ARTIKLARDRYCKvin

Washington State Wine

In ARTIKLAR, DRYCK, vin on

Washington State Wine

 

Vin från staten Washington i USA

Jag var nyligen på en masterclass med Madeleine Stenwreth, MW, och en öppen provning med vin från Washington State Wine.

MW står för Master of Wine och Madeleine tillhör en liten exklusiv skara i världen med denna titel, världens mest respekterade och prestigefyllda inom vinkunskap. Det är en fröjd att få ta del av hennes kunskap och dessutom är Madeleine charmig och rolig så det gör föreläsningarna ännu trevligare.

Madeleine är bland annat specialist på vin från de två intilliggande amerikanska staterna Washington och Oregon i nordvästra hörnet av landet.

 

Washington State Wine Masterclass med Madeleine Stenwreth

Vad utmärker vin från Washington State?

Washington State Wine anses vara USAs näst viktigaste region efter Kalifornien när det kommer till kvalitetsvin. Här är en länk till bra fakta och information.

Det är en relativt ung vinindustri med dominans av bordeaux- och sydfranska druvor.

De har naturen att tacka för sitt klimat och jordmån med tjugo unika växtregioner där vi hittar bland de bästa druvorna i världen. Dessa druvor ger idag tjugo AVA-klassade regioner. Läs mer om vad ursprungsbeteckningen AVA betyder i mitt tidigare inlägg.

Washington State har samma latitud som de bästa regioner i Europa, till exempel Bordeaux. Varma dagar (33 grader) med 17-timmars dagsljus under växtsäsongen ger mogen frukt. Deras kalla nätter (7 grader) ger druvorna en naturlig syra. De låga temperaturerna ger dock risk för frost.

Dessa stora skillnader i temperatur gör att Washington State har bland de största skillnaderna mellan dag och natt i vinregioner i världen.

 

Washington State Wine Masterclass med vinprovning på Operaterassen i Stockholm

Klimatet

Kaskadbergen ger lä och skapar regnskugga. De skyddar den viktiga och stora regionen Columbia Valley från regn som molnen från Stilla havet för med sig. Denna regnskugga resulterar i ett perfekt klimat för vinodling i den varma och torra östra delen av staten. Det ger vinregionen ett klimat som vi kallar kontinentalt.

Jordmån

En av de största mängderna flytande lava som någonsin uppmätts bidrar också till möjligheten för vinodling i de östra delarna av staten.

– Vulkanviner är populärt men det är intressant att det alltid är Etna som nämns. Viner från Washington och Oregon är också vulkanviner, påpekar Madeleine.

I samband med den senaste istidens smältperiod, ca 10 000 år sedan,  svämmade enorma mängder vatten från Lake Missoula över bland annat hela mellersta och östra Washington State. Det finns delade meningar om exakt hur katastrofen hände men man är överens om att översvämningen förde med sig viktiga delar av den jordmån som idag är speciellt gynnsam för vinodling.

Columbia River som är Nordamerikas fjärde största flod är huvudkällan till  bevattning till de flesta av statens vinodlingar.

 

Washington State Wine Masterclass med vinprovning

Druvorna

Siffror från 2021 visar att av Washington States skörd av blåa druvor var 50% Cabernet Sauvignon. Av Syrah och Merlot skördade de vardera cirka 20% och resten är en blandning.

Bland vita druvor ligger odlingen vardera på cirka 25% av främst Chardonnay och därefter Riesling.

Statens vinodling ökar snabbt och det finns idag (siffror från 2021) 1 050 vinerier varav 90% är små producenter. Det var samma antal som 2020 men att jämföras med till exempel 686 vinerier tio år tidigare (2010). 1970 fanns det bara 10 stycken.

På 1980-talet bildade en grupp en intresseorganisation i USA – Rhone Rangers. De ville marknadsföra viner med inspiration av vinerna från det franska ursprunget i Rhône. Organisationen fick sedan ny fart under 90-talet och vinstilen har etablerat sig i Washington State.

Vinregionens AVA

Washington State Wine har idag 20 AVAs – American Viticultural Areas.

Columbia Valley AVA är det stora övergripande området som sträcker sig över två stater, alltså över gränsen till Oregon. Regionen har två av Washingtons States viktigaste AVA – Yakima Valley AVA och Walla Walla Valley AVA. Det som bestämmer om vinet är producerat i Washington eller Oregon är i vilken stat vineriet ligger.

Walla Walla Valley AVA, som är en del av Columbia Valley AVA, håller mycket hög kvalitet och fokuserar på Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah.

Yakima Vallay AVA har det svalaste klimatet som ger möjlighet att odla Chardonnay och Riesling. Red Mountain AVA (AVA sen 2001) ligger inuti Yakima Valley AVA och producerar statens bästa viner på Cabernet Sauvignon, Syrah och Merlot.

 

Washington State Wine Masterclass med vinprovning på Operaterassen i Stockholm

Vinprovningen i Masterclass

Jag nämner några av mina favoriter från masterclassens vinprovning som verkligen stod ut. Ni får själva läsa på om dem, till exempel på mina länkar till Vivino eller SB.

Länk House of Smith Substance Cabernet Sauvignon 2019, Columbia Valley. Fylligt och mycket fruktigt vin, perfekt grillvin med inslag av svarta vinbär, mynta (som jag älskar) med kryddig fatkaraktär.

Länk  Sixto Uncovered Chardonnay 2017, Washington State (kommer på SB till hösten (2023) import Handpicked).

Det här ser jag fram emot, dels för att jag är en chardonnay-älskare men främst för att det hade så mycket attityd, både i doft och smak, och fångade mig direkt.

 

Länk Double Canyon Cabernet Sauvignon 2016, Horse Heaven Hills AVA,Columbia Valley (privatimport Johan Lidby, BS 56168 årgång 2018, 329:-)

Samma sak med denna cab, ett mycket intressant och komplext vin med underbar doft – love, love, love.

 

Länk L’Ecole 41 Estate Ferguson and Seven Hills Vineyards 2020, Estate Merlot, Walla Walla Valley

Klassiskt rakt igenom, i doft och smak, men på samma gång mycket intressant. Elegant och tillbakahållet utan fruktbomb. Kraftfulla tanniner.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka