ARTIKLARsemlor och semmeltestSÖTSAKER

Mr Cake cronutsemla

In ARTIKLAR, semlor och semmeltest, SÖTSAKER on

Mr Cake – cronutsemla

Summering

I mitt inlägg Semmeltest i Stockholm 2019 finns en lista med alla semmeltester och betyg som ger dig en överblick. Listan uppdateras kontinuerligt, så snart vi testar en ny semla.

Semmeltest

Mr Cake, som Roy Fares och Mattias Ljungbergs bageri & café heter, ligger på på Rådmansgatan, sådär aningen avsides från citycity. Kön ringlar ofta lång och det är otroligt poppis.

Vi köper en cronutsemla (man blir ju nyfiken) och en klassisk minisemla till vårt test.

Cronutsemla – croissant/donut

Pris: 59 kr

Bröd: Cronutsemlans lock smakar frityrolja, så ensamt är locket inte alls gott. Men botten smakar inte olja och allt tillsammans gör att cronuten förvånande smakar riktigt bra som en helhet. Var är kardemumman?

Grädde: Grädden är för hårt vispad men smaken är ändå bra.

Mandelmassa: Mängden mandelmassa är generös och det ser gott ut att den syns på bullen. Dessvärre är mandelmassan svag i smaken, det finns liksom ingen eftersmak alls (mer än sötma) och den är söt i överkant. Carl tycker att massan är kletig och för söt men där dök i alla fall kardemumman upp.

Utseende: Semlan är och ser gigantisk ut och den är utan tvekan en hel måltid. Den ser god ut men det blir minus för att den ser för stor ut. Carl är nästan mätt efter två tuggor. Mandelmassans brister drar också ner betyget.

Betyg: 3 

Mr Cake cronutsemla

Hur går ett semmeltest till?

Vi köper alla semlor anonymt i bagerierna och det betyder att ingen känner till att vi ska testa deras semlor eller att vi sedan publicerar ett resultat. Med andra ord kan de inte påverka något i förväg och vi är omutbara.

Ibland i andras tester känner bagerierna till att semlorna ska testas och då kan de hanteras på ett annat (förbättras?) och därmed vara annorlunda än de som säljs i butiken.

Hur smakar vi?

Vi har anpassat oss till Carls sätt att smaka och bedöma semlorna så att vi gör likadant alla tre.

Det första vi gör är att titta på semlans utseende innan vi börjar smaka.

Sedan fortsätter vi med att smaka på locket, sedan grädden och därefter ett bett över hela semlan för att få smaken på helheten. Efter det tar vi en bit av bullen för att smaka den separat och till slut ett smakprov på bara mandelmassan.

Roy Fares

Roy (Årets Konditor 2010) är en av våra mest populära konditorer och han har gjort massor med tv-framträdanden och flera kokböcker. Han tar ofta inspiration från USA i sina bakverk vilket är tydligt i hans kokböcker United States of Cakes och Sweet Spots of New York.

Mattias Ljungberg

Mattias har en lång meritlista som konditor. Han har bland annat två OS-guld, ett VM-silver med Kocklandslaget och blev även utsedd till Årets Konditor 2006. För många är han dock allra mest känd på senare år för att på Tössebageriet ha uppfunnit semmelwrappen.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka