ARTIKLARsemlor och semmeltestSÖTSAKER

Fotografiska semmeltest

In ARTIKLAR, semlor och semmeltest, SÖTSAKER on

Fotografiskas unika semla

Summering

I mitt inlägg Semmeltest i Stockholm 2019 finns en lista med alla semmeltester och betyg som ger dig en överblick. Jag uppdaterar listan kontinuerligt, med andra ord så snart vi testar en ny semla.

Semmeltest

I fredags kom det ut på Instagram att Fotografiska Café på lördagen skulle presentera den coolaste och säkert mest miljövänligaste semlan, skapad av deras konditor Elsa Sundell. Det lät mycket spännande så det var bara att skynda dit!

Av miljöskäl har de skippat mandelmassan eftersom, som de säger, det går åt 5 liter vatten för att få fram en mandel. Istället använder de gula ärtor från Östergötland tillsammans med vaniljsås, saltkolasås, en massa kardemumma och lite mixade äppelkärnor (ger en liten touch av bittermandel).

Bullen är bakad på överblivna bullar från caféet som de torkar och mixar till ett mjöl, samt vassle som blir över när de gör ostkaka.

Semlan gör de dessutom lite mindre så att alla orkar äta upp, givetvis för att undvika svinn.

Kvalitet på semlor

Jag applåderar Fotografiska för tiden de har lagt ner, deras ambitioner och passionen att driva sin linje, verkligen genomgående, för en bättre och grönare värld.

Medan detta semmeltest pågår ser och smakar jag så mycket slentrian och dåligt hantverk, helt utan ambitioner, att jag baxnar. Man behöver väl inte vara Fotografiska för att ha en vison med sina semlor, att erbjuda de bästa man kan?

Väldigt få bagerier leverar en genomtänkt semla där de gjort sitt bästa. Tyvärr känns det mest som att semlor är något man kränger för rejäla pengar under en viss tid och inget man behöver bry sig om, de säljer av sig självt. Var finns stoltheten för hantverket?

Fotografiska semmeltest

Semla – cool & miljövänlig

Pris: 45 kr

Bröd: Bullen är upcyclat på överblivna bullar så jag gissar att smaken hänger ihop med vilka bullar som blivit över. Bullen är jättegod, åt det tunga hållet och ser nästan ut som en fullkornsfralla men mycket saftig. Det är den hittills saftigaste bullen av alla vi testat. Bullen smakar en aning som mjuk pepparkaka.

Grädde: Den ekologiska grädden är fint och lent vispad med bra smak.

Fyllning: Det här med en fyllning på gula ärtor är spännande. Kola- och kardemummasmakerna är tydligast och krämen har en beska som kommer från dels de mixade äppelkärnorna men kanske mest från kardemumman, tror jag. Ärtorna anas inte i smak utan mer med typisk konsistens, det där lite torra, sträva. Fyllningen är jättegod.

Utseende: Tumme upp för det mörkare brödet och det robusta utseendet, den ser mycket inbjudande ut!

Helheten är en annorlunda semla men ändå en semla, med en enormt saftig bulle, len grädde med en härlig kräm.

Betyg: 4

Fotografiska semmeltest

Hur går ett semmeltest till?

Vi köper alla semlor anonymt i bagerierna och det betyder att ingen känner till att vi ska testa deras semlor eller att vi sedan publicerar ett resultat. Med andra ord kan de inte påverka något i förväg och vi är omutbara.

Ibland i andras tester känner bagerierna till att semlorna ska testas och då kan de hanteras på ett annat (förbättras?) och därmed vara annorlunda än de som säljs i butiken.

Hur smakar vi?

Vi har anpassat oss till Carls sätt att smaka och bedöma semlorna så att vi gör likadant alla tre.

Det första vi gör är att titta på semlans utseende innan vi börjar smaka.

Sedan fortsätter vi med att smaka på locket, sedan grädden och därefter ett bett över hela semlan för att få smaken på helheten. Efter det tar vi en bit av bullen för att smaka den separat och till slut ett smakprov på bara mandelmassan.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka