fiskFRÅN HAVETskaldjurSMÅRÄTTER & TILLBEHÖR

Langos med klassiska tillbehör

In fisk, FRÅN HAVET, skaldjur, SMÅRÄTTER & TILLBEHÖR on

Langos med klassiska tillbehör

Langos från Ungern

Langos kommer från Ungern. Langos är små jästa, friterade bröd med potatis i smeten. Potatis gör langos lite sega och saftiga.

De friterade bröden serveras sedan med pålägg och det klassiska är att smeta på lite syrligt friskt såsom crème fraiche eller smetana som bryter fint mot det feta brödet. Pålägget består av räkor eller rökt lax och sedan klickar man på löjrom eller annan fiskrom. Jag brukar också ha fint hackad lök. Både dill och gräslök är gott att strö över.

Om langosen inte ska serveras som snittar kan man lägga alla tillbehör i skålar och servera langosen på ett fat. Man får då själv bygga sina langos (se bild).

Många frasiga kalorier

Tänk på att en langos är väldigt mättande. De kan serveras som små snittar som mingelmat eller som en förrätt men begränsa mängd, storlek och hur mycket pålägg du lägger på. Receptet är ca 15 st i storlek som en snitt och ca 6-7 st som en förrättsstorlek. Naturligtvis kan langos även vara en huvudrätt, då äter man helt enkelt mer än en.

Om du vill göra dem extra lyxiga och eleganta är det bara att lägga på lite extra rom, gärna fin Kalixlöjrom om plånboken tillåter. Kanske känns rätt att kosta på en nyårsafton.

Olika langos-recept

Jag har testat flera olika recept på langos. Jag hittade Zeinas på Zeinas Kitchen som blev goda men de innehöll inte potatis. När jag senare fick kokboken Daniels Matresa av Daniel Lakatosz hittade jag ett nytt recept, den här gången med potatis. Daniel är uppvuxen på ungersk mat så jag tänkte att hans recept är originalet.

Daniels langos visade sig vara helt fantastiska och jag har gjort dem många gånger, perfekta varje gång.

Tillagning

Eftersom langos ska friteras kan de inte göras i förväg, de förlorar helt sin frasighet. Det betyder att man måste göra dem precis innan de ska ätas. Då måste man tänka på att rätten bara lämpar sig för mindre sällskap. Dels är det tidskrävande att fritera många langos, dels tycker jag inte att det är kul att hela huset, inklusive gäster stinker som ett snabbmatsställe. Gästerna har kanske klätt upp sig och frityros går inte ur nyfönade lockar, nyansade skägg, kostymer och finklänningar i första taget.

Fritera utomhus om det är möjligt eller se till att du kan stänga dörrar till köket. Om du inte gör många langos går det trots allt ganska snabbt.

Om du blir sugen på annat gott friterat föreslår jag Arancini – friterade bollar på överbliven risott0. Otroligt gott!

Langos med klassiska tillbehör

Steg

 1. Koka potatisen med skal mjuk i saltat vatten. Skala sedan och riv grovt på ett rivjärn.
 2. Värm mjölken fingervarm i en kastrull. Lägg socker och smulad jäst i en skål. Lös upp jästen och sockret i lite av mjölken och låt stå 5 minuter.
 3. Häll mjölet i en bunke. Gör en grop i mitten och häll i jästblandningen. Tillsätt potatis och resten av mjölken. Rör ihop och lägg degen på ett mjölat bakbord. Knåda degen till en slät men inte alltför fast deg. Lägg degen i en skål, pudra över lite mjöl, täck med en handduk och låt jäsa ca 1 timme.
 4. Hetta upp olja till 180 grader i en fritös, kastrull eller i en stekpanna. Skär degen i bitar, ca 15 st om du vill göra snittar, ca 7-8 om du vill göra stora langos. Platta ut bitarna något – som små ovala pizzabottnar. Fritera dem gyllene och låt langosen rinna av på hushållspapper.
 5. Låt langosen svalna innan du lägger på topping.
 6. Bred ut en klick creme fraiche och lägg räkor (eller lax), lök och löjrom på varje langos. Droppa över lite citronsaft och dekorera med dill eller gräslök.

Ingredienser

Langos

6-8 stora eller ca 15 små till snittar

Till servering

 • creme fraiche eller liknande
 • skalade räkor (och/eller rökt lax)
 • löjrom, gärna från Kalix (eller annan fiskrom)
 • finhackad rödlök (frivilligt)
 • citron
 • skuren gräslök (eller dill)
Langos med klassiska tillbehör

Daniel Lakatosz

Daniel Lakatosz var med i Sveriges Mästerkock 2016 och kom tvåa i tävlingen. Han arbetar fortfarande på Berns asisatiska men idag endast på deltid då matuppdrag och matlagning tar alltmer tid. Dessutom har han familj med två små tjejer som kräver sitt.

Vill du hitta fler godsaker som Daniel lagar hittar du hans blogg hos Elle Mat & Vin.

Daniels Matresa

Jag har tidigare lagat flera rätter, flera gånger, ur bland annat hans franska meny i kokboken. Menyn börjar med Kir Cidre som smakar mycket fint. Till drinken serveras en liten rostad baguetteskiva med fransk ost och karamelliserat päron. Förrätten är fransk löksoppa med massor med gratinerad comté(ost) på brödskiva – sååå gott. Jag gjorde dock soppan som huvudrätt.

Mer om Daniel

Jag har lärt känna Daniel sen han var med i Mästerkocken och han är verkligen en fin kille, snäll och omtänksam. Han har jobbat hårt för sina framgångar. Vi har varit på olika matevents under åren och vi har rest tillsammans.

Han är också ambassadör för Benella regnbåge och därifrån har jag ett annat gott recept på en laxtartar.

Smaklig spis!

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka