Uplifting Blogg

  • Högtider

    Chokladkaka med guinness

    En maffig, saftig och helt underbar chokladkaka med glasyr av vit choklad. Stout i smeten ger chokladsmaken extra djup. Kakan blir ännu godare efter en natt i kylen.

  • Inspiration
    Granbarksost Jürrs

    Granbarksost

    Jag köpte en Granbarksost från Jürss mejeri på Ostfestivalen häromveckan. Jag smakade i deras monter och kunde inte låta bli att köpa en ask med hem. Så gott! Jag var inte den enda som tyckte det, kan jag säga. Jürss mejeri gör exklusiva ostar på…

  • MYS - plock & dryck
    Gougères - franska ostpuffar

    Gougères – franska ostpuffar

    Say cheese and I’m in! På ostbågens dag i lördags gjorde jag franska gougères. Jag är inte förtjust i ostbågar och därför kom jag på att istället göra gourgères (uttalas gotjääär), dessa underbara franska puffiga ostpuffar. Aningen frasiga på utsidan och mjuka på insidan. Lagom…

  • Restauranger & Reportage
    Sayan Isaksson, Esperanto i Stockholm

    Sayan Isaksson om michelinstjärnor, Nobelfest och fruktpuré

    Vilket fint möte med stjärnkocken Sayan Isaksson. Vi pratar om berömda Esperanto och hans andra restauranger, michelinstjärnor, hektiskt schema, nytt buljongställe och hans kylskåp. Sayan Isaksson har precis kommit hem från Malmö när vi träffas. Han var i Malmö för den internationella kockträffen Chef’s Dinner…

  • Fisk & skaldjur
    Vitlöksfrästa räkor

    Vitlöksfrästa räkor – Gambas al Pil Pil

    Nästa tapa! Den godaste! Räkor frästa i olja med vitlök och chili. Brödet suger upp den himmelska oljan. Så enkelt, så himla gott. Den här tapasrätten behöver ingen närmre beskrivning. Man fattar :)) Skippa brödet och det är perfekt lowcarb.   Gambas al pil pil…

  • Fisk & skaldjur
    torsk pankogratinerad

    Pankogratinerad torsk med parmesan, citron och örter

    Snabb, fräsch vardagsfisk med örter, citron och frasigt pankotäcke Det fanns frysta ryggfiléer av torsk i frysen som jag plockade fram. Jag kom på att jag skulle kunna klicka på någon god röra, så som man alltid gör med lax, och sedan gratinera dem med…

  • Fisk & skaldjur
    Fiskbollar - albondigas de pescada

    Albondigas de pescado – spansk tapa

    Spanska tapas: fiskbollar med citron, vitlök och persilja – Albondigas de pescado Spanska tapas är perfekt när man vill äta smårätter, äta länge, doppa och dippa, och bara mysa. Tapas är enkel mat. För några veckor sedan körde vi tapas-tema på Vin & Matguiden och…

  • Dessert
    Ostkaka

    Enkel lyx – ostkaka med bär och ett glas vitt vin

    Svenskt kulturarv möter druvor från kalifornien. Förvandla ostkaka på en kvart till festdessert med bär, lättvispad grädde, mandel och ett lyxigt vin. Jag köpte en Hälsingeostkaka i fredags på Ostfestivalen på Nordiska Museet. Förhållandet till ostkaka delar upp befolkningen i två tydliga läger, de som…

  • LCHF och lowcarb
    Italiensk tomat- och grönsakssoppa

    Italiensk tomat- och grönsakssoppa

    Smakrik grönsakssoppa som passar året runt och smakar Italien och sol. Toppa med knaprigt hack! Jag lägger ytterligare en soppa till favoritlistan! Jättegod, mättande och lätt att laga. Smakar Italien lång väg – solmogna tomater, grönsaker, vitlök, basilika, oregano, olivolja, citron. Mmm. Jag hade grönsaker…

  • MYS - plock & dryck
    Hjärtformad pizza med buffelmozzarella

    Pizzabitar med tomatsås och buffelmozzarella

    Här är de enkla, vegetariska små pizzorna som jag lovade att dela. Perfekt förrätt eller snack till ett glas Allegro primitivo. Beräkna att tomatsåsen helst ska puttra ett par timmar. Finns inte tiden, låt den puttra medan du gör allt annat. Idén och tomatsåsreceptet kommer…

  • Dryck
    Vaniljpannacotta

    Italiensk alla hjärtans dag-meny till ett vin med ny attityd

    Var så goda! Här kommer vin- och matinspiration till alla hjärtans dag. ett vin, allegro primitivo (ekologiskt), perfekt till en hel italiensk meny. Vinmakaren bakom välkända vinet Allegro Primitivo (74 kr nr 32412) har länge kallats The Tattoo Blend för att det hållit så jämn…

  • Fågel
    Kycklingköttbullar i currysås med jordnötter

    Kycklingbullar i curry- och jordnötssås

    Kycklingbullar i curry- och jordnötssås – enkel vardagsmat som smakar mycket! De här kycklingbullarna är bara smaksatta med lite riven lök och salt. Det är såsen som är smakrik och bestämmer hela rätten. Anpassa mängden chili och bestäm själv hur het du vill ha den.…

  • Asiatiskt
    Räkchips med sweet chilisås

    Friterade räkchips & sweet chilisås

    Världens enklaste smårätt! Superfrasiga räkchips, lätta som små moln, dippas i sötstark chilisås. Det är lillelördag idag eller lillördag som det heter här i mitten av landet. Då kan man ha det lite extra mysigt. Jag hittade de här bilderna och tänkte att det här…

  • Dryck
    Öl till dessert

    Öl och mat på Tapas & Food

    Så mycket gott öl det finns att variera till god mat – överraskande kombinationer och säkra smakkort. Himmelrike för ölälskare, utmaning för oss vinälskare. På Kungsholmen i Stockholm ligger Tapas & Food som är restaurang och bar, inne på sitt fjärde år. Den hänger ihop…

  • Fisk & skaldjur
    Tonfisk Ventresca Conservas Ortiz

    Godaste tonfisken från Conservas Ortiz

    Tonfisk i konserv från spanska Conservas Ortiz är ett hantverk och smakar mycket gott. Ät med gott samvete – hållbart fiske och miljömedvetna metoder gör burken ännu mer attraktiv. Märket Conservas Ortiz borgar för hög kvalitet så vilken av deras konserver du än väljer kommer…

  • Dagbok
    Sveriges bästa bloggare Mitt Kök

    Jag är med när Mitt Kök listar Sveriges bästa bloggare

    Mitt Kök Expressen har idag listat de 12 matbloggar de tycker är bäst. Att vara med i listan är verkligen jätteroligt! Att skriva om mat och blogga är en speciell livstil, en aning obskyr, trots följare i tusental. Vi har förstås kontakt via kommentarer och…

  • Restauranger & Reportage
    FnB Market bord

    FnB market – god mat och cool inredning

    Vilken fin inredning till kul matkoncept! FnB market öppnade i Kista galleria utanför Stockholm i december. Den kända krögarduon Niklas Ahlbom och Michael Zhan gör en gemensam satsning där man kan äta fransk och asiatisk mat i samma restaurang – en restaurang med ett foodcourt-tänk…

  • Fågel
    Kycklingpuck med bacon

    Kycklingpuckar med bacon

    Saftiga och smakrika kycklingpuckar med örter, lindade med sötsalt bacon. skippa två ingredienser och puckarna är lowcarb och lchf. Receptet kan användas utan bacon. Kan även göras som en limpa men öka då tillagningstiden. Om du äter lowcarb/lchf kan du använda ICAs aprikossylt med stevia.…

  • Fisk & skaldjur
    Hel Skrei kvalitetsmärkt

    Skrei

      Nu är det äntligen skreisäsong! Det berättar idag Norges sjömatråd som är den norska fiskeindustrins egen marknadsorganisation. Hurra, säger jag. Vi blir lika glada varje år men jag glömmer alltid bort alla de andra delarna än ryggbiten som kan tillredas och smakar underbart. Då…

  • Fågel
    Kycklinglasagne med zucchini

    Kycklinglasagne

    Jättegod lasagne med kycklingfärs, zucchini och dragon. Lite annorlunda än den vanliga. Kycklingfärs blir så gott i gratänger. Lasagnen är ett favoritrecept, lätt och snabbt att laga. Riven zucchini gör den saftig och det känns bra med lite grönt i. Man kan med fördel ha…

  • Soppa
    Tomatsoppa

    Tomatsoppa

    Det här behöver vi i kylan. Ljuvlig, snabb tomatsoppa som smakar mycket och som smakar Italien! Så som jag alltid lagar min. Servera soppan med bröd eller krutonger, massor med nyriven parmesan och toppa med basilika. Ringla över en god olivolja. Är du extra hungrig…

  • Restauranger & Reportage
    Copenhagen Streetfood

    Copenhagen streetfood – Papirøen

    Här kommer ett vårtips på ett übercoolt ställe med supergod streetfood i Köpenhamn. Copenhagen Streetfood – Papirøen – öppnar den 4 februari efter vinteruppehållet. Copenhagen Streetfood, som köpenhamnarna kallar Papirøen, ligger i en stor betonghall, just på Papirøen i Köpenhamns hamn. Betonghallen tillhör papirhallerne som…

  • Smårätter och tillbehör
    Tomatpesto

    Tomatpesto

    Smakrik, underbar tomatpesto eller tomatröra – att ätas som den är eller att använda i en mängd olika rätter. Tomatpesto eller röd pesto som den också kallas, var otroligt populärt ett tag men har sedan hamnat i skymundan. Synd, för en tomatröra med parmesan, basilika…

  • Dagbok
    rosa champagne

    Nytt år och ny mat

    Så roligt med ett nytt år och massor med ny mat & dryck. God fortsättning på 2016 kära vänner. Det har varit tyst på Uplifting ett bra tag och kanske har ni undrat vart jag tog vägen. December började med att vi flyttade. Vi lämnade…

  • Dessert
    Juldessert med dansk touch

    Juldessert med dansk touch – lowcarb

    Lowcarb juldessert utan socker med en twist på Ris a la mande. Jag älskar danskarnas Ris a la mande med kirsebærsauce, deras motsvarighet till vår Ris a la malta. Danskarna har för det mesta hackad mandel i, mums, och serverar med körsbär och/eller körbärssås. Mandeln…

Här kan du läsa om god mat, restaurangbesök, drycker, produkter, kokböcker, matmässor och personporträtt – utan smygreklam. Du hittar mig  även som redaktör och matprofil på Vin & Matguiden.

Nyhetsbrev:

Mitt Kök / Expressen tycker att Uplifting är en av Sveriges tolv bästa matbloggar.

Tillbaka