Tallink Silja

 

Tallink Silja – Bon Vivant och Gourmet

Tallink Silja serverar nya Menu Nordic i Bon Vivant och Gourmet, deras gourmetrestauranger, till Helsingfors och till Tallinn.

Menu Nordic är en gourmetmeny med säsongsbetonade nordiska smaker, 5 rätter som kan väljas som en set meny eller á la carte. Menyn finns även vegansk.

Jag var ombord och smakade.

 

Tallink Siljas shoppinggata ombord Symphony

Maten ombord är viktigast

För de flesta som reser med Tallink Silja är maten det viktigaste, berättar deras marknadschef på vår presslunch ombord Symphony. Med 50 restauranger och barer, inklusive deras stora buffé, är det lätt att förstå vikten av ett förstklassiskt utbud.

Vi är ombord för att smaka Menu Nordic, en ny gourmetmeny.

 

Tallink Siljas gourmetrestauranger Bon Vivant vinpaket

Menu Nordic

Nya Menu Nordic är skapad av Silja Symphonys kökschef Jonas Niklasson (bild nedan) och vinerna har tagits fram av sommeliererrna Peter Björkfors och Maarit Westerlund.

Menyerna och vinpaketen turas fartygen Symphony och systerfartyget Serenade om att ta fram och maten serveras i restaurangerna Bon Vivant (till Helsingfors) och Gourmet (till Tallinn).

Menu Nordic består av klassiska rätter med nordiska, säsongsbetonade smaker. Till rätterna serverar de från en lista med franska viner, ett specifikt till varje rätt.

Om man väljer set meny – alla fem rätterna – kostar menyn €85 och vinpaketet €50. Priset för vinpaketet är väldigt förmånligt tycker vi, med tanke på den bra kvaliteten.

 

Tallink Siljas gourmetrestauranger Bon Vivant kökschef Jonas Niklasson

Råbiff med fänkålsemulsion och löjrom

Råbiffsrätten med sälta från löjrom och len fänkålsmajo gifter sig mycket bra med Champagne Antheme brut rosé 2015, Côte de Sezanne. Bubblet har massor med röda bär och kraft men fullträffen ligger i kombinationen med det picklade. Ljuvligt!

 

Tallink Silja gourmetrestauranger Bon Vivant Råbiff med löjrom
Tallink Siljas gourmetrestaurang Bon Vivant Champagne Rosé Sensation

Sotad och gravad fjällröding

Sotad fjällröding på mjuk botten av blomkålspuré, färskpotatis, friterad lök och vinägrett smakar bra till Clos Saint Landelin Pinot Gris Grand Cru, Alsace, med sin mycket lätta honungssötma till fruktiga toner av aprikos och persika. Vi tycker att rätten är mycket god, dock en aning för salt (inte helt lyckad gravning).

 

Tallink Siljas gourmetrestauranger Bon Vivant Sotad fjällröding
Tallink Siljas gourmetrestauranger Bon Vivant vinpaket med Pinot Gris, Clos Saint Landelin

Ångkokt torskfilé och kammussla

Ångad torskfilé kom med liten kammussla, vitvinssås, söta tomater och syrlig maskroskapris. Rätten fick sällskap av en fantastisk vit Châteauneuf-du-Pape Blanc 2022, tillverkat av spännande druvor. Vinet är utan inslag av ek, mycket fruktigt och med en lite fet textur.

Fiskrätten är jättetrevlig men vi önskar något mer på tallriken för att helt möta det kraftiga vinet.

Hatten av för perfekt stekt minikammussla! Det är inte lätt att få till en stekyta när den är så liten att den nästan blir klar av bara köksvärmen.

 

Tallink Siljas gourmetrestauranger Bon Vivant torsk
Tallink Siljas gourmetrestauranger Châteauneuf du Pape

Kalvstek med klassiska tillbehör

Den ugnsstekta kalvsteken, vilken höjdare!

Köttet var perfekt tillagat och samsades vackert på tallriken med alla typiska söndagsmiddagstillbehör. Styckdetaljen var picanha.

Vinet, Rasteau 2021, är superbra till rätten, fylligt men mjukt med typisk karaktär från Rhôneområdet – 80% grenache och 20% syrah – lakrits, mogna jordgubbar och mörka bär.

 

Tallink Siljas gourmetrestauranger Bon Vivant Ugnsbakad kalv
Tallink Siljas gourmetrestauranger Bon Vivant vinpaket med Rasteau från Rhône

Rabarberkräm med jordgubbsglass

Rabarb och jordgubb tillsammans med ett mycket trevligt och klassiskt 2016 Sauternes-vin blev ett minnesvärt avslut. Så makalöst gott tillsammans!

Jag älskar aromatiska, koncentrerade Sauternes. Eftersom försäljningen minskar, på grund av generellt mindre intresse för dessertviner, måste vi stödköpa Sauternes så att det aldrig försvinner från hyllorna.

 

Tallink Siljas gourmetrestaurang Bon Vivant Menu Nordic dessert

Fartygets Champagne

Husets Champagne är mycket trevlig och kan lätt förgylla många avslappnade timmar på fartyget.

Tallink Silja har valt Lombard Extra Brut Premier Cru.

 

Tallink Siljas gourmetrestauranger Bon Vivant husets Champagne

Smidigt på båten

Det går bra att komplettera och välja mat från en annan restaurang till den man vill äta i, till exempel andra rätter till barnen. Är personalen mycket upptagna kan man själv hämta med maten men finns det tid beställer man och personalen hämtar. Det är generöst, mycket hög nivå på service men framförallt smidigt för oss gäster. Hur många gånger har vi inte fått välja de barnvänliga ställena för husfriden skull?

Hela fartyget har alkoholtillstånd vilket innebär att man kan ta med sig vin överallt, gå runt med det eller hämta vin från ett ställe och dricka på det annat. Om man till exempel inte vill ha vinet på buffén är det bara att köpa och ta med sig vin från någon av barerna.

 

Tallink Siljas gourmetrestaurang Bon Vivant ombord på Symphony

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka