Uplifting Blogg

  • dessert
    Knäckig äppelkaka

    Knäckig äppelkaka

    Ingen höst utan knäckiga äpplen till fikat eller som dessert. Det blir extra gott med generöst strösslad mandel. Använd smakrika svenska äpplen.

  • Brunch & buffé
    Gratinerad fänkål med ricotta och parmesan

    Gratinerad fänkål med ricotta

    Gratinerad fänkål i tunna skivor med knapriga kanter som toppas med ricotta och parmesan i följe med kryddor och kryddgrönt. Härligt och smakrikt tillbehör, trevlig smårätt både på buffén och till brunchen. Bra ensamrätt till lunchen.

  • ARTIKLAR
    Husmanskost ny kokbok av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske

    Husmanskost – största kokboken

    Husmanskost – svenska smaker av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske är en kokbok, fullproppad med recept från vårt älskade matarv. Tre års slit och ett stort verk, bildligt och bokstavligt.

  • ARTIKLAR
    Viking Cinderella weekendkryssning

    Viking Cinderella hösten 2020

    Viking Cinderella kör weekendkryssningar fram till jul med tre avgångar i veckan. Är det säkert att åka i pandemin? Hur funkar säkerheten ombord? Vilka åtgärder har Viking Line vidtagit? Hur ser en kryssning ut i dessa tider när vi måste undvika trängsel? Jag åkte premiärturen och har svar på de flesta av frågorna.

  • cheesecake
    Banancheesecake

    Banancheesecake

    En härligt fräsch banancheesecake utan tillsatt socker. Kakan får sin smak av mogna bananer, havresmul, kakao och hackade jordnötter. Vill du ha mer sötma ringlar du honung över.

  • drinkar & cocktails
    Gotland Summer Night cocktail

    Gotland Summer Night

    Gotland Summer Night är förebilden till denna vackra och goda gindrink som skiktar sig till en solnedgång av apelsin, cointreau och grenadine.

  • dessert
    Nätmelon (cantaloupe) med spännande smaker

    Nätmelon med spännande smaker

    Nätmelon, eller cantaloupe som den också heter, är smaksatt till perfektion med honung, limezest, flingsalt och Piment d’Espelette. Sommarens godaste smårätt, förrätt eller dessert. Våga prova nya spänannde smaker!

  • glass
    Kiwisorbet med gul kiwi

    Kiwisorbet med gul kiwi

    Kiwisorbet är supergott, fräscht och lätt att göra. Sorbet på den gula kiwin – Sungold – ger en sötare sorbet och en ljuvlig smak. Smaken piggas upp med lite citronsaft.

  • fisk
    Asiatiskt laxpaket med korianderris

    Asiatiskt laxpaket

    I ett ugnsbakat paket med färsk lax och tunnskivad lök stannar alla fantastiska smaker kvar. Och det sköter sig självt i ugnen. Kryddorna är sesam, chili, lime, ingefära, senap och vitlök.

  • destillat
    Mackmyra och Emil Åreng

    Mackmyra och Emil Åreng

    Mackmyra har inlett ett långsiktigt samarbete med den smaksäkre och nyskapande bransch- och barprofilen Emil Åreng. Emil är nu destilleriets globala ambassadör. Läs mer om denna intressanta man, om hans bok och få tre av hans whiskycocktailrecept.

  • dressing
    Grillad persika och buffelmozzarella med pistagepesto

    Grillad persika med mozzarella

    Grillad persika med mozzarella och pesto på pistage och örter blev sommarens godaste salladskombo. Söt saftig persika möter krämig ost och smakrik pesto. Det går bra att grilla persika i grilljärn eller stekpanna.

  • midsommar
    Matjessill med sweetchili

    Matjessill med sweetchili

    Härlig smörgås med matjessill och det hela men med ny smak på såsen. Det är trevligt att testa nya smaker. När vi ätit matjessillen om och om igen med gräddfil och brynt smör, kan vi njuta av favoriten i ny sås.

  • ARTIKLAR
    Mackmyra Grönt Te

    Mackmyra Grönt Te

    Mackmyras Master Blender Angela D’Orazio har tagit ut svängarna och kanske skapat sin mest vågade och innovativa single malt whisky – Mackmyra Grönt Te. Slutlagrad på nymättade Ex-Olorosofat, med en blandning av olorosovin och utsökta japanska gröna årgångsteblad. Mackmyra lanserar Grönt Te i mars (2020) i begränsad upplaga och whiskyn tillhör säsongsserien.

  • korv
    Gnocchi gratinerad med mozzarella

    Gnocchi gratinerad med mozzarella

    Härlig, enkel gnocchi-gratäng där tomater, chorizo och mozzarella bakas allt-i-ett. Gratängen går snabbt att laga och räcker till ett helt kompani. De flesta ingredienser har du hemma.

  • SMÅRÄTTER & TILLBEHÖR
    Picknickbitar med lax

    Picknickbitar med lax och dipp

    Picknickbitar på danskt rågbröd med rökt lax som toppas med dill, pepparrot och citronzest. Bitarna doppas i en frisk dipp med honung och ännu mer pepparrot. Ett slags smörrebröd i picknickversion.

  • OST
    Burrata med apelsin

    Burrata med apelsin

    Burrata med apelsin och pistage åt jag på bar- och restaurangen Positano i NK. Jag älskade det och har plagierat rätten. Var så goda, ni kommer också att gilla den.

  • GRÖNT
    Sparris med frasigt täcke

    Sparris med frasigt täcke

    Sparris med frasigt täcke av parmesan, champinjoner och panko – smakar underbart till både fisk och kött, gärna grillat, men även som en grön ensamrätt. Servera med stekt svamp, en krämig sås och syrlig, fräsch grön- eller potatissallad.

  • ÄGG
    scrambled eggs äggröra

    Äggröra – krämig och lyxig

    Jag lärde mig laga lyxig krämig äggröra av chef Ramsay för många år sedan. Det är förstås en smaksak men Gordon och jag tycker den här är perfekt.

  • BASRECEPT & HUR-GÖR-MAN
    Dalgona coffee

    Dalgona Coffee

    Dalgona Coffee är en fluffig kräm som du vispar med pulverkaffe, socker och kokhett vatten. Fluffet klickar man över mjölk till en latte – varm eller kall med is till islatte. Otroligt krämigt och gott!

  • burgare
    Ölbräserad hamburgare

    Ölbräserad hamburgare

    Ölbräserad hamburgare med bacon som är saftig och smakrik med sötstark senapsdressing, lök och krispig sallad. Favorit!

  • fisk
    rostad macka med lax

    Rostad macka med rökt lax

    Rostad macka med några skivor rökt lax lagd på ett täcke dill- och citronfärskost, toppat med friterad kapris och en dillkvist. Så enkelt och gott. Varför gör vi inte en sådan här oftare?

  • dessert
    Pajkaka på bricka

    Pajkaka – vansinnigt god

    Pajkaka kallar vi den. Det här kakan blir en favorit, jag lovar. Enkelt och vansinnigt gott – först ett lager pajdeg, sen en sötsyrlig fyllning och till sist ett lager smuldeg. Smakar som inget annat.

  • drinkar & cocktails
    Talisker varm choklad

    Talisker varm choklad

    Talisker varm choklad är vinterdrycken som värmer oss – vuxen smak med rökig Isle of Skye whisky men lekfullt med söta, rostade marshmallows.

  • GRÖNT
    Jordärtskockssoppa med chilifriterade sesamfrön

    Jordärtskockssoppa med chilikick

    Jordärtskockssoppa med en chilikick är en enkel och snabblagad, len och krämig soppa som höjs till skyarna när vi strösslar den med en massa chilirostade sesamfrön och exra chili. Byt ut några ingredienser och soppan är vegansk.

  • BASRECEPT & HUR-GÖR-MAN
    Arancini - friterade risottobollar

    Arancini – friterade risottobollar

    Arancini är friterade risottobollar – knapriga med mjukt, krämigt inre med smält ost. Arancini är Italiens smarta sätt att äta upp rester av risotto. Bollarna kan förberedas i god tid, till och med ett par dagar innan, och friteras vid servering.

Min matblogg

Här hittar du inte bara recept utan även matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.

Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.

Du hittar mig även som matprofil på Vin & Matguiden.

Nyhetsbrev:

Mitt Kök / Expressen tycker att Uplifting är en av Sveriges tolv bästa matbloggar.

Tillbaka