K-märkt semmeltest

Summering

I mitt inlägg Semmeltest i Stockholm 2019 finns en lista med alla semmeltester och betyg som ger dig en överblick. Listan uppdateras kontinuerligt, så snart vi testar en ny semla.

Semmeltest

I Ringens köpcentrum ligger Teatern som är ett unikt mattorg som drivs av enbart kända kockar. Vid en av ingångarna ligger K-märkt Patisserie & Bageri som är en minifilial till K-märkt Garnisonen på Karlavägen. Dessertmästaren Daniel Roos skapar godsakerna (se mer nedan).

Bemötandet jag fick i butiken när jag handlade var märkligt och faktiskt snudd på otrevligt. Jag tror att det berodde på svårighet att förstå min skånska och kanske ett missförstånd kring paketeringen. Jag är snäll så med välvilja bestämmer vi att det var så det var.

Carl har ännu inte testat den här semlan så vi återkommer med hans betyg.

Klassisk semla (mini och stor)

Pris: 35 kr (mini) 40

Bröd: Brödet i minisemlan var aningen torrt men hade en fin kardemummasmak. Ordinarie storlek (Carl testade) hade smörigt men väldigt kompakt bröd och locket var tjockt.

Minisemlornas bröd har såklart lättare för att bli torrt givet storleken men det är ingen ursäkt.

Grädde: Grädden var len och luftig och smakade gott i minisemlan. Carls stora semla hade fast och fet grädde, dock med bra smak.

Mandelmassa: Mandelmassan i minisemlan var lite knaprig av mandel och mycket god. Den får ett plus för att den var utbredd över hela bullen men mängden mandelmassa var dock i underkant. Carl tyckte att mandelmassan var intetsägande och undrar om mandlarna i den var orostade.

Utseende: Semlan var estetiskt vacker och vi tycker att det ser så gott ut när vi skymtar mandelmassan under grädden. Carl förväntade sig mycket mer elegans och helst något mer lekfullt från ett sådant proffs som Daniel Roos.

Ett aningen torrt bröd och lite snålt med mandelmassa drar tyvärr ner betyget. Carl var inte alls nöjd vilket bara gav en 2:a.

Betyg: 3 av 2 i juryn
Betyg: 2
av 1 i juryn

K-märkt semmeltest

Hur går ett semmeltest till?

Vi köper alla semlor anonymt i bagerierna och det betyder att ingen känner till att vi ska testa deras semlor eller att vi sedan publicerar ett resultat. Med andra ord kan de inte påverka något i förväg och vi är omutbara.

Ibland i andras tester känner bagerierna till att semlorna ska testas och då kan de hanteras på ett annat (förbättras?) och därmed vara annorlunda än de som säljs i butiken.

Hur smakar vi?

Vi har anpassat oss till Carls sätt att smaka och bedöma semlorna så att vi gör likadant alla tre.

Det första vi gör är att titta på semlans utseende innan vi börjar smaka.

Sedan fortsätter vi med att smaka på locket, sedan grädden och därefter ett bett över hela semlan för att få smaken på helheten. Efter det tar vi en bit av bullen för att smaka den separat och till slut ett smakprov på bara mandelmassan.

Daniel Roos

Daniel Roos har skapat en egen yrkesroll som landar någonstans mellan konditor, designer, kemist och skulptör.

Bland hans meriter finns ett medlemskap i Svenska Kocklandslaget som kulminerade i OS-guld 2012, en bröllopsdessert för Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel samt Nobeldesserten 2014, 2015, 2016, 2017 och 2018.

Teatern i Skanstull är väl värt ett besök om du är sugen på snabbmat med generellt hög till ganska hög kvalitet. Mattorget erbjuder något för de flesta smaker och sedan ett tag går det dessutom bra att beställa mat och få det hemkört.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka