- ÄGG7
- ARTIKLAR117
- barer & pubar3
- BASRECEPT & HUR-GÖR-MAN25
- BRÖD10
- Brunch & buffé9
- burgare6
- cheesecake3
- dagbok7
- dessert50
- destillat10
- dip & röror12
- dressing7
- drinkar & cocktails18
- DRYCK44
- events49
- fågel28
- fisk14
- FRÅN HAVET35
- glass5
- godis1
- gris8
- GRÖNT37
- HÖGTIDER34
- intervjuer3
- jul11
- kakor26
- kall sås9
- knäckebröd & kex3
- KOKBÖCKER16
- korv2
- KÖTT31
- kräftskiva3
- kryddor3
- lamm1
- LCHF & LOWCARB91
- marinad7
- midsommar4
- mingelmat & plockmat11
- nöt8
- öl7
- OST44
- Övrigt3
- PAJ2
- påsk3
- PASTA12
- PERSONLIGT7
- PIZZA4
- potatis3
- Potatisrätter2
- Andras recept
- asiatiskt
- bacon
- baka
- brunch
- buffé
- choklad
- dessert
- drinktilltugg
- efterrätt
- fika
- franskt
- Frukost och brunch
- förrätt
- gratinera
- grönt
- inspiration
- italienskt
- jul
- julbord
- kaka
- kronfågel
- kyckling
- kål
- lax
- lchf
- lowcarb
- lunch
- midsommar
- MYS - plock & dryck
- nyttigt
- ost
- parmesan
- parmigiano reggiano
- påsk
- restaurang
- restaurang i Stockholm
- sallad
- semlor 2019
- semmeltest
- semmeltoppen 2019
- smårätt
- snabbt
- Stockholm
- swedishfika
- sås
- sötsak
- tillbehör
- Vegetariskt
- vintips
- mars 2024
- februari 2024
- december 2023
- november 2023
- september 2023
- juni 2023
- maj 2023
- mars 2023
- februari 2023
- januari 2023
- december 2022
- november 2022
- oktober 2022
- september 2022
- augusti 2022
- maj 2022
- juli 2021
- januari 2021
- december 2020
- oktober 2020
- september 2020
- juli 2020
- juni 2020
- maj 2020
- april 2020
- mars 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- september 2019
- juni 2019
- april 2019
- mars 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augusti 2018
- juli 2018
- juni 2018
- april 2018
- mars 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
Franskt rosévin
Spring Wine & Spirits bjöd på fransk eftermiddag med en masterclass i franskt rosévin och öppen provning med de franska vinmakarna på plats. Läs om hur man gör rosé och får fram färgen.
Läs mer00Monika ÖsterheimSkånsk äggakaka med fläsk
Skånsk äggakaka med stekt fläsk och lingon. Kan inte bli mer traditionellt skånskt och det är så vansinnigt gott – en klassiker!
Monika ÖsterheimWashington State Wine
Washington State Wine anser man vara USAs näst viktigaste region med kvalitetsvin efter Kalifornien. Läs om regionen och en masterclass med Madeleine Stenwreth, Master of Wine, och få några vintips.
Monika ÖsterheimAsiatiskt laxpaket
I ett ugnsbakat paket med färsk lax och tunnskivad lök stannar alla fantastiska smaker kvar. Och det sköter sig självt i ugnen. Kryddorna är sesam, chili, lime, ingefära, senap och vitlök.
Monika ÖsterheimÅrets Mästarpilsner
Årets Mästarpilsner är Melleruds tradition där Årets Kock tar fram en egen pilsner. 2023 är det Jessie Sommarström som blev Årets Kock 2022. Pilsnern lanseras 13 mars i butik (alkoholfri 0,5%) och SB (5,0%).
Monika ÖsterheimGratinerad chèvre med sidfläsk
Gratinerad chèvre med sidfläsk, testat ur Emma Hambergs kokbok Au Pif! Krämigt, salt, sött och alldeles underbart till bröd och sallad.
Monika ÖsterheimVisit Estonia och Champagne
Visit Estonia höll pressträff på Baltic Queen Tallink med härlig lyxlunch och champagneprovning från ljuvliga husen Salmon och Lombard. Kökschef Joonas Maunula komponerade menyn.
Monika ÖsterheimThe Street Food Labs
TSFL – The Street Food Labs – har i februari (2023) öppnat en ny restaurang, nu tillsammans med Carotte. Deras hål i väggen på Kungsholmen i Stockholm blev snabbt en succé. Nu skalar de upp i ett första steg med den nya lokalen i Konserthuset på Sveavägen. De serverar typisk LA street food – en fusion mellan mexikanskt och asiatiskt.
Monika ÖsterheimChill Out Lisboa
Chill Out Vinho Regional Lisboa från Portugal – senaste lanseringen i vinserien European Collection från vingårdar i olika regioner, presenterades på en presslunch. Menyn specialkomponerad av Albin Edberg.
Monika ÖsterheimSteamed Bao Buns
Santa Maria erbjuder färdiga buns och andra lättanvända produkter att kombinera tillsammans med våra favorittillbehör. Alla får vad de vill ha i sin Bao Bun och måltiden passar hela familjen eller sällskapet. Nytt fredagsmys?
Monika ÖsterheimLangos med klassiska tillbehör
Langos – friterade, frasiga kaloribomber med underbara pålägg som räkor, löjrom eller rökt lax på krämig creme fraiche. Toppa med lite finskuren rödlök och gräslök eller dill. Himmelrike!
Monika ÖsterheimCheats Tiramisu
Christopher Åström bjöd på Cheats Tiramisu en pastakväll med Maggio Wines. Lite genväg tyckte han att det var (därav namnet) för den var snabb att göra. Men ack så god, tyckte vi.
Monika ÖsterheimFamiljens favoritlimpa
I Marie Linds bakbok Vallmofrön, havrefält och jordgubbar hittade vi den här halvljusa limpan som hon kallar Familjens favoritlimpa. Den är nu även vår. Vilka gott bröd!
Monika ÖsterheimNya fartygsviner hos Viking Line
Viking Line presenterar sina sju nya fartygsviner och nyheter i sortimentet under en presslunch. De bjöd på vinprovning med nyheterna tillsammans med specialkomponerade rätter. De nya vinerna finns för försäljning på alla Viking Lines fartyg från och med februari 2023 och två år framåt.
Monika ÖsterheimMaggio Wines pastakväll
Maggio Wines viner från Piemonte, Barolo och Barbaresco – provade vi denna härliga kväll med god mat lagad av Christopher Åström. Pastakvällen var en avslutning på höstens vinprovningar med matchande maträtter som vi matvänner lagat.
Monika ÖsterheimBlomkålssallad att älska
Blomkålssallad som smakar mycket – sälta från gurkan, sötma från de små gula russinen och majo som fått extra syra för perfekt balans. Blomkålen är krispig, russinen lite sega och gurkan saftig. Allt att älska!
Monika Österheim- Monika Österheim
Oxfilé med inbakad potatis
Oxfilé med baconstekt savoykål, smördegsinbakad potatis och senapsgrädde – inte bara supergott utan även tjusigt men utan att vara svårt att tillaga, tack vare mycket bra instruktioner. Rätten kommer från Mattias Larsson och hans eminenta kokbok Fredagskockens Helgmenyer.
Monika ÖsterheimKorv Stroganoff med dill
Den godaste Korv Stroganoff någonsin, med dill och flera sorters senap. Det här är vår svenska husmanskost när den är som bäst.
Monika ÖsterheimCheesecake – klassisk New York style
Cheesecake – klassisk New York style – bakas varsamt i ugn. Smaken har den rätta syrligheten av färskost och citron. Precis som vi får den i USA. Vi älskar den och det kommer du också att göra!
Monika ÖsterheimVitlöksfrästa räkor – Gambas al Pil Pil
En av de godaste av alla spanska tapas – Gambas al Pil Pil som är vitlöksfrästa räkor med chili. Såsen i pannan smakar ljuvligt när det skopas upp med med bröd.
DagPotatisrapporten 2022
På Potatisens dag den 26 oktober var det pressträff på restaurang Hantverket i Stockholm. Svensk Potatis AB bjöd in till lunch för att presentera årets Potatisrapport 2022 men även kora årets Potatisinspiratör.
Monika Österheim- Monika Österheim
Cacio e Pepe
Cacio e Pepe – ikonisk, italiensk pastarätt med endast fem ingredienser, här serverad med ett glas Piemonte Nebbiolo Barbera från Maggio Wines. En lättlagad rätt men ändå med tips om ett viktigt steg för att det ska bli ljuvligt krämigt.
Monika ÖsterheimPommes med topping
Pommes med topping från kokboken Det är ju en dag imorgon också. De är toppade med ost, lök och smarrig sås – perfekt dag-efter-mat. Boken kallas även Bakisboken.
Dag
Min matblogg
Jag lagar all slags mat men fokus ligger till vardags på mindre socker och mycket grönt men även hälsosamma recept för viktväktare.
Här hittar du matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.
Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.
Du hittar mig även på Vin & Matguiden där jag sedan 2017 arbetar som webbredaktör men även som profil med egna recept.
Nyhetsbrev:
Mitt Kök / Expressen tycker att Uplifting är en av Sveriges tolv bästa matbloggar.