaskinkan? Vad innehåller parmaskinka? Varför smakar den så mycket mer än andra lufttorkade skinkor?Här får du svaren på frågorna.

  • dip & röror
    Aubergineröra till grillat

    Aubergineröra till grillat

    Aubergineröra till grillat är ett av sommarens måsten till krispig kyckling. Baka auberginen mjuk i ugnen och rör ihop med kryddorna. Receptet som jag testlagat kommer från Kronfågels BBQ vårnyheter.

  • ARTIKLAR
    NUET solo dining

    NUET solo dining

    Hur är det att äta en trerättersmiddag själv? Vad är solo dining? För tredje året arrangerar Ron Zacapa NUET Solo dining som pop up. På NUET har gästerna tidigare uppmanats att stänga av mobilen. Nu uppmanas vi även att stänga av samtalet. Syftet är att vi ska glömma våra stressiga vardagsliv för en stund och ge oss hän måltiden till hundra procent utan en distraherande omvärld.

  • ARTIKLAR
    Kronfågel BBQ vårnyheter

    Kronfågel BBQ vårnyheter

    Kronfågel BBQ vårnyheter presenterades på årets pressträff. Den röda tråden är hett, smakrikt och färdigmarinerat för snabbt och smidigt vid grillen. Markiz Tainton med marockanska rötter, känd från Sveriges Mästerkock, är Kronfågels nya ambassadör då de satsar på att bredda publiken och erbjuda nya smaker.

  • fågel
    Kyckling graninerad och fylld

    Kyckling gratinerad och fylld

    Lättlagat med fyllda kycklingbröst som gratineras i ugnen tillsammans med tomatsås. Lägg till potatismos, ris eller pasta och härliga grönsaker. Fyllning och kryddor kan varieras oändligt och rätten älskas av alla i familjen.

  • destillat
    Mackmyra Äppelblom

    Mackmyra Äppelblom

    Mackmyra släpper sin nya säsongswhisky Äppelblom i begränsad upplaga (2019). Äppelblom är framtagen i samarbete med calvadosproducenten Christian Drouin. Hur smakar nya Äppelblom? Hur provar man destillat? Kan jag använda calvados VSOP som parfym? Äter kor äpplen? Är äppelodlarna lata i Normandie?

  • drinkar & cocktails
    Monkey Mind

    Monkey Mind gindrink

    Monkey Mind är en fräsch och god gindrink med supertrevliga Monkey 47. Jag hälsade på destilleriet i Schwarzwald förra året och du minns säkert storyn om deras gin och apan Max.

  • fisk
    Fiskgratäng med ägghack

    Fiskgratäng med ägghack

    Det här är en av våra favoriträtter, en otroligt lättlagad och jättegod fiskgratäng med allt i en form som sköter sig på egen hand i ugnen. Fiskgratängen är mild i smakerna så även barnen gillar den. Du kan göra gratängen LCHF, lowcarb eller vanligt. Det enda du behöver göra är som vanligt att anpassa mängden fett.

  • ARTIKLAR
    NK Saluhall Androuet

    NK Saluhall öppnar pånytt

    Äntligen öppnar nya NK Saluhall i Stockholm! NK håller på med ett omfattande förnyelsearbete som beräknas ta tre år. Varuhuset ska bli lyxigare, större och mer personligt. NK Saluhall och nyligen öppnade Art Bakery är delar av det nya.

Min matblogg

Jag lagar all slags mat men fokus ligger till vardags på mindre socker och mycket grönt men även hälsosamma recept för viktväktare.

Här hittar du matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.

Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.

Du hittar mig även på Vin & Matguiden där jag sedan 2017 arbetar som webbredaktör men även som profil med egna recept.

Nyhetsbrev:

Mitt Kök / Expressen tycker att Uplifting är en av Sveriges tolv bästa matbloggar.

Tillbaka