ARTIKLARevents

Vinnare Gulddraken 2019

In ARTIKLAR, events on

Vinnare Gulddraken 2019

Festen och prisutdelning

Som jag skrev igår när jag listade alla nominerade företag, ägde festen och prisutdelningen i år rum på Café Opera. Det var en lyckad tillställning, knökfullt med folk och ett sådant där mingel man kallar alla-var-där. Tillställningen är alltid tidseffektiv så något efterhäng är det inte tal om. Upplägget verkar uppskattas av de flesta och gissar jag så vill säkert pristagarna iväg och fira med sina närmaste och arbetskamrater.

Det serverades lite käk igår och det smakade bra och några pinnar upp från fjolårets. Det räcktes ut goda pizzaslices och kabanossy i små runda bröd från baren.

Jag vill också lyfta fram Elina Gregor som nyss startat sin egen gastronomiska pr-byrå  Gastro PR och fick det uppdraget att vara presskontakt för Gulddraken.

Här är årets vinnare:

Vinnare kategori Krog Lyx:

Oaxen Krog
Beckholmsvägen 26, Stockholm

Motivering: Här lockar man fram det absolut bästa ur de enklaste rovorna och de finaste smaksättarna, medan slitna begrepp som kärlek till råvarorna och kunskap om hantverket får en ny och djupare innebörd. Det är varmt, vänligt, vackert – och en upplevelse i världsklass.

Gulddraken 2019

Vinnare kategori Krog Mellan:

Restaurang Hantverket
Sturegatan 15, Stockholm

Motivering: Med avstamp i den svenska mattraditionen gör teamet bakom årets vinnare i mellanklassen varje besök till ett härligt smakäventyr. I den lummiga matsalen möts lekfullhet och kompetens och som gäst är det bara att dras med. Det är ett riktigt hantverk, helt enkelt.

Hantverkets egen Stefan Ekengren (nedan), min favoritkock vars mat jag ätit, vars fotspår jag följt från Görvälns till Hantverket och som jag ständigt beundrat och hejat på sedan jag flyttade upp för 4,5 år sedan. Grattis!

Och kära läsare, ni som inte bor i Stockholm, boka in ett restaurang besök på Hantverket vid nästa besök i stan!

Gulddraken 2019 Stefan Ekengren Hantverket

Vinnare kategori Krog Budget:

The Fishery
Brunkebergstorg 14, Stockholm

Motivering: Vinnaren i budgetklassen visar att snabb mat inte behöver vara oengagerad eller fantasilös. Tvärtom! Här lagas alla rätter med en omsorg och generositet långt över det vanliga. Att man dessutom bidrar till att bredda Stockholms smakpalett gör upplevelsen ännu bättre.

Vinnare kategori Kafé:

GAST
Rådmansgatan 57, Stockholm

Motivering: Att sticka ut i Stockholms kaféutbud är sannerligen inte lätt. Men ambitionen, kreativiteten och omsorgen om gästerna gör att vi vill återvända om och om igen. Kanske är det utsikten. Kanske är det kaffet, eller pannkakstravarna? Eller så är det att vi trivs, helt enkelt.

Vinnare kategori Bar:

Videgård
Humlegårdsgatan 17, Stockholm

Motivering: En gourmetdestination i en undangömd vrå, cocktails – och lika seriöst komponerade mocktails – som utmanar traditioner. Till årets gulddrakebar går vi för att umgås och uppleva den vida världens smaker, snyggt serverade med hantverkskunnande i botten och finess på toppen.

Gulddraken 2019

Årets hederspris:

Fredrik Eriksson, krögare, Långbro Värdshus

Motivering: Krögaren Fredrik Eriksson har inte bara insett att för att en gäst ska kunna må riktigt bra på en restaurang måste också personalen må bra. Han har dessutom försökt göra något åt det. I hans krogvärld är alla välkomna – i kök och i matsal, som anställd och som gäst. Många krögare jobbar i sin egen bubbla, med totalt fokus på det som landar på tallriken – men struntar i det som sker utanför restaurangens väggar. Fredrik Erikssons kök är en del av samhället i stort och han använder det för att förändra. Han har länge arbetat målmedvetet, med branschens bästa för ögonen. Det gynnar inte bara personalen, utan också oss som gäster.

Bio/bistro Capitol

Bio Capitol har tagit filmupplevelsen till en helt ny nivå. Det gäller också maten. Ett halvår efter starten tillhör matsalen redan Vasastans toppskikt i mellanprisklassen. I stilfulla lokaler med stram art déco-elegans serveras eleganta, minimalistiska bistrorätter med råvarufokus. Menyn är liten, men har bredd: både lunch, brunch och middag bjudes, lyx-pizza, pilgrimsmusslor och stans bästa majskyckling. Kort och gott det första riktigt lyckade äktenskapet i Stockholm mellan kvartersbiograf och krog där båda verksamheterna drivs med samma höga kvalitetskrav. En kulturgärning i Guldbaggeklass.

Sensum

Vi måste tala om decibelen. Om tallriksskramlet, ekandet mellan klinkergolv och kakelväggar, spellistorna som aldrig slutar dunka i takhögtalarna. Om halvskrikandet som matgästerna, framåtlutade, tvingas till för att höra varandra i kakofonin. Larmet skrämmer bort gäster – och plågar personalen. Oväsendet är så utbrett att Krogkommissionen känner ren lycka de gånger vi slipper det. Som på Sensum, den förstklassiga, öronvänliga, kvarterskrogen på Wallingatan som Johan Tengsved, Mikael Wretman och Katarina Kaselli driver. Gå dit. Ta in något gott. Njut av maten och den angenäma ljudnivån. Njut av att kunna prata med dina vänner, inte tvingas hojta.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka