BRÖDKOKBÖCKER

Familjens favoritlimpa

In BRÖD, KOKBÖCKER on

Familjens favoritlimpa

Vi är förtjusta

I Marie Linds bakbok Vallmofrön, havrefält & jordgubbar hittade vi den här ljusa limpan som hon kallar Familjens favoritlimpa.

Vi har sedan några månader tillbaka då boken precis kommit ut (hösten 2022), bakat det här brödet om och om igen. Vi förstår att det kallas Familjens favoritlimpa. Det är väldigt gott och blir helt perfekt efter instruktionerna.

Mitt bästa vörtbröd

Vi har också bakat hennes Mitt bästa vörtbröd under julen men även fortsatt in i januari för det är så himla gott. Det bakas med julmust så vi köpte 0,5 liters flaskor under julen och lagt i lager.

 

Bokomslag bakbok av Marie Lind - Familjens favoritlimpa
Bakbok av Marie Lind - Familjens favoritlimpa - bild på Vörtbröd

Lite mörkare franskbröd

Eftersom limpan har nästan hälften rågsikt smakar det som ett aningen mörkare franskbröd.

Det håller sig färskt och gott flera dagar och när det kroknar lite, rostar vi det. Vi fryser in det skivat för att ha nybakat direkt i rosten på morgonen.

Vi har bara testat det med sesamfrön, inte chiafrön.

 

Bakbok av Marie Lind - Familjens favoritlimpa
Bakbok av Marie Lind - Familjens favoritlimpa

Steg

Familjens favoritlimpa

  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till ca 25 grader i en kastrull och häll sedan över jästen.
  2. Tillsätt resterande ingredienser och knåda ihop en deg, antingen i en köksassistent i 10 minuter eller för hand i ca 15 minuter. Låt den vila i bunken i 20 minuter, övertäckt med en kökshandduk.
  3. Forma 3 limpor och lägg dem med lite mellanrum på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa i rumstemperatur under en kökshandduk i ca 1,5 timme, till ungefär dubbel storlek.
  4. Sätt ugnen på 200 grader – över/undervärme.
  5. Pensla limporna med mjölk och toppa med frön. Sätt in plåten något snäpp under mitten i ugnen och grädda ca 25-30 minuter. (25 min är t ex perfekt i vår ugn)

Ingredienser

3 bröd

25 g jäst
5 dl vatten
30 g rumstempererat smör
1 tsk salt
0,75 dl mörk sirap
540 g (9 dl) ekologiskt vetemjöl (vi använder Saltå Kvarns ekologiska)
330 g (6 dl) rågsikt

Till servering

Pensling och topping

mjölk
sesamfrön och/eller chiafrön

Bakbok av Marie Lind - Familjens favoritlimpa

Lava förlag

Boken är utgiven på Lava förlag 2022.

Enligt bokens fakta har Marie gjort recepten, fotat samt formgivit den.

Fler bröd

Jag är inte bra på att baka och det är nästan alltid söte mannen som står för den aktiviteten hemma hos oss.

Ett annat favoritbröd är det gamla Filmjölksbrödet som vi ofta bakar, det som fanns på mjölkpaketen för hundra år sen. Vi älskar det brödet med Skagenröra eller Räksallad, såklart nybakat. Brödet bakas med bakpulver utan jästid så det är inget nyttigt bröd och det håller inte i stort sett mer än under bakdagen men…jättegott ibland, som sagt med Skagenröra.

Smaklig spis!

2 Kommentarer

  1. Barbro 5 månader sedan

    räcker det med 25gram jäst?

    • Författare
      Monika Österheim 5 månader sedan

      Ursäkta sent svar, jag är mitt uppe i en flytt och har bommat din fråga. Ja, det räcker med 25g. Det är en otroligt god limpa och har blivit en favorit. Hälsningar Monika

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka