ARTIKLARDRYCKvinvinprovning

Franskt rosévin

In ARTIKLAR, DRYCK, vin, vinprovning on

Franskt rosévin med masterclass

 

Fransk eftermiddag hos Spring Wine & Spirits

Spring Wine & Spirits bjöd in till en Fransk eftermiddag med masterclass med franskt rosévin samt en öppen provning med franska viner i deras sortiment. Den öppna provningen höll de inbjudna franska vinmakaren själva i och vi hade därmed möjlighet att komma vinerna lite närmare.

Masterclass och provningen var i Spendrups nya, fina högkvarter där Spring Wine & Spirits sitter eftersom de är ett dotterbolag till Spendrups.

Franska viner med Spring Wine & Spirits - Rosévin masterclass

Masterclass i franskt rosévin

Ljusa roséviner är otroligt populärt nuförtiden, speciellt på våren och sommaren. Ju blekare, desto bättre i många konsumenters och vinkännares ögon. Den ljusa, torra vinstilen förknippas framför allt med Provence och södra Frankrike.

Masterclassen som Iain Munson (bild nedan), MW (Master of Wine) höll handlade just om rosévinets färg.

Hur tillverkas rosé och hur får man fram olika nyanser?

Franska viner med Spring Wine & Spirits - Rosévin masterclass med Iain Munson

Olika metoder av tillverkning

Urlakning

Den vanligaste metoden att styra rosévinets färg är genom urlakning eller maceration. Det betyder att de blå druvornas skal ligger med i den klara musten under en tid direkt efter skörden. Ju längre tid skalen ligger med, desto mörkare vin såklart, och tvärtom. I en ljus rosé kan det vara i endast några timmar medan en mörk rosé behöver 6-8 timmar.

Saignée

Saignée (blöda) är en annan metod att tillverka rosé som betyder att de lägger blå druvor i en tank eller press utan att pressa. Den första självavrunna musten som kan tappas av är ljust rosa eftersom den musten haft en kort skalkontakt. Den blir ett rosévin. Resten av musten är därmed mer koncentrerad och kan bli ett mustigare rödvin.

Direktpressning

En metod som blir allt vanligare är direktpressning vilket betyder att de blå druvorna pressas direkt när de kommer till vineriet. Musten som då kommer ut är främst klar men i och med att druvorna pressas med skalen, blir musten lätt rosa. Denna metod är vanlig när de vill ha en ljust rosa rosé.  Man kan kombinera direktpressning med maceration, det vill säga att låta låta druvorna ligga en liten extra stund innan musten pressa ut.

Vin gris

Vin gris (grått vin) är en mycket ljus rosé eller ett vitt vin gjort av blå druvor. I dessa varianter använder de druvsorter som inte så snabbt färgar musten, som till exempel pinot noir eller gamay.

Franskt rosévin med Spring Wine & Spirits - Château Gassier 946
Franskt rosévin med Spring Wine & Spirits - Esprit Gassier Côtes de Provence

Favoriter från provningen

Jag har samlat ihop sex personliga favoriter från provningen. De flesta finns tyvärr inte på SB men håll utkik på restaurangerna där du också gör ett val. Jag länkar till Vivino.

Länk Ovan, överst på is, ligger det fantastiska Château Gassier, 946 Sainte Victoire Sélection Parcellaire Rosé, Côtes de Provence. Druvorna är en blandning av syrah, grenache och rolle (synonym till italienska vermentino) som ger ett spännande, smakrikt och mycket elegant rosé, speciellt till mat.

Länk Nästa rosé föll mig också i smaken. Det är en mycket klassisk Provence rosé 100% på druvan rolle (synonym med vermentino) som redan i doften skjuter iväg mig till en strandbar i soliga, södra Frankrike. Esprit Gassier Côtes de Provence. Finns i restaurangsortimentet.

Franska viner med Spring Wine & Spirits - Maison Champy
Franska viner med Spring Wine & Spirits - Maison Champy Clos de Bully

Upplevelse från Bourgogne

Nästa två favoriter kommer från Maison Champy från Fernand-Vergelesses. Dessa båda är underbara, både det vita och det röda, men speciellt det vita golvade mig.

Länk Maison Champy, Fernand-Vergelesses 2019, Côte de Beaune, Bourgogne, chardonnay.

Länk Maison Champy, Fernand-Vergelesses 2019, Côte de Beaune, Bourgogne, pinot noir.

Franska viner med Spring Wine & Spirits - Ogier Gigondas
Franska viner med Spring Wine & Spirits - Clos de L'Oratoire des Papes

Upplevelse från södra Rhône

Personligen gillar och uppskattar jag inte alltför fylliga, röda och lagrade viner. Det är många gånger pärlor för svinet. Jag äter sällan rött kött och då faller inte valet på den typen av vin. Men jag uppskattar dessa smakrika, fina viner unga, fräscha och mjuka med mycket bär och bra syra. De är otroligt bra matviner – så mycket både röda och mörka bär med torkade örter, ofta kryddigt tillsammans med jordiga toner. Så, därav mina val nedan av två fantastiska viner.

Länk Ogier, Les Dentelles Gigondas 2020, Chateauneuf-du-Pape, Rhônedalen, med typisk blandning av syrah, grenache, mourvedre, så kallad GSM. SB nr 79294 ca 250:-

Länk Ogier, Clos de l’Oratoire des Papes Châteauneuf-du-Pape 2020, denna blandning har även cinsault i GSM-blandningen. SB nr 73963 399:- 

Läsa mer

Vill du läsa mer om vin har jag senast skrivit om USA, deras ursprungsbeteckning AVA och kvalitetsområdet Washington State Wine.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka