- ÄGG7
- ARTIKLAR110
- barer & pubar3
- BASRECEPT & HUR-GÖR-MAN25
- BRÖD10
- Brunch & buffé7
- burgare6
- cheesecake3
- dagbok7
- dessert50
- destillat10
- dip & röror11
- dressing7
- drinkar & cocktails17
- DRYCK41
- events46
- fågel28
- fisk14
- FRÅN HAVET35
- glass5
- godis1
- gris8
- GRÖNT37
- HÖGTIDER33
- intervjuer3
- jul9
- kakor26
- kall sås9
- knäckebröd & kex3
- KOKBÖCKER15
- korv2
- KÖTT31
- kräftskiva3
- kryddor3
- lamm1
- LCHF & LOWCARB91
- marinad7
- midsommar4
- mingelmat & plockmat9
- nöt8
- öl5
- OST44
- Övrigt3
- PAJ2
- påsk3
- PASTA11
- PERSONLIGT7
- PIZZA4
- potatis3
- Potatisrätter2
- Andras recept
- asiatiskt
- bacon
- baka
- brunch
- buffé
- choklad
- dessert
- drinktilltugg
- efterrätt
- fika
- franskt
- Frukost och brunch
- förrätt
- gratinera
- grönt
- inspiration
- italienskt
- jul
- julbord
- kaka
- kronfågel
- kyckling
- kål
- lax
- lchf
- lowcarb
- lunch
- midsommar
- MYS - plock & dryck
- nyttigt
- ost
- parmesan
- parmigiano reggiano
- påsk
- restaurang
- restaurang i Stockholm
- sallad
- semlor 2019
- semmeltest
- semmeltoppen 2019
- smårätt
- snabbt
- Stockholm
- swedishfika
- sås
- sötsak
- tillbehör
- Vegetariskt
- vintips
- september 2023
- juni 2023
- maj 2023
- mars 2023
- februari 2023
- januari 2023
- december 2022
- november 2022
- oktober 2022
- september 2022
- augusti 2022
- maj 2022
- juli 2021
- januari 2021
- december 2020
- oktober 2020
- september 2020
- juli 2020
- juni 2020
- maj 2020
- april 2020
- mars 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- september 2019
- juni 2019
- april 2019
- mars 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augusti 2018
- juli 2018
- juni 2018
- april 2018
- mars 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- juli 2017
- juni 2017
- april 2017
Kantareller och kräftor till ostpaj
Det här är en härlig ostpaj med smak av västerbottensost och kantarell. Pajen serveras till en kräftor och kantareller i en sallad med aprikosvinägrett. Perfekt förrätt eller smårätt under kräftsäsongen. Säsongens aprikoser smakar väldigt bra till svampen och skaldjuren.
Läs mer01Monika ÖsterheimPotage på potatis och rökt fläsk
Potage på potatis och rökt fläsk är en rustik, mättande soppa som kokar i buljong tills potatisen faller sönder och ger en härlig konsistens. Att grönsaker, kött, gryn eller frukt kokar så länge att det kokar sönder är just vad som utmärker en potage. Soppan tjocknar naturligt.
Monika ÖsterheimÄppeldessert i lager
Ljuvlig äppeldessert där äpplena varvas med mjuk pepparkaka, mascarponefluff och kanelkolasås. Garnera desserten med vackra, torkade äppelskivor.
Monika ÖsterheimGlasstårta Ferrero Rocher
En supersnabb glasstårta med favoriterna vaniljglass, nutella, rostade hasselnötter upphöjt med Ferrero Rocher & choklad. Vem kan motstå?
Monika ÖsterheimKnäckig äppelkaka
Ingen höst utan knäckiga äpplen till fikat eller som dessert. Det blir extra gott med generöst strösslad mandel. Använd smakrika svenska äpplen.
Monika ÖsterheimGratinerad fänkål med ricotta
Gratinerad fänkål i tunna skivor med knapriga kanter som toppas med ricotta och parmesan i följe med kryddor och kryddgrönt. Härligt och smakrikt tillbehör, trevlig smårätt både på buffén och till brunchen. Bra ensamrätt till lunchen.
Monika ÖsterheimHusmanskost – största kokboken
Husmanskost – svenska smaker av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske är en kokbok, fullproppad med recept från vårt älskade matarv. Tre års slit och ett stort verk, bildligt och bokstavligt.
Monika ÖsterheimViking Cinderella hösten 2020
Viking Cinderella kör weekendkryssningar fram till jul med tre avgångar i veckan. Är det säkert att åka i pandemin? Hur funkar säkerheten ombord? Vilka åtgärder har Viking Line vidtagit? Hur ser en kryssning ut i dessa tider när vi måste undvika trängsel? Jag åkte premiärturen och har svar på de flesta av frågorna.
Monika ÖsterheimBanancheesecake
En härligt fräsch banancheesecake utan tillsatt socker. Kakan får sin smak av mogna bananer, havresmul, kakao och hackade jordnötter. Vill du ha mer sötma ringlar du honung över.
Monika ÖsterheimGotland Summer Night
Gotland Summer Night är förebilden till denna vackra och goda gindrink som skiktar sig till en solnedgång av apelsin, cointreau och grenadine.
Monika ÖsterheimNätmelon med spännande smaker
Nätmelon, eller cantaloupe som den också heter, är smaksatt till perfektion med honung, limezest, flingsalt och Piment d’Espelette. Sommarens godaste smårätt, förrätt eller dessert. Våga prova nya spänannde smaker!
Monika ÖsterheimKiwisorbet med gul kiwi
Kiwisorbet är supergott, fräscht och lätt att göra. Sorbet på den gula kiwin – Sungold – ger en sötare sorbet och en ljuvlig smak. Smaken piggas upp med lite citronsaft.
Monika ÖsterheimMackmyra och Emil Åreng
Mackmyra har inlett ett långsiktigt samarbete med den smaksäkre och nyskapande bransch- och barprofilen Emil Åreng. Emil är nu destilleriets globala ambassadör. Läs mer om denna intressanta man, om hans bok och få tre av hans whiskycocktailrecept.
Monika ÖsterheimGrillad persika med mozzarella
Grillad persika med mozzarella och pesto på pistage och örter blev sommarens godaste salladskombo. Söt saftig persika möter krämig ost och smakrik pesto. Det går bra att grilla persika i grilljärn eller stekpanna.
Monika ÖsterheimMatjessill med sweetchili
Härlig smörgås med matjessill och det hela men med ny smak på såsen. Det är trevligt att testa nya smaker. När vi ätit matjessillen om och om igen med gräddfil och brynt smör, kan vi njuta av favoriten i ny sås.
Monika ÖsterheimMackmyra Grönt Te
Mackmyras Master Blender Angela D’Orazio har tagit ut svängarna och kanske skapat sin mest vågade och innovativa single malt whisky – Mackmyra Grönt Te. Slutlagrad på nymättade Ex-Olorosofat, med en blandning av olorosovin och utsökta japanska gröna årgångsteblad. Mackmyra lanserar Grönt Te i mars (2020) i begränsad upplaga och whiskyn tillhör säsongsserien.
Monika ÖsterheimGnocchi gratinerad med mozzarella
Härlig, enkel gnocchi-gratäng där tomater, chorizo och mozzarella bakas allt-i-ett. Gratängen går snabbt att laga och räcker till ett helt kompani. De flesta ingredienser har du hemma.
Monika ÖsterheimPicknickbitar med lax och dipp
Picknickbitar på danskt rågbröd med rökt lax som toppas med dill, pepparrot och citronzest. Bitarna doppas i en frisk dipp med honung och ännu mer pepparrot. Ett slags smörrebröd i picknickversion.
Monika ÖsterheimBurrata med apelsin
Burrata med apelsin och pistage åt jag på bar- och restaurangen Positano i NK. Jag älskade det och har plagierat rätten. Var så goda, ni kommer också att gilla den.
Monika ÖsterheimSparris med frasigt täcke
Sparris med frasigt täcke av parmesan, champinjoner och panko – smakar underbart till både fisk och kött, gärna grillat, men även som en grön ensamrätt. Servera med stekt svamp, en krämig sås och syrlig, fräsch grön- eller potatissallad.
Monika ÖsterheimÄggröra – krämig och lyxig
Jag lärde mig laga lyxig krämig äggröra av chef Ramsay för många år sedan. Det är förstås en smaksak men Gordon och jag tycker den här är perfekt.
Monika ÖsterheimDalgona Coffee
Dalgona Coffee är en fluffig kräm som du vispar med pulverkaffe, socker och kokhett vatten. Fluffet klickar man över mjölk till en latte – varm eller kall med is till islatte. Otroligt krämigt och gott!
Monika ÖsterheimÖlbräserad hamburgare
Ölbräserad hamburgare med bacon som är saftig och smakrik med sötstark senapsdressing, lök och krispig sallad. Favorit!
Monika ÖsterheimRostad macka med rökt lax
Rostad macka med några skivor rökt lax lagd på ett täcke dill- och citronfärskost, toppat med friterad kapris och en dillkvist. Så enkelt och gott. Varför gör vi inte en sådan här oftare?
Monika ÖsterheimPajkaka – vansinnigt god
Pajkaka kallar vi den. Det här kakan blir en favorit, jag lovar. Enkelt och vansinnigt gott – först ett lager pajdeg, sen en sötsyrlig fyllning och till sist ett lager smuldeg. Smakar som inget annat.
Monika Österheim
Min matblogg
Jag lagar all slags mat men fokus ligger till vardags på mindre socker och mycket grönt men även hälsosamma recept för viktväktare.
Här hittar du matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.
Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.
Du hittar mig även på Vin & Matguiden där jag sedan 2017 arbetar som webbredaktör men även som profil med egna recept.
Nyhetsbrev:

Mitt Kök / Expressen tycker att Uplifting är en av Sveriges tolv bästa matbloggar.