- ÄGG7
- ARTIKLAR98
- barer & pubar3
- BASRECEPT & HUR-GÖR-MAN25
- BRÖD8
- Brunch & buffé4
- burgare5
- cheesecake3
- dagbok7
- dessert49
- destillat9
- dip & röror9
- dressing5
- drinkar & cocktails16
- DRYCK34
- events41
- fågel22
- fisk14
- FRÅN HAVET35
- glass5
- godis1
- gris8
- GRÖNT37
- HÖGTIDER33
- intervjuer2
- jul9
- kakor26
- kall sås7
- knäckebröd & kex3
- KOKBÖCKER13
- korv2
- KÖTT31
- kräftskiva3
- kryddor3
- lamm1
- LCHF & LOWCARB91
- marinad7
- midsommar4
- mingelmat & plockmat9
- nöt8
- öl4
- OST42
- Övrigt3
- PAJ2
- påsk3
- PASTA9
- PERSONLIGT7
- PIZZA4
- potatis1
- Potatisrätter2
- Andras recept
- asiatiskt
- bacon
- baka
- brunch
- buffé
- choklad
- dessert
- drinktilltugg
- efterrätt
- fika
- franskt
- Frukost och brunch
- förrätt
- gratinera
- grönt
- inspiration
- italienskt
- jul
- julbord
- kaka
- kronfågel
- kyckling
- kål
- lax
- lchf
- lowcarb
- lunch
- midsommar
- MYS - plock & dryck
- nyttigt
- ost
- parmesan
- parmigiano reggiano
- påsk
- restaurang
- restaurang i Stockholm
- sallad
- semlor 2019
- semmeltest
- semmeltoppen 2019
- smårätt
- snabbt
- Stockholm
- swedishfika
- sås
- sötsak
- tillbehör
- Vegetariskt
- vintips
- januari 2023
- december 2022
- november 2022
- oktober 2022
- september 2022
- augusti 2022
- maj 2022
- juli 2021
- januari 2021
- december 2020
- oktober 2020
- september 2020
- juli 2020
- juni 2020
- maj 2020
- april 2020
- mars 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- september 2019
- juni 2019
- april 2019
- mars 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augusti 2018
- juli 2018
- juni 2018
- april 2018
- mars 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- juli 2017
- juni 2017
- april 2017
- december 2016
- november 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augusti 2016
Vässa dina sinnen
Vässa dina sinnen – en interaktiv presslunch med Charles Spence, professor i sensorisk psykolgi, AEGs nya Mastery Range och Klas Lindbergs underbara mat. Läs om hur våra sinnen påverkar smaken på det vi äter. Kan musik eller känsel ändra vår smakuppfattning?
Läs mer00Monika ÖsterheimBrynt lökkräm på 10 sätt
Rädda trist lök ur kylen och gör en fantastiskt god och användbar lökkräm genom att bryna löken länge tills den är gyllene och söt. Mixa löken till en kräm och smaksätt lökkrämen på en massa olika sätt – voilà – ett smarrigt tillbehör eller smaksättning till matlagningen. Passar till det mesta som är gott till lök.
Monika ÖsterheimJulbord Viking Line
Viking Lines julbord är utvecklat i samarbete med Svenska Kocklandslaget för andra året i rad. Jag smakade allt gott på årets presslunch. Nyhet för i år är att de yngsta får ett eget julbord som innehåller mycket grönt och rätterna är lekfullt smaksatta och serverade för att locka barnen att smaka. Alla rätter är grönare än tidigare och det vegetariska har tagit steget till veganskt.
Monika ÖsterheimSvampmacka extra allt
Finns det något godare än höstens svampmackor? Den här är piffad lite extra med färskost och baconmarmelad med lök. Ljuvlig kombo till kantarellerna eller annan svamp.
Monika ÖsterheimBaconmarmelad med lök
En mustig, söt och salt marmelad med bacon, lök, lönnsirap, kaffe och öl. Röran passar till väldigt mycket. Bli inspirerad!
Monika ÖsterheimLimefudge att älska
Limefudge – mjuk kola med lime, kondenserad mjölk och vitchoklad är en underbar smakkombo. Fudgesmeten kan även användas i kakor och som tårtfyllning. Galet gott!
Monika ÖsterheimPraliner och choklad för själen
Choklad för själen heter en bok av min vän Ulrica Grahl, fylld av praliner, desserter, bakverk, tryfflar, fudge och annat gott – allt med härlig choklad. Alla recept är enkla för att lyckas hemma i köket.
Monika ÖsterheimLax i ugn med majs, ost och bacon
Lax i ugn – fiskrätten som är familjefavorit. Tillagas i ugn, lättlagat och enkelt men smakar mycket. Majs ger sötma, bacon sälta och parmesan tillför umami.
Monika ÖsterheimJura Whisky nylansering 2018
Jura Whisky lanserade i maj 2018 en ny serie whisky – Jura 10YO, Jura 12YO, Jura 18YO samt Jura Seven Wood. Alla fyra finns i beställningssortimentet. Jag var på en provning för att smaka den här nya serien. Här kommer några goda cocktails.
Monika ÖsterheimPizza Margherita
Jag lärde mig baka pizza på riktigt hos pizzeria 800 grader i Vasastan. Jag bakade en Margherita, allt från grunden med den godaste pizzadegen nånsin. Här är receptet, var så goda!
DagHemmapizza – bästa tipsen
Kan man få hemmapizzan att smaka som en riktig pizza från favoritpizzerian? Ja! Jag var på en workshop hos populära 800 grader i Vasastan, Stockholm, och lärde mig tips och tricks för att lyckas.
DagCervera höstnyheter 2018
Cervera presenterade sina höstnyheter 2018 – nya delar och färger i servisen Mist ur eget varumärke Table Top Stories samt nya serien Signerat ur varumärket Anders Petter med köksutrustning. Jag hittade en favorit som nu finns på önskelistan.
Monika ÖsterheimGatha – armeniska smördegskakor
Gatha – armeniska frasiga, fluffiga smördegstrekanter med mjuk, lite söt fyllning. Min vän Anna som driver Kitchen of Anna bjöd på dessa ljuvligheter nyligen på en middag. Jag måste dela med mig!
Monika ÖsterheimPizza bianca – vit pizza
På en halvtimme står denna smarriga pizza bianca på bordet. Vi gräddar pizzan på färdig pizzabotten som är en perfekt genväg när man är trött eller det måste gå undan. Härliga smaker med potatis, parmesan, citron, rosmarin och vit tryffel.
Monika ÖsterheimParmigiano Reggiano tillverkning
Parmigiano Reggiano tillverkning på mejeri i Parma som jag besökte och lite om ostens historia. Jag berättar om hela tillverkningsprocessen och visar bilder steg-för-steg. I Italien kallas parmesan Il Re dei formaggii – Kungen av ostar.
Monika ÖsterheimRåbiff med picklad lök och parmesan
Vi älskar råbiff! Jag förvånas varje gång hur snabbt och enkelt man får till värsta lyxrätten, med riktigt bra kött förstås. Den här råbiffen har en bra balans mellan sälta, syra och sötma, krämigt, lent och knaprigt. Fredagsmys kanske eller fin förrätt?
Monika ÖsterheimMandeltårta med mjölkchoklad och kola
Underbara lena smaker av mandel, kola och mjölkchoklad. Mandeltårtan blev dessutom mycket elegant och passar lika bra till finkalaset som enklare helgmiddagen. Kakan är ur Fredagskockens helgmenyer, vilket är en höjdare till kokbok.
Monika ÖsterheimBaby shower med mingelmat
Festfix i miniformat på ingen tid, bara att tina eller värma. Jag fick smakprover från Picard så det var bara att fixa fest och smaka godsakerna. Det blir väldigt fint upplagt och ser inbjudande och trevligt ut. Kolla in de fina bilderna!
Monika ÖsterheimMarinerade champinjoner – allt du behöver veta
Marinerade champinjoner med örter är ett bra tillbehör, till det mesta. Jag har testat flera gånger och försöken mynnade ut i en liten guide. Svampen är perfekt inte bara till huvudrätter utan även på en brunch, i en omelett, i en sallad, som en tapa och en självklar smårätt på buffén. Dessutom är de lchf och lowcarb.
Monika ÖsterheimGrillad banan med dulce de leche och passionsfrukt
Det är sen gammalt att enkelt oftast är godast och den här desserten eller gofikan är inget undantag. Den blir lite som en banoffeepaj, fast från grillen (eller grillpannan). Barnsligt gott och helt underbara smaker tillsammans. Skippa inte lime, passionsfrukt eller choklad! Det är allt tillsammans som lyfter den här desserten.
Monika ÖsterheimAbsolut EuroPride
Absolut EuroPride är en jättegod drink med vodka, lime och ginger beer som går på repeat här hemma – fräsch och läskande i sommarvärmen. Ginger beer är överraskande gott. Skål för all kärlek!
Monika ÖsterheimKladdkaka med vit choklad, lime och passionsfrukt
Kladdkakan bakas med vit choklad och lime. Den söta chokladen får sällskap av en syrlig och fräsch topping med passionsfrukt. Blir inte godare!
Monika ÖsterheimUgnsrostade krispiga blomkålsbitar med ost
Blomkålsbitar istället för potatis! Små nyttiga, mättande munsbitar på blomkål, ägg och ost som ersätter de vanliga kolhydraterna på tallriken. Även goda som ensamrätt med sallad. De blir perfekt krispiga.
Monika ÖsterheimSega maränger
Om man kan vänta några dagar får man de ljuvligaste maränger – frasiga på utsidan och härligt sega i mitten. Släng aldrig äggvita, förvandla dem till såna här sötverk!
Monika ÖsterheimSommartårta med jordgubbar
Godaste sommartårtan – fluffig med jordgubbar, lime och choklad. Gjord i ett nafs och kan göras dagen innan – perfekt på kalaset eller buffén när man är många. Ny favorit!
Monika Österheim
Min matblogg
Jag lagar all slags mat men fokus ligger till vardags på mindre socker och mycket grönt men även hälsosamma recept för viktväktare.
Här hittar du matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.
Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.
Du hittar mig även på Vin & Matguiden där jag sedan 2017 arbetar som webbredaktör men även som profil med egna recept.
Nyhetsbrev:

Mitt Kök / Expressen tycker att Uplifting är en av Sveriges tolv bästa matbloggar.