ARTIKLAReventsOST

Guldklimp

In ARTIKLAR, events, OST on

Guldklimp

Arla Unikas nya ost

Den 26 oktober (2022) introducerade Arla Unika sin nya flaggskeppsost Guldklimp.

Jag var på en pressträff på tvåstjärniga Gastrologik i Stockholm för att smaka den nya osten. Jacob Holmström (Gastrologik) har skapat en fantastisk 8-rätters avsmakningsmeny med Guldklimp i sju av dem och en rätt med Arla Unikas Efterglöd.

Efterglöd har funnits ett tag i Östermalmshallen i Stockholm men kommer att vara tillgänglig på bredare front under 2023. Så Efterglöd får vara med på ett hörn på Guldklimps fest.

 

Guldklimp pressbild: Arla Unika

Rötter i svensk ostproduktion

Guldklimp är en grynpipig ost från Östersunds Mejeri i norr.

Osten har sina rötter i svensk osttradition med mesofila kulturer som trivs i lägre ph-värden, och som vi traditionellt använt för att ge den där typsikt syrliga smaken vi gillar så mycket i Sverige.

I Guldklimp har Arla Unika använt en kombination av syrningskulturer som trivs i både högt och lågt ph-värde, vilket har öppnat upp för mer nyanserade smaker, berättar Frida Ewertsson för oss. Hon är Gastronomiskt ansvarig i Sverige.

Bilden nedan är kvällens kaffegodis där Guldklimp, med glimten i ögat, bokstavligt blivit en guldklimp klädd i bladguld.

 

Arla Unika Guldklimp

Guldklimps smakprofil

Mejeriet lagrar Guldklimp först i 12 veckor vid 12 grader, för att sedan mognadslagra i minst 16–18 månader, vilket skapar en speciell smakprofil.

Det härliga med Guldklimp, tycker jag, är alla proteinkristaller som knastrar  skönt i kontrast till att osten smälter i munnen. Många tror att detta är salt som finns i lagrade ostar.

Guldklimp smakar nötigt och kola tillsammans med en fin balans mellan syrlighet och lite sötma. Den är helt enkelt supergod, men så är jag ju en ostälskare.

 

Arla Unika Guldklimp till Chablis

Vad passar Guldklimp till?

Den här flaggskeppsosten är smakintensiv och en multitalang. Använd den när du lagar mat, lägg på mackan, på ostbrickan eller skär stavar till ett glas vin.

Vi började kvällens middag med en stav Guldklimp till ett glas Chablis och det blev väldigt gott.

När vi lagar vegetariskt är det bra med till exempel en ost som tillför massor med umami i de gröna rätterna och där kvalar Guldklimp in perfekt.

 

Arla Unika Guldklimp meny
Gastrologik Jacob Holmström

Gastrologiks avsmakningsmeny

På bilden ovan med kvällens meny av Jacob Holmström ser ni de olika rätterna där Jacob använt Guldklimp på olika sätt i matlagningen.

Maten är såklart helt fantastisk vilket är hundra procent att förvänta av en tvåstjärnig, hyllad krog. De stänger tyvärr sin krog den 17 december (2022) och många saknar den redan.

 

Arla Unika Guldklimp snacks
Gastrologik Pärlhöna
Arla Unika på Gastrologik

Ingen höjdarmiddag utan vin

Jag vill lyfta en till av kvällens hjältar, Einar Book, Arla Unikas sommelier i Östermalmshallen. Utöver att han valt utsökt fina viner till kvällens middag, tipsar han och serverar riktigt bra grejor i deras restaurang i Östermalmshallen.

Jag passar på att hylla denna restaurang som håller högsta klass på mat, vin och som också har spännande pop-ups av duktiga kockar, ibland mycket kända.

Arla Unika i Östermalmshallen är alltid väl värt en omväg. Om inte annat för att köpa hem spännande och ljuvliga hantverksostar.

 

Arla Unika sommelier Einar
Arla Unika Guldklimp meny Riesling
Arla Unika Guldklimp till Côte Rôtie

Var köper vi ostarna?

Info från Arla Unika:

Guldklimp är en Unika X ost. Du hittar den på utvalda restauranger i Sverige och Danmark och du kan köpa den i Arla Unikas butiker i Östermalmshallen i Stockholm, Torvehallerne i Köpenhamn och i Klostergade i Århus.

1 Kommentar

Pingbacks

  1. […] Hösten 2022 lanserade Arla Unika sin Guldklimp. Jag var med på pressträffen och om du vill läsa om den goda osten klicka du HÄR. […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka