Uplifting Blogg

  • BRÖD
    Bakbok av Marie Lind - Familjens favoritlimpa

    Familjens favoritlimpa

    I Marie Linds bakbok Vallmofrön, havrefält och jordgubbar hittade vi den här halvljusa limpan som hon kallar Familjens favoritlimpa. Den är nu även vår. Vilka gott bröd!

  • ARTIKLAR
    Viking Lines nya fartygsviner Bild: Viking Line Foto: Tuukka Ervasti

    Nya fartygsviner hos Viking Line

    Viking Line presenterar sina sju nya fartygsviner och nyheter i sortimentet under en presslunch. De bjöd på vinprovning med nyheterna tillsammans med specialkomponerade rätter. De nya vinerna finns för försäljning på alla Viking Lines fartyg från och med februari 2023 och två år framåt.

  • ARTIKLAR
    Maggio Wines Barbaresco 2018

    Maggio Wines pastakväll

    Maggio Wines viner från Piemonte, Barolo och Barbaresco – provade vi denna härliga kväll med god mat lagad av Christopher Åström. Pastakvällen var en avslutning på höstens vinprovningar med matchande maträtter som vi matvänner lagat.

  • GRÖNT
    Blomkålssallad från Kv. Åkern

    Blomkålssallad att älska

    Blomkålssallad som smakar mycket – sälta från gurkan, sötma från de små gula russinen och majo som fått extra syra för perfekt balans. Blomkålen är krispig, russinen lite sega och gurkan saftig. Allt att älska!

  • dip & röror
    Bulgogi

    Bulgogi

    Bulgogi är koreanskt marinerat nötkött som äts tillsammans med tillbehör såsom grönsaker, ris, nudlar och goda såser eller gärna som tacos på fredagsmyset. Köttet smakar fantastiskt gott och tillsammans med såserna och valfria tillbehör plockar du själv ihop din favoritkombo.

  • KÖTT
    Oxfilé med inbakad potatis

    Oxfilé med inbakad potatis

    Oxfilé med baconstekt savoykål, smördegsinbakad potatis och senapsgrädde – inte bara supergott utan även tjusigt men utan att vara svårt att tillaga, tack vare mycket bra instruktioner. Rätten kommer från Mattias Larsson och hans eminenta kokbok Fredagskockens Helgmenyer.

  • korv
    Korv Stroganoff med dill

    Korv Stroganoff med dill

    Den godaste Korv Stroganoff någonsin, med dill och flera sorters senap. Det här är vår svenska husmanskost när den är som bäst.

  • cheesecake
    Cheesecake New York Style

    Cheesecake – klassisk New York style

    Cheesecake – klassisk New York style – bakas varsamt i ugn. Smaken har den rätta syrligheten av färskost och citron. Precis som vi får den i USA. Vi älskar den och det kommer du också att göra!

  • FRÅN HAVET
    Vitlöksfrästa räkor

    Vitlöksfrästa räkor – Gambas al Pil Pil

    En av de godaste av alla spanska tapas – Gambas al Pil Pil som är vitlöksfrästa räkor med chili. Såsen i pannan smakar ljuvligt när det skopas upp med med bröd.

  • ARTIKLAR
    Stefan Ekengrens berömda Hasselbackspotatis

    Potatisrapporten 2022

    På Potatisens dag den 26 oktober var det pressträff på restaurang Hantverket i Stockholm. Svensk Potatis AB bjöd in till lunch för att presentera årets Potatisrapport 2022 men även kora årets Potatisinspiratör.

  • ARTIKLAR
    Arla Unika Guldklimp snacks

    Guldklimp

    Arla Unika lanserar Guldklimp – en smakintensiv och multitalang – i mat, på bröd, på ostbricka och tillför massor med umami till det gröna kökets rätter. Läs om en härlig 8-rätters avsmakningsmeny på Gastrologik, skapad av Jacob Holmström.

  • PASTA
    Cacio e Pepe med Maggio Piemonte

    Cacio e Pepe

    Cacio e Pepe – ikonisk, italiensk pastarätt med endast fem ingredienser, här serverad med ett glas Piemonte Nebbiolo Barbera från Maggio Wines. En lättlagad rätt men ändå med tips om ett viktigt steg för att det ska bli ljuvligt krämigt.

  • dressing
    Pommes med topping

    Pommes med topping

    Pommes med topping från kokboken Det är ju en dag imorgon också. De är toppade med ost, lök och smarrig sås – perfekt dag-efter-mat. Boken kallas även Bakisboken.

  • ARTIKLAR
    La Tour skylt

    La Tour

    Läs om en fantastisk upplevelse! La Tour by Pontus Frithiof är exklusiv mat- och vinupplevelse som de kallar power dining på 23 våningen i DN-skrapan, Stockholm.

  • ARTIKLAR
    Restaurang OCRA

    Restaurang OCRA

    Restaurang OCRA i Stockholm är Granerogruppens senaste tillskott tillsammans med intilliggande Granero Bakery. De ligger i Norra Djurgårdsstaden i Gasverkets übercoola historiska lokaler. Kanonbra brunchställe, vågar jag lova! Har ni barn springer ni några meter över torget efter maten och går på Spårvägsmuseet.

  • Brunch & buffé
    Käsespätzle med öl

    Käsespätzle

    Käsespätzle – hemgjord spätzle varvat med fläsk och stekt lök i en gratäng som gratineras med en massa god ost. Perfekt tillbehör till varmrätt men även på buffén, till Oktoberfesten eller som vickning.

  • kakor
    Daimsnittar med choklad

    Daimsnittar med choklad

    Daimsnittar med choklad till fikat som är lättbakade och söta så de tillfredställer snabbt sötsuget när det sätter in.

  • BRÖD
    Salta kringlor - bretzel - pretzel

    Klassiska pretzel

    Hembakade klassiska pretzel – kringlor – doppade i lut för karakteristiskt utseende och smak, snyggt snittade och strösslade med grovsalt. Hårda på ytan och ljuvligt mjuka inuti. Otroligt gott!

  • BASRECEPT & HUR-GÖR-MAN
    Gratinerat potatismos med skinka

    Gratinerade potatisrester

    Mitt tidigare populära recept är här taget till nästa smaknivå – gratinerade potatisrester med skinka och ost. Otroligt goffigt och gott.

  • drinkar & cocktails
    Espresso Martini

    Espresso Martini

    Alltid lika gott med en Espresso Martini. I alla fall om man gillar kaffe och kaffedrinkar. Skummet blir extra härligt i martiniglas.

  • glass
    polkamilkshake

    Polkamilkshake

    Given succé! Denna härliga polkamilkshake passar alla åldrar men kan bli vuxen i smaken med en skvätt vodka. Perfekt avslutning på brunchen!

  • ARTIKLAR
    Chill Out press event

    Chill Out vinserie fyller 20 år

    Chill Out firar 20 år på svenska marknaden med sina populära boxar och flaskor och levererar en ny hållbar design med ny logotyp. Albin Edberg lagade utsökt mat till vinerna på presslunchen.

  • Brunch & buffé
    Sallad med jordgubbsdressing

    Sallad med jordgubbsdressing

    Dra mig baklänges så makalöst gott det här blev! En sallad med krispigt grönt, len avokado, salt bacon, syrlig feta, söta jordgubbar, knapriga mandlar och krutonger. Det kan inte bli bättre en varm sommardag.

  • GRÖNT
    Sommartomat med dressing och parmesan

    Sommartomat med dressing

    Denna tjusiga sommartomat med en härlig salt dressing, som gömmer sig under ett stort moln av finriven parmesan, är sommarens drottning.

  • Övrigt
    Vinprovning AVA

    Ursprungsbeteckning AVA i USA

    1980 beslutade USA att införa ett system med ursprungsbetecknade viner. Systemet kallar de AVA vilket står för American Viticultural Area. Beteckningen liknar Frankrikes appellationssystem i grunden men mycket skiljer systemen åt. AVA syftar mest till själva området och mindre på vinifieringen som är tämligen fri.

Min matblogg

Jag lagar all slags mat men fokus ligger till vardags på mindre socker och mycket grönt men även hälsosamma recept för viktväktare.

Här hittar du matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.

Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.

Du hittar mig även på Vin & Matguiden där jag sedan 2017 arbetar som webbredaktör men även som profil med egna recept.

Nyhetsbrev:

Mitt Kök / Expressen tycker att Uplifting är en av Sveriges tolv bästa matbloggar.

Tillbaka