ARTIKLARDRYCKeventsöl

Årets Mästarpilsner

In ARTIKLAR, DRYCK, events, öl on

Årets Mästarpilsner

En fin tradition

Det är tradition för tredje gången, hos Melleruds att vinnaren av Årets Kock tar fram en egen pilsner. Det är dags för duktiga energiknippet Jessie Sommarström att presentera sin Mästarpilsner, Årets Kock-vinnare 2022.

Det är presslunch i slutet av februari (2023) på Urban Deli på Sveavägen i Stockholm och alla är där, som man skämtsamt säger.

 

Melleruds Mästarpilsner av Årets Kock 2022 Jessie Sommarström.
Melleruds Mästarpilsner av Årets Kock 2022 Jessie Sommarström på Urban Deli. Här med Spendrups bryggmästare Richard Bengtsson

Samarbete med chefsbryggmästaren

För att ta fram Årets Mästarpilsner samarbetar Årets Kock-vinnaren med Spendrups chefsbryggmästare Richard Bengtsson.

Mitt bästa öl är ljus lager, berättar han.

Jessies (ÅK 2022) och Richards fina kemi som uppstod under samarbetet och som de varmt berättar om, har resulterat i en ekologisk Mästarpilsner både med och utan alkohol.

Ölet talar för goda råvaror och presenterar oss båda i en enkel dryck, säger Jessie.

Det skapades magi och resultatet är en fantastiskt god Mästarpilsner, fortsätter Richard.

Jag tyckte att den alkoholfria var väldigt god och jag tänkte inte ens på att den var alkoholfri medan jag gick omkring med glaset. Den 5-procentiga Mästarpilsnern var också mycket god, smakrik med en härlig beska som smakar så himla bra till mycket mat. Eller, för all del, som törstsläckare en varm och solig dag.

 

Melleruds Mästarpilsner av Årets Kock 2022 Jessie Sommarström och hennes meny på pressträffen på Urban Deli.

Lunchen på Urban Deli

Årets Mästarpilsner serveras under lunchen till en välkomponerad avsmakningsmeny signerad Jessie Sommarström.

Det som Jessie bland sina snacks kallar Lättgrillad ostfralla med smak av skog är som en Choux au craquelin fylld med mild ost – helt ljuvlig (jag tog två)! Den var tydligen med bland hennes vinsträtter i Årets Kock. (se bild på bollen nedan)

Dravchipsen var också supersmarriga. Drav är en restprodukt vid ölframställning. Det är helt i Jessies linje att inte bara ta tillvara rester utan utmana sig med riktigt svåra uppgifter. Slidern gjord på Braxen är en sådan utmaning. Fiskköttet smakar bra men den är full av ben och därför svår. Jessies Braxenslider är en fröjd att äta.

Om du vill läsa om varför Braxen-fiske är hållbart finns här en sida.

 

Melleruds Mästarpilsner av Årets Kock 2022 Jessie Sommarström på Urban Deli.
Melleruds Mästarpilsner av Årets Kock 2022 Jessie Sommarström. Hennes Braxenslider med het kål från lunchmenyn på pressträffen.
Melleruds Mästarpilsner av Årets Kock 2022 Jessie Sommarström. Hennes gös från pressträffens lunchmeny på Urban Deli.

Dessert

Fyndigt kallar Jessie den första sötsaken för Biramisu. Den är gjord på en Porter från 2007 som bryggmästare Bengtsson hade i sina gömmor.

I glassen har Jessie använt karamelliserad malt till en tartlett på svenska vinteräpplen.

Allt smakar fantastiskt!

 

Melleruds Mästarpilsner av Årets Kock 2022 Jessie Sommarström. Hennes Biramisu från lunchmenyn på pressträffen.

Årets Mästarpilsner med hållbarhet

Årets Mästarpilsner är ett ekologiskt ljust underjäst lageröl bryggt efter konstens alla regler.

Eftersom Jessie brinner för hållbarhet, och inte i den där vidare meningen som alla slänger runt med, utan BRINNER på riktigt, så har hon valt ekologisk svenskodlad Magnum-humle. Denna humle bidrar med, förutom beska, svaga citrustoner. Jessie valde också det anrika maltkornet Balder, kulturspannmål från Warbro Kvarn i Sörmland.

Jag arbetar för att förändra livsmedelssystemet i en hållbar riktning, det ska inte vara en klassfråga, säger hon.

Personligen kom jag i kontakt med Warbro Kvarns jättefina produkter i matbutiken Rot på Södermalm (f d Kajsa Warg, originalbutiken (numera matbutik även på NK)). Warbro Kvarns nakenhavre var till exempel en favorit.

 

Melleruds Mästarpilsner av Årets Kock 2022 Jessie Sommarström. Hennes Glass på karamellmalt med tartlett på svenska vinteräpplen.

Jessie Sommarström

Jessie är den andra kvinnan genom tiderna att vinna Årets Kock på snart 40 år. Hon inte bara vann utan kammade hem vinsten med nästan full poängpott. Hon har erfarenhet från allt från enkla lunchställen till finkrogar, till exempel Esperanto, Sturehof m fl. Hon är idag kreativ ledare på min personliga favorit Urban Delis restauranger runt om i Stockholm.

Urban Delis representant som sitter vid mitt bord berättar att de, tillsammans med Jessies enorma drivkraft mot hållbar gastronomi, inte kommer att nöja sig med framgångarna med de populära och välbesökta restaurangerna och butikerna, utan ska även vara en innovationshub i framtiden.

 

Melleruds

1954 la Melleruds ner sin pilsnerproduktion för att så sent som 2011 återlansera sin pilsner, efter samma recept.

Årets Mästarpilsner 5,0% hittar du på Systembolaget den 13 mars.

Årets Mästarpilsner alkoholfri 0,5% finns i ca 150 Hemköp (och Urban Deli) från den 13 mars.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka