ARTIKLARsemlor och semmeltestSÖTSAKER

Tössebageriet semmeltest

In ARTIKLAR, semlor och semmeltest, SÖTSAKER on

Tössebageriet – klassisk semla

Summering

I mitt inlägg Semmeltest i Stockholm 2019 finns en lista med alla semmeltester och betyg som ger dig en överblick. Listan uppdateras kontinuerligt, så snart vi testar en ny semla.

Semmeltest

Mattias Ljungberg som även driver Mr Cake, har sitt bageri och konditori på Karlavägen en liten bit från Karlaplan.

Vi köper en klassisk minisemla och givetvis den berömda semmelwrapen till vårt test men börjar med den klassiska.

Klassisk semla

Pris: 40 kr (mini)

Bröd: Luftigt bröd men ändå med ett rejält bett och bullen har en fin smak av kardemumma.

Grädde: Semlan har en god och på alla vis en perfekt grädde.

Mandelmassa: En klassisk fin mandelmassa som får extra pluspoäng och som är mycket god och höjer verkligen helheten till en fin semla.

Utseende: Traditionellt och fint utseende och som vanligt tycker vi att det ser gott och generöst ut när mandelmassan tittar fram.

Betyg: 4 juryn är enig

Tössebageriet semmeltest

Hur går ett semmeltest till?

Vi köper alla semlor anonymt i bagerierna och det betyder att ingen känner till att vi ska testa deras semlor eller att vi sedan publicerar ett resultat. Med andra ord kan de inte påverka något i förväg och vi är omutbara.

Ibland i andras tester känner bagerierna till att semlorna ska testas och då kan de hanteras på ett annat (förbättras?) och därmed vara annorlunda än de som säljs i butiken.

Hur smakar vi?

Vi har anpassat oss till Carls sätt att smaka och bedöma semlorna så att vi gör likadant alla tre.

Det första vi gör är att titta på semlans utseende innan vi börjar smaka.

Sedan fortsätter vi med att smaka på locket, sedan grädden och därefter ett bett över hela semlan för att få smaken på helheten. Efter det tar vi en bit av bullen för att smaka den separat och till slut ett smakprov på bara mandelmassan.

Mattias Ljungberg

Mattias har en lång meritlista som konditor. Han har bland annat två OS-guld, ett VM-silver med Kocklandslaget och blev även utsedd till Årets Konditor 2006. För många är han dock allra mest känd på senare år för att på Tössebageriet ha uppfunnit semmelwrappen (se bild och länk nedan).

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka