cheesecakedessertSÖTSAKERtips & tricks

Cheesecake – klassisk New York style

In cheesecake, dessert, SÖTSAKER, tips & tricks on

Cheesecake – klassisk New York style

Som vi äter den i USA

Något av det godaste jag vet är cheesecake. Bäst av alla varianter, tycker jag, är en Classic New York Style Cheesecake med biscuit base, en riktig smördegsbotten eller mandelkaksbotten, inte krossade digestive. Cheesecaken ska också ha en fräsch, lätt fläkt av citron i den mäktiga men ändå lite fluffiga fyllningen.

Kakan är god som den är rakt upp och ner men om man vill servera något till passar några bär mycket bra. Jag har gärna några jordgubbar eller blåbär till och färgglada bär ser dessutom så vackert ut mot den vaniljfärgade maffiga kakan.

Att hitta bra recept

Jag provade ett recept på cheesecake som Australiens matdrottning Donna Hay lagade i ett avsnitt av Masterchef Australia. Receptet visade sig vara kanonbra och jag har nu testat det en massa gånger. Receptet är anpassat till svenska förhållanden.

Jag har testat olika märken på ricotta – alla har inte blivit lika bra. Jag vill ha den där syrligheten och aningen grynighet som cheesecake ska ha. Märket i sig har ingen betydelse men olika kvalitet kan ha. Jag nämner det för att om inte din konsistens blir perfekt, ge inte upp utan testa en annan ricotta.

Spricker lätt

Jag vill även dela några tips att testa om ni får problem med att cheesecaken spricker. Våra ugnar är så olika och ingrediensernas kvalitet skiljer sig. Pröva dig fram:

Vispa inte fyllningen för mycket.
Om du har varmluftsugn, testa att grädda i över- och undervärme.
Sätt eventuellt en liten skål med några msk vatten i botten av ugnen.
Pröva att sänka temperaturen en aning.
Om alla ingredienser till fyllningen håller samma temperatur minskar risken för att din cheesecake spricker.

Min cheesecake sprack de två första gångerna. Jag rör nu min fyllning försiktigt, gräddar i över- och undervärme och kakan har inte spruckit sen dess.

Gör gärna kakan dagen före.

Cheesecake New York Style

Klassisk amerikansk cheesecake

Cheesecake klassisk New York style

Botten:
40 g malda mandlar eller mandelmjöl
100 g vetemjöl
50 g strösocker
100 g tärnat kallt smör

Fyllning till cheesecake:
300 g cream cheese (typ Philadelphia)
500 g färsk ricotta
4 ägg
300 g strösocker
1 msk rivet citronskal
0,5 dl färskpressad citronsaft
0,5 tsk vanilj (extrakt eller liknande)
2 msk majsstärkelse
2 msk vatten

Gör din cheesecake så här

1. Värm ugnen till 150°C.

2. Botten: Lägg mandelmjöl, vetemjöl, socker och iskallt smör i en bunke. Knip snabbt ihop degen med fingertopparna tills den blir smulig. Får gärna vara små små bitar av smöret. Smöret får inte börja smälta så det kladdar. Arbeta snabbt med kalla händer.

3. Klä botten av en 20 cm springform med bakplåtspapper. Smöra pappret lätt. Lägg i degen till botten och tryck ut den snabbt och försiktigt med kalla fingrar. Jämna till ytan med baksidan på en sked. Tryck inte utan svep skeden snabbt och lätt över ytan med långa rörelser tills den är jämn. Grädda i 15 min eller tills gyllenbrun. Sätt åt sidan att svalna.

4. Fyllning: Blanda cream cheese, ricotta, socker, citronskal, citronsaft och vanilj i en bunke eller matberedare. Rör ner äggen. Rör vattnet med majsstärkelsen och häll i fyllningen. Mixa lätt/snabbt eller vispa försiktigt tills fyllningen har blandat sig till en jämn smet men inte för länge – bara så att det blandar sig.

5. Smörj insidan på formen och häll cheesecake-fyllningen över botten. Knacka försiktigt på formens kant för att få bort eventuella luftbubblor.

6. Grädda drygt 1 timme (1 tim 15 min kanske). Uppdatering: I vår nya ugn tog kakan 1,5  tim. Kakan ska ha stannat även i mitten och gärna fått lite lätt färg i kanten.

7. Stäng av värmen och låt cheesecaken stå i eftervärme ytterligare 1 timme.

Förvara cheesecaken i kylen efter den har svalnat. Blir godast dagen efter när den fått stå till sig och den håller sig kanonbra i flera dagar.

 

Andra goda cheesecakes

Såklart hittar du flera goda cheesecakes här i bloggen eftersom vi gillar det jättemycket. Den senaste mumsiga cheesecaken smakar precis som 88:an glassen – otroligt god. Den bakas inte utan åker direkt i frysen. Jag brukar göra en cheesecake med kola, vit choklad, lime och macadamianötter – yum! Ingen säger väl nej tack till en cheesecake brownie med nutella?

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka