Uplifting Blogg

  • Hur-gör-man?
    Grillskola på Årsta slott

    Grillskola – del 2

    Vill du bli bra på att grilla? Här i del 2 av grillskolan kommer fler tips och tricks hur du lyckas med olika råvaror. Grunderna lär du i Del 1.

  • Hur-gör-man?
    Grillskola på Årsta Slott

    Grillskola – del 1

    Här är alla knep och tips på hur vi lyckas vid grillen i sommar! Jag träffade Årets grillkock 2012 och regerande svensk mästare i revbensspjäll, Christer Söderberg.

  • Jag testar kokböcker
    Daniel Lakatosz kokbok

    Kokbok – Daniels matresa

    Jag har bläddrat i och lagat mat ur Daniels matresa, kokboken Daniel Lakatosz gav ut i samband med att han kom tvåa i Mästerkocken 2016. Matresan bjuder på trevliga, kompletta menyer från 9 av hans favoritländer.

  • Ägg
    Skånsk Pillasill

    Skånsk pillasill

    Det blir skånsk Pillasill, kära matjessill-lovers! Vi häller len senapssås över sillen och strör över hackat ägg och sommargrönt. Bredvid står skålen med ångande nykokt färskpotatis. Det kan inte bli bättre.

  • Övrigt

    Sveriges framtida kockstjärnor

    Sveriges nya juniorkocklandslag inför VM 2018 är klart! Här är gänget, våra framtida matstjärnor.

  • Drink
    Kir Cidre från Daniel Lakatosz kokbok

    Kir Cidre

    Kir Cidre med härliga smaker av fläder, svarta vinbär, citron och äppelcider ur Daniel Lakatosz kokbok Daniels Matresa. Drinken är en twist på klassikern Kir Royale.

  • Fisk & skaldjur
    Eriksbergs Pilsnersill

    Pilsnersill

    Pilsnersill – jättegod klassisk sillinläggning med nya smaker till årets midsommarbord.

  • Dryck
    Argentinska viner vid Arvid Rosengrens prisutdelning på Restaurangakademien i Stockholm.

    Vi firar världsmästaren Arvid Rosengren

    Arvid Rosengren, regerande världsmästare i sommellerie, kom till Stockholm för att hyllas och ta emot ett mycket speciellt pris från den världberömda argentinska silversmeden Juan Carlos Pallarols.

  • Högtider

    Chokladkaka med guinness

    En maffig, saftig och helt underbar chokladkaka med glasyr av vit choklad. Stout i smeten ger chokladsmaken extra djup. Kakan blir ännu godare efter en natt i kylen.

  • Inspiration
    Granbarksost Jürrs

    Granbarksost

    Jag köpte en Granbarksost från Jürss mejeri på Ostfestivalen häromveckan. Jag smakade i deras monter och kunde inte låta bli att köpa en ask med hem. Så gott! Jag var inte den enda som tyckte det, kan jag säga. Jürss mejeri gör exklusiva ostar på…

  • MYS - plock & dryck
    Gougères - franska ostpuffar

    Gougères – franska ostpuffar

    Say cheese and I’m in! På ostbågens dag i lördags gjorde jag franska gougères. Jag är inte förtjust i ostbågar och därför kom jag på att istället göra gourgères (uttalas gotjääär), dessa underbara franska puffiga ostpuffar. Aningen frasiga på utsidan och mjuka på insidan. Lagom…

  • Restauranger & Reportage
    Sayan Isaksson, Esperanto i Stockholm

    Sayan Isaksson om michelinstjärnor, Nobelfest och fruktpuré

    Vilket fint möte med stjärnkocken Sayan Isaksson. Vi pratar om berömda Esperanto och hans andra restauranger, michelinstjärnor, hektiskt schema, nytt buljongställe och hans kylskåp. Sayan Isaksson har precis kommit hem från Malmö när vi träffas. Han var i Malmö för den internationella kockträffen Chef’s Dinner…

  • Fisk & skaldjur
    Vitlöksfrästa räkor

    Vitlöksfrästa räkor – Gambas al Pil Pil

    Nästa tapa! Den godaste! Räkor frästa i olja med vitlök och chili. Brödet suger upp den himmelska oljan. Så enkelt, så himla gott. Den här tapasrätten behöver ingen närmre beskrivning. Man fattar :)) Skippa brödet och det är perfekt lowcarb.   Gambas al pil pil…

  • Fisk & skaldjur
    torsk pankogratinerad

    Pankogratinerad torsk med parmesan, citron och örter

    Snabb, fräsch vardagsfisk med örter, citron och frasigt pankotäcke Det fanns frysta ryggfiléer av torsk i frysen som jag plockade fram. Jag kom på att jag skulle kunna klicka på någon god röra, så som man alltid gör med lax, och sedan gratinera dem med…

  • Fisk & skaldjur
    Fiskbollar - albondigas de pescada

    Albondigas de pescado – spansk tapa

    Spanska tapas: fiskbollar med citron, vitlök och persilja – Albondigas de pescado Spanska tapas är perfekt när man vill äta smårätter, äta länge, doppa och dippa, och bara mysa. Tapas är enkel mat. För några veckor sedan körde vi tapas-tema på Vin & Matguiden och…

  • Dessert
    Ostkaka

    Enkel lyx – ostkaka med bär och ett glas vitt vin

    Svenskt kulturarv möter druvor från kalifornien. Förvandla ostkaka på en kvart till festdessert med bär, lättvispad grädde, mandel och ett lyxigt vin. Jag köpte en Hälsingeostkaka i fredags på Ostfestivalen på Nordiska Museet. Förhållandet till ostkaka delar upp befolkningen i två tydliga läger, de som…

  • LCHF och lowcarb
    Italiensk tomat- och grönsakssoppa

    Italiensk tomat- och grönsakssoppa

    Smakrik grönsakssoppa som passar året runt och smakar Italien och sol. Toppa med knaprigt hack! Jag lägger ytterligare en soppa till favoritlistan! Jättegod, mättande och lätt att laga. Smakar Italien lång väg – solmogna tomater, grönsaker, vitlök, basilika, oregano, olivolja, citron. Mmm. Jag hade grönsaker…

  • MYS - plock & dryck
    Hjärtformad pizza med buffelmozzarella

    Pizzabitar med tomatsås och buffelmozzarella

    Här är de enkla, vegetariska små pizzorna som jag lovade att dela. Perfekt förrätt eller snack till ett glas Allegro primitivo. Beräkna att tomatsåsen helst ska puttra ett par timmar. Finns inte tiden, låt den puttra medan du gör allt annat. Idén och tomatsåsreceptet kommer…

  • Dryck
    Vaniljpannacotta

    Italiensk alla hjärtans dag-meny till ett vin med ny attityd

    Var så goda! Här kommer vin- och matinspiration till alla hjärtans dag. ett vin, allegro primitivo (ekologiskt), perfekt till en hel italiensk meny. Vinmakaren bakom välkända vinet Allegro Primitivo (74 kr nr 32412) har länge kallats The Tattoo Blend för att det hållit så jämn…

  • Fågel
    Kycklingköttbullar i currysås med jordnötter

    Kycklingbullar i curry- och jordnötssås

    Kycklingbullar i curry- och jordnötssås – enkel vardagsmat som smakar mycket! De här kycklingbullarna är bara smaksatta med lite riven lök och salt. Det är såsen som är smakrik och bestämmer hela rätten. Anpassa mängden chili och bestäm själv hur het du vill ha den.…

  • Asiatiskt
    Räkchips med sweet chilisås

    Friterade räkchips & sweet chilisås

    Världens enklaste smårätt! Superfrasiga räkchips, lätta som små moln, dippas i sötstark chilisås. Det är lillelördag idag eller lillördag som det heter här i mitten av landet. Då kan man ha det lite extra mysigt. Jag hittade de här bilderna och tänkte att det här…

  • Dryck
    Öl till dessert

    Öl och mat på Tapas & Food

    Så mycket gott öl det finns att variera till god mat – överraskande kombinationer och säkra smakkort. Himmelrike för ölälskare, utmaning för oss vinälskare. På Kungsholmen i Stockholm ligger Tapas & Food som är restaurang och bar, inne på sitt fjärde år. Den hänger ihop…

  • Fisk & skaldjur
    Tonfisk Ventresca Conservas Ortiz

    Godaste tonfisken från Conservas Ortiz

    Tonfisk i konserv från spanska Conservas Ortiz är ett hantverk och smakar mycket gott. Ät med gott samvete – hållbart fiske och miljömedvetna metoder gör burken ännu mer attraktiv. Märket Conservas Ortiz borgar för hög kvalitet så vilken av deras konserver du än väljer kommer…

  • Dagbok
    Sveriges bästa bloggare Mitt Kök

    Jag är med när Mitt Kök listar Sveriges bästa bloggare

    Mitt Kök Expressen har idag listat de 12 matbloggar de tycker är bäst. Att vara med i listan är verkligen jätteroligt! Att skriva om mat och blogga är en speciell livstil, en aning obskyr, trots följare i tusental. Vi har förstås kontakt via kommentarer och…

  • Restauranger & Reportage
    FnB Market bord

    FnB market – god mat och cool inredning

    Vilken fin inredning till kul matkoncept! FnB market öppnade i Kista galleria utanför Stockholm i december. Den kända krögarduon Niklas Ahlbom och Michael Zhan gör en gemensam satsning där man kan äta fransk och asiatisk mat i samma restaurang – en restaurang med ett foodcourt-tänk…

Här kan du läsa om god mat, restaurangbesök, drycker, produkter, kokböcker, matmässor och personporträtt – utan smygreklam. Du hittar mig  även som matprofil på Vin & Matguiden.

Nyhetsbrev:

Mitt Kök / Expressen tycker att Uplifting är en av Sveriges tolv bästa matbloggar.

Tillbaka