ARTIKLARDRYCKeventsvinvinprovning

Maggio Wines pastakväll

In ARTIKLAR, DRYCK, events, vin, vinprovning on

Maggio Wines pastakväll

Pastakvällen en höjdpunkt

Efter höstens matlagning med italienska rätter till Maggio Wines olika viner, är pastaeventet en riktig höjdpunkt.

Den här kvällen träffar vi varandra, vi som haft nöjet att prova vinerna till en massa god mat de senaste månaderna. Det är ett intimt, litet matgäng tillsammans med producenten från Maggio Wines, vinimportören Iconic Wines, PR-byrån Seven Inches samt Christopher Åström som också lagar kvällens mat.

 

Pastakväll med Maggio Wine - Barbaresco

Vinerna från Piemonte

Piemonte är regionen i nordvästra Italien och en av landets största vinregioner. Många vingårdar har beteckningen DOC och DOCG.

Några kända röda viner från regionen är Barolo och Barbaresco och de kända blå druvorna är Nebbiolo, högst rankad, Barbera och Dolcetto.

 

Maggio Wines Barbaresco 2018

Matchande maträtter

Jag har under hösten provat Maggio Wines till olika maträtter som matchar de olika vinernas egenskaper.

Först provade jag boxen som är en blandning av 70% Nebbiolo 30% Barbera. Ett mycket prisvärt vardagsvin, tycker jag, som passar till det mesta i matväg (där rött vin passar). 300 kr (nr. 52623) Jag provade vinet och lagade en Cacio e Pepe (se inlägg och recept).

Jag fortsatte med Superiore Barbera d’Asti, 100% Barbera. 127 kr (nr. 50975) Rätten jag lagade till vinet heter Pappa al Pomodoro – en tomatsoppa med brödrester. Vinet passar superbra till tomaterna.

Den tredje rätten som matchade det mjuka Maggio Barbaresco 2018 (min favorit) 151 kr (nr. 51998) var italiensk Contorni Carciofo – kronärtskocka med pesto till valfritt protein.

 

Pastakväll med Maggio Wine - Barbaresco

Vinprovning till maten

Under denna härliga kväll med massor med god mat, ett väldigt inbjudande vackert dukat bord och trevliga matvänner, provade vi alla piemontevinerna från Maggio Wines.

Min favorit är utan tvekan deras Barbaresco 2018 (se ovan). Nebbiolodruvorna är typiska med toner av ros, körsbär och jordgubbe men även lite kryddigt från fatlagringen. Vinet har legat i totalt 26 månader varav minst 9 månader på ekfat.

Maggio Barbaresco passar generellt mycket bra till typisk italiensk mat men i synnerhet smaker från Piemonte såsom tryffel, chark, ost, örtiga maträtter mm. Jag kan sitta och mysa med ett glas och äta ett helt fat med tryffelsalami till. Kombon är himmelsk, en av få som når upp till den nivån.

 

Pastakväll med Maggio Wine
Pastakväll med Maggio Wine - Christopher Åström

Christophers mat

Christopher Åström (bild ovan), en duktig matlagare och omåttligt populär på Instagram https://www.instagram.com/christopherastrm/ stod för kvällens matlagning. Han demonstrerade hur man gör pasta och bjöd på en långkokt och oerhört smakrik ragù, precis som italienarna servera sin köttfärssås. Han hade i lite choklad för att förstärka rätten till vinernas egenskaper. Mums! Till efterrätt gjorde han en snabbvariant av Tiramisu som var ljuvlig, även den smakrik.

Jag tjatade och han har lagt ut receptet så det är bara att göra!

På bilden längst ner tackar Maggio Wines producent för kvällen.

 

Pastakväll med Maggio Wine - Pasta Ragu
Pastakväll med Maggio Wine - Cheats Tiramisu
Pastakväll med Maggio Wine - tacktal

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka