ARTIKLARDRYCKeventsresor & kryssningarvin

Visit Estonia och Champagne

In ARTIKLAR, DRYCK, events, resor & kryssningar, vin on

Visit Estonia och Champagne

 

Visit Estonia håller pressträff

Press och matbransch hade möjlighet att träffa Visit Estonia ombord på Baltic Queen, Tallink Siljas fartyg som kryssar till Tallinn.

Baltic Queens restaurang serverade en härlig lyxlunch specialkomponerad genomgående med champagne.

Flavours of Estonia – matrevoultion

Kadri Gröön som är Head of Foreign Media and Food Tourism, Visit Estonia, presenterar några olika intressanta projekt.

Kadri berättar om Estonian Food Tales som är ett samarbete mellan Visit Estonia och två frontmän, Mattias Kroon och Aivar Hanson. Tillsammans har de skapat en levande och spännande sajt som visar en inspirerande samling av information samt en överblick vad vi kan förvänta oss av den spännande maten i Estland just nu. Det pågår en matrevolution.

Estonian Food Tales är ett måste om du ska åka till Estland!

 

Visit Estonia lyxlunch med champagne på Baltic Queen - Kadri Gröön
Visit Estonia lyxlunch med champagne på Baltic Queen - Kadri Grön och Jens Linder

Gastronaut matmagasin

I samband med presentation av meny och champagne passar Jens Linder (halvsuddig bild ovan) på att berätta om sin erfarenhet från Estland, samlat under många besök. Han lyfter speciellt fram det otroligt vänliga och gästvänliga folket.

Jens Linder och Tove Henckel gör tillsammans idag Sveriges bästa mat- och dryckesmagasin Gastronaut. Matmagasinet är en mycket ambitiös satsning med duktiga medskribenter, allt baserad på gedigen erfarenhet och professionell journalistik. Heja!

Michelin Estonia 2022 & White Guide 2023

Estland har sedan förra året 31 restauranger i Michelin Guide, varav 2 förärades med en stjärna, och 5 stycken BIB Gourmand. Det är en spännande utveckling och många trevliga ställen att besöka.

Tallin är Stockholms närmaste huvudstad, trots att de flesta tror att det är Helsingfors. Tallin har många historiska restauranger men även mycket fine dining om det intresserar. Du hittar toppentips i White Guide Estonia 2023.

 

Visit Estonia lyxlunch med champagne på Baltic Queen

Champagne Salmon Meunier Rosé

Champagneproducenten Salmon är deras fartygschampagne.

Till första rätten får vi smaka Salmon Meunier Rosé, vilken visar sig bli min favorit för dagen. Den är helt ljuvlig med små toner av hallon!

Till glaset champagne får vi serverat Tunna skivor av kalv med schalottenlök och wasabi som är komponerad av Tallinks kökschef Joonas Maunula. Det är väldigt gott och rätten retar verkligen aptiten.

 

Visit Estonia lyxlunch med champagne på Baltic Queen
Visit Estonia lyxlunch med champagne på Baltic Queen - Salmon Meunier Brut Rosé

Tõnis Saar Gastronomy

En ny talangfull kock – Tõnis Saar Gastronomy – tar vid vid andra och tredje rätten.

Hans första rätt är en  Velouté på karamelliserad jordärtskocka ringlad med rostad hasselnöts-cappucino och picklat päron. Vid sidan fick vi ett surdegsbröd med lardo.

Champagnen till soppan var Salmon Meunier Brut. Det var en mycket trevlig champagne. Många bubblor och hög syra tillsammans med tydliga toner av äpple och päron mötte soppans krämighet med picklat päron och de lagrade tonerna hittade jordärtskocka och hasselnötssmaken fint.

 

Visit Estonia lyxlunch med champagne på Baltic Queen
Visit Estonia lyxlunch med champagne på Baltic Queen
Visit Estonia lyxlunch med champagne på Baltic Queen - Salmon Meunier Brut

Lombard Extra Brut Premier Cru

Champagne med hög syra passar bra till Gös med svamp och en smörig svart fläder-beurre blanc. Champagnen heter Lombard Extra Brut Premier Cru och smakar mycket bra.

Som extrarätt får vi smaka en lite Potatis-mille feuille med Növa kaviar, Estlands första odlade kaviar från ett litet familjeföretag. Spännande!

 

Visit Estonia lyxlunch med champagne på Baltic Queen
Visit Estonia lyxlunch med champagne på Baltic Queen - Lombard Extra Brut Premier Cru
Visit Estonia lyxlunch med champagne på Baltic Queen - Potatis Mille Feuille

Estlands berömt för brödet

Brödet är mittpunkten på matbordet i Estland. Alla familjer och restauranger har sitt signaturbröd och det ligger mycket prestige i resultatet. Det mörka brödet är mest känt med de tävlar även om de godaste ljusa bröden.

Vi får smaka en himmelsk brioche som jag fortfarande kan drömma om. Vi hör ljudliga suckar av välbehag när vi bryter det ljumma brödet och smakar det tillsammans med brynt smör som är både sött och syrligt och toppat med salt. OMG!

 

Visit Estonia lyxlunch med champagne på Baltic Queen - brioche

Dessert från Lushmama och iscider

Sist in kommer en bricka med färgglada, ljuvliga små skapelser från Lushmama. Konditoriet är specialister på eclairs, fick jag veta, då jag berömde speciellt en eclair med hallon från brickan som var helt fantastisk. Lushmama ligger i Tallinn.

Vi smakar en iscider till desserten från Jaanihanso. Det blev delade meningar om iscidern för det verkade som ett antal bord fick flaskor med defekt dryck. Den vi fick vid vårt bord smakade i alla fall fint.

 

Visit Estonia lyxlunch med champagne på Baltic Queen - dessert Lushmama
Visit Estonia lyxlunch med champagne på Baltic Queen - iscider

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka