ÄGGgrisKÖTT

Skånsk äggakaka med fläsk

In ÄGG, gris, KÖTT on

Skånsk äggakaka med stekt fläsk och lingon

Den behöver verkligen ingen närmre beskrivning. I Skåne uttalar vi det äggakaka men resten av Sverige säger äggkaka.

Hur som helst, mums!

 

Skånsk äggakaka

4 port

6 st ägg
2,5 dl vetemjöl
5 dl mjölk
1 tsk salt
2 msk socker
500 g rimmat stekfläsk
1 skål rårörda lingon el lingonsylt

 

Gör så här:

1. Vispa ihop alla ingredienser till äggakakan utom mjölken. När smeten är jämn, tillsätt mjölken. Låt stå medan du steker fläsket.

2. Stek fläsket till knapriga kanter (hetsa inte på hög värme utan börja lågt och öka mot slutet) och låt det rinna av på hushållspapper. Varmhåll i ugnen medan du steker äggakakan.

3. (Häll av och sila fettet från fläsket och torka av stekpannan snabbt med hushållspapper som du håller med en tång. Gör detta bara om du vill ha snyggare yta på äggakakan och inte ha med rester från fläsket. Behövs alltså inte.)

Häll tillbaka det silade fettet från fläsket i stekpannan och tillsätt eventuellt lite smör om det behövs mer fett.

Om du behåller fettet från fläsket i stekpannan utan att sila det, klicka i lite smör om det behövs.

4. Hetta upp fettet och stek äggakakan på medelvärme genom att dra med en stekspade från sidorna in mot mitten tills kakan stannar.

Med hjälp av t ex ett grytlock ska du vända äggakakan i slutet för att få stekyta även på ovansidan. Lyft försiktigt innan du vänder och se om kakan är gyllenbrun. Om inte, öka värmen ett par minuter innan du vänder.

Ser det torrt ut i pannan efter första sidan, tillsätt ytterligare en klick smör innan kakan glider tillbaka i stekpannan. Stek 2-3 minuter tills fin stekyta även på denna sida.

Servera äggakakan på det hållet den nu ligger i stekpannan, antingen fram med stekpannan på bordet eller låt den glida över på ett fat med hjälp av stekspade.

5. Servera med iskall mjölk, fläsket och lingon – sylt eller rårörda är en smaksak.

___

Äggakaka på Brösarps Gästis – klassikern!

Man hittar fantastiska äggakakor runt om på Skånes gästgivaregårdar. Vi åker alltid till Brösarp och Brösarps Gästgifveri vars äggakaka vi älskar. Här har skrivit om detta gästis.

Min mamma tipsade om att klippa massor med gräslök över äggakakan vid servering. Det fick de när de var på Östarps Gästgivaregård och det låter gott. Jag ska prova nästa gång.

Äggakaka bit på tallrik

Vill du laga annat gott med ägg?

Jag skryter, men den här äggröran blir helt perfekt – krämig och len.

Något av det godaste att äta utomhus och tillaga över öppen eld en kylig dag är definitivt Kolbulle. En fläskpannkaka är också gott och den kan du göra i ugnen. Snabbast av äggrätter är omelett coh vill du lyxa till den är en Ostpanerad omelett överst på listan.

5 Kommentarer

 1. Ingrid Österheim 9 år sedan

  Ja det är verkligen Skånskt och jättegott. Tillhör en av våra godaste rätter när det gäller husmanskost.

 2. Ingrid Österheim 9 år sedan

  När jag serverar min äggakaka strör jag alltid rikligt med klippt gräslök ovanpå som en extra smaksättare. Detta fick vi oss serverade en gång på Östarps Gästgiveri. Kan ju vara ett tips!

  • Monika 9 år sedan

   Vilket bra tips! Tack! Det ska jag lägga in.

 3. Mogges Mat 1 år sedan

  Bra recept du har! Jag har ett annat, originalet från Brösarps Gästis. Inget tu tal om ditt recept, provat det och jag kan bara ge beröm. Jag gör den i ugnen, i ett stekjärn. Det är enkelt och blir perfekt! Använder Brösarps recept. Men ditt är jättebra!http:
  //moggeboysmat.bloggo.nu/Skansk-aggakaka-pa-mitt-satt/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka