ARTIKLARsemlor och semmeltestSÖTSAKER

MJ Bageri & Konditori chokladsemla

In ARTIKLAR, semlor och semmeltest, SÖTSAKER on

MJ Bageri & Konditori chokladsemla

Summering

I mitt inlägg Semmeltest i Stockholm 2019 finns en lista med alla semmeltester som en överblick. Listan uppdateras kontinuerligt så snart vi testar en ny semla.

Semmeltest

Hos populära och kända Magnus Johansson Bageri & Konditori i Hammarby Sjöstad (Sthlm) köpte vi tre semlor, en klassisk, en chokladsemla och även en annorlunda semla som de kallade kubsemla.

I det här inlägget smakar vi chokladsemlan.

Chokladsemla

Pris: 46 kr

Bröd: Carl tyckte att brödet var torrt men vi tyckte att bullen var saftig och god men den hade en tråkig kakaosmak. Locket var snustorrt och det blev inte bättre av dammig kakao med beska som pudrats på toppen.

När man testar vid olika tillfällen kan kvaliteten skilja sig för bakning är trots allt ett hantverk. Antingen upplever vi bullen olika i detta fallet eller så är bullen annorlunda vid olika tidpunkter.

Grädde: Rejäl tumme upp av herrarna men inte av mig, gillade inte alls chokladgrädden och den var för mig toksöt.

Mandelmassa: Mandelmassan var tyvärr samma som i den klassiska semlan och som totalsågades. Carl säger att den inte innehöll kardemumma (när han åt sin) men vid vårt tillfälle fanns det kardemumma i mandelmassan. Choklad och kardemumma tillsammans är ingen höjdare.

Utseende: Semlan såg inte god ut, tyckte jag, men igen är herrarna överens och gillade utseendet.

Carl åt inte upp semlan men slickade i sig grädden.

Betyg: 2 av en i juryn
Betyg: 1 av två i juryn

MJ Bageri & Konditori chokladsemla

Hur går ett semmeltest till?

Vi köper alla semlor anonymt i bagerierna och det betyder att ingen känner till att vi ska testa deras semlor eller att vi sedan publicerar ett resultat. Med andra ord kan de inte påverka något i förväg och vi är omutbara.

Ibland i andras tester känner bagerierna till att semlorna ska testas och då kan de hanteras på ett annat (förbättras?) och därmed vara annorlunda än de som säljs i butiken.

Hur smakar vi?

Vi har anpassat oss till Carls sätt att smaka och bedöma semlorna så att vi gör likadant alla tre.

Det första vi gör är att titta på semlans utseende innan vi börjar smaka.

Sedan fortsätter vi med att smaka på locket, sedan grädden och därefter ett bett över hela semlan för att få smaken på helheten. Efter det tar vi en bit av bullen för att smaka den separat och till slut ett smakprov på bara mandelmassan.

Om Magnus Johansson

Magnus Johansson har varit med i Kocklandslaget, gjort desserter till Nobelfesten och fick för några år sedan den stora äran att komponera en karamelliserad chokladmousse till Kungen när han fyllde jämt. Magnus är också tv-aktuell som en av programledarna i Dessertmästarna.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka