ARTIKLARevents

Gulddraken 2019 – nominerade

In ARTIKLAR, events on

Gulddraken 2019

 

DN:s prisutdelning och fest

Ikväll är det åter dags att gå på fest!

Årets Gulddrakar ska delas ut och i år är det Café Opera som är värd för fest och prisutdelning. Galan kommer i år att ledas av DN:s krogredaktör Elin Peters och DN:s Johan Bendjellou.

Gulddraken 2018 hölls på Fotografiska förra året.

Juryn

Juryn utgörs av DN:s hemliga Krogkommission som anonymt recenserar Stockholms restauranger. Krogkommissionen består av representanter från DN:s redaktion och alla nominerade har testats anonymt och vid flera tillfällen. Smakupplevelse, atmosfär, prisvärdhet och hög trivselfaktor är viktigt i alla kategorier. Ambition, fantasi, vinlista och fingerfärdighet i köket avgör också bedömningen.

Hur tänker juryn?

– Gulddraken har ju delats ut sedan 2001 och de kategorier som var självklara då är kanske inte lika självklara längre. Länge var avsmakningsmenyer något som bara serverades på de lyxigaste ställena men i dag har de blivit betydligt vanligare även på billigare krogar. I vilken klass placerar man ett ställe som serverar mellanrätter, där notan kan gå på allt från 500 kronor till 5000 beroende på hur mycket man unnar sig? Är lyx bara en fråga om pris eller kan det också handla om upplevelse? Sådana frågor har vi diskuterat mycket i juryn i år, säger Elin Peters mat- och krogredaktör på Dagens Nyheter och ansvarig för juryn.

Gulddraken

Nominerade till Bästa krog, Lyx:

Gastrologik
Nisch
Oaxen krog
Soyokaze
Rutabaga

DN: Till lyxkrogarna går vi för att få en extraordinär matupplevelse. Det betyder inte att det alltid är svindyrt även om det såklart ofta blir det om man går all in. Här ska alla upplevelser, mat, dryck, miljö och service vara på topp och ett besök här är något vi bär med oss länge och drömmer om.

Nominerade till Bästa krog, Mellanklass:

Hantverket
Ichi
Portal
Rinos
Videgård

DN: Mellankategorin rymmer allt från enkla kvarterskrogar till ambitiösa krogkoncept som håller en hel kväll. Även prisspannet är brett, och även om man kan få betala en slant för en komplett måltid på de dyrare ställena kan man komma betydligt billigare undan genom att göra rätt val på de billigare.

Nominerade till Bästa krog, Budget:

Mahalo Vasastan
Omnipollos Hatt
Scandwich
Soyokafé
The Fishery Brunkebergs torg

DN: Stockholm vimlar numera av små enkla matställen. De nominerade ska servera god och vällagad mat men det kan lika gärna vara en enkel ståservering med begränsade öppettider, smart gatumat eller en bra burgare så länge vi trivs och har trevligt.

Nominerade till Bästa bar:

Ambar
Cadierbaren, Grand Hotel
Papillon, Bank Hotel
Tjoget
Videgård

DN: Stockholm har blivit en lysande barstad och för att sticka ut krävs mer än gott i glaset. En nominerad bar ska ligga i framkant, utmana sina gäster och samtidigt kunna ge dem exakt det de vill ha. Alla ska känna sig välkomna, oavsett om man vill sippa på en mellanöl hela kvällen eller testa avancerade cocktails.

Nominerade till Bästa kafé:

Bullar & Bröd
Café Pascal Södermalm
Fosch artisan pâtisserie
Gast
S:t Paul bageri

DN: Ett stockholmskafé gränsar i dag till både krog och bar. För att nomineras måste helheten inte bara vara bra utan genomtänkt. Miljön ska ha en tydlig identitet, frukostpaket och lunchsoppa ska tåla jämförelse med budget- och medelprisrestauranger. Och så vägs kärleken till kaffet in, förstås.

Vinnarna av gulddraken 2016

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka