ARTIKLARsemlor och semmeltestSÖTSAKER

Sébastien på söder semmeltest

In ARTIKLAR, semlor och semmeltest, SÖTSAKER on

Sébastien på söder semmeltest

Summering

I mitt inlägg Semmeltest i Stockholm 2019 finns en lista med alla semmeltester och betyg som ger dig en överblick. Listan uppdateras kontinuerligt, så snart vi testar en ny semla.

Semmeltest

I Söderhallarna har Sébastien Boudet ett pop-up hantverksbageri. Bageriet, som förutom bakar ekologiska bröd och bakverk på kulturspannmål, serverar enklare luncher på vardagar. Läs mer nedan om Boudet och hans passion för bröd.

Jag köper en klassisk Petite semla (mini).

Klassisk semla (mini)

Pris: 32 kr

Bröd: Brödet är annorlunda än en vanlig vetebulle, både i konsistens och i smak men är riktigt gott. Bettet är både rejält och fluffigt samtidigt. Carl tycker att brödet är fantastiskt smakmässigt men är inte förtjust i konsistensen.

Grädde: Det är en len och fin grädde. Den är spritsad i slät tyll vilket gör att den ser ut som om den skulle kunna rinna över. Vilket hantverk av bagarna att få till detta med en sådan len och mjuk grädde. Perfekt!

Carl anade lite syrlig smak vid sitt besök och det är ett varningens finger att semlorna kanske står framme för länge.

Mandelmassa: Bageriet marinerar mandeln i apelsin vilket ger mandelmassan en speciell och annorlunda smak med tydlig touch av apelsin.

Juryn ger mandelmassan blandade omdömen. Den är mörk, grov och smakrik, innehåller stora bitar mandel, är en aning för söt och det är spännande med annorlunda smak.

Utseende: Semlan ser jättegod ut med en lite lantlig look (hantverksbaks-looken). Grädden är väldigt vackert spritsad i slät tyll vilket gör utseendet unikt. Carl tycker att den nästan ser sensuell ut och vi håller med.

Betyg: 4 enig jury

Sébastien på söder semmeltest

Hur går ett semmeltest till?

Vi köper alla semlor anonymt i bagerierna och det betyder att ingen känner till att vi ska testa deras semlor eller att vi sedan publicerar ett resultat. Med andra ord kan de inte påverka något i förväg och vi är omutbara.

Ibland i andras tester känner bagerierna till att semlorna ska testas och då kan de hanteras på ett annat (förbättras?) och därmed vara annorlunda än de som säljs i butiken.

Hur smakar vi?

Vi har anpassat oss till Carls sätt att smaka och bedöma semlorna så att vi gör likadant alla tre.

Det första vi gör är att titta på semlans utseende innan vi börjar smaka.

Sedan fortsätter vi med att smaka på locket, sedan grädden och därefter ett bett över hela semlan för att få smaken på helheten. Efter det tar vi en bit av bullen för att smaka den separat och till slut ett smakprov på bara mandelmassan.

Sébastien Boudet

Sébastien Boudet är född och uppvuxen i Frankrike. Han och hans svenska fru öppnade 2008 bageriet Petite France på Kungsholmen (Stockholm) och bageriet utsågs tre år i rad till bästa café i Stockholm. Sébastien sålde bageriet 2011. Han är med i juryn i Dessertmästarna och han bakar och lagar mat sedan många år regelbundet i Nyhetsmorgon.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka