ARTIKLARpotatis

Potatisrapporten 2022

In ARTIKLAR, potatis on

Potatisrapporten 2022

Årets potatisrapport

På Potatisens dag den 26 oktober ärr det pressträff på restaurang Hantverket i Stockholm. Svensk Potatis AB bjuder in till en lunch för att presentera årets Potatisrapport 2022, för 5:e året, men också kora årets Potatisinspiratör.

500 personer mellan 18 och 70, år som är ett representativt urval av Sveriges befolkning, har svarat på en webbaserad undersökning med hög kvalitet på svaren. Undersökningen till Potatisrapporten genomfördes i augusti 2022.

potatisrapporten_2022
Restaurang Hantverket och potatisrapporten 2022

Vad är nytt i år?

Potatisrapporten ger oss en bild av hur potatis står sig på svenska middagstallrikar just nu. De har undersökt tendenser, vanor och attityder sedan 2017 och för femte året i rad ökar intresset för potatis i Sverige.

 – 98 procent av alla svenska hushåll köper potatis. Årets Potatisrapport visar att 17 procent dessutom kommer att öka sin konsumtion av potatis, berättar AnnaKarin Hamilton (bild nedan) som är VD för Svensk Potatis.

AnnaKarin Hamilton, vd Svensk Potatis AB och potatisrapporten 2022

Potatis i svåra tider

Potatis har mättat många magar genom kristider. När livsmedelspriserna ökar är potatisen en prisvärd vardagshjälte.

Potatis är en billig basvara med högt näringsvärde som mättar bra – till och med bäst enligt forskarnas mättnadsindex. Ett bra tips är att behålla skalet på, så får du i dig en rejäl dos kalcium, järn, zink, fosfor och b-vitamin, berättar Hamilton vidare.

Stefan Ekengren

Presslunchen

Kocken Stefan Ekengren (bild ovan) driver Restaurang Hantverket, känd för i första hand sin fantastiska mat men också sitt brinnande engagemang att dela med sig av allt det goda. Vi följer honom via krönikor, hans instagramkonto och via matlagnings- och receptsidor.

Hans drivkraft att skapa en bra arbetsplats, med plats för medarbetare att må bra och arbeta med bra villkor, är prisbelönt och uppmärksammat. Han ryter till i samhällsdebatter direkt när något måste uppmärksammas kring orättvisor, ojämlikhet eller me-too-rörelsen. Han drar sig inte för att stå längst fram när det stormar.

Jag har följt och beundrat Stefan, hans mat och kokböcker, sedan mitt första besök på Görvälns slott för åtta år sedan när vi flyttade till Stockholm.

Hantverket serverade en mycket god fiskrätt med en liten show som extra krydda, en uppvisning i potatiskonst de har på sin vanliga kvällsmeny. Se bilderna nedan.

Fiskrätt Hantverket
Fiskrätt Hantverket

Hur äter vi helst vår potatis?

Potatisrapporten visar att kokt potatis är det överlägset mest populära sättet att tillaga potatis. Men en tydlig trend är att kokt potatis tappar. Äldre personer kokar potatis i större utsträckning än yngre. Och ju mindre kommun, desto större utsträckning kokar man sin potatis. Hemgjorda pommes frites ökar till exempel medan bakad potatis minskar.

Hamilton fortsätter:
Klassiskt kokt potatis har minskat med 13 procent sedan 2018. Under samma tidsperiod ökade andra tillagningssätt med 39 procent. Intresset för matlagning är stort och potatis som råvara går att variera från klassisk vardagsmat till lyxiga festrätter. Eller resträtter. Vill du minska matsvinnet, så är potatis alltid en bra idé.

Vill du testa någon av mina recept med potatisrester finns det Gratinerade potatisrester eller  Gratinerat potatismos att välja på.

Kokboken Potatis av Stefan Ekengren

Årets Potatisinspiratör

Årets Potatisinspiratör är ett pris som instiftats för att uppmärksamma och belöna personer som lyft potatis på ett betydelsefullt sätt ut till svenska folket. I år fick Stefan Ekengren utmärkelsen.

Så här beskriver Anna-Karin Hamilton juryns val av pristagare:

Kocken Stefan Ekengren når ut med äkta potatiskärlek och inspiration via sin restaurang och sociala medier med tusentals följare. I september 2022 släppte han sin stora kärleksförklaring till potatisen – boken Potatis. En väldigt välförtjänt vinnare av priset och titeln Årets Potatisinspiratör 2022.

Ekengren hyllar råvaran som han själv kallar – världens bästa grönsak – på ett tilltalande och varmt sätt, som når ut till många människor. På ett återkommande sätt i media, men också till gäster på hans restaurang Hantverket i Stockholm. Här har hasselbackspotatis blivit en konstform.

Boken Potatis visar på ett vackert, intressant och inspirerande sätt hur nyttig och mångsidig denna gyllene knöl är. Och hans engagemang för potatis smittar av sig. 

Med tanke på bokens enorma succé är väl ingen förvånad över priset mer än Ekengren själv – enligt hans min på bilden.

Årets Potatisinspiratör Stefan Ekengren och potatisrapporten 2022
Stefan Ekengrens berömda Hasselbackspotatis

Mindre matsvinn

Hela 43 procent upplever att potatis ger ett mindre matsvinn jämfört med andra matvaror, enligt Potatisrapporten.

Potatis håller långt efter bäst före om du förvarar den svalt och mörkt. Gärna i en papperspåse som inte släpper igenom ljus. Kokt potatis som blivit över håller minst tre dagar i kylen och du kan enkelt förvandla den till smashed potatoes, pyttipanna, rostade potatisklyftor eller något annat gott.

 Fakta

Svensk Potatis AB har tagit fram Potatisrapporten 2022 och den ska vara till nytta för alla mat- och potatisintresserade i Sverige.

Svensk Potatis AB ägs av Stiftelsen Potatisbranschen. I deras styrelse finns bland andra Lantbrukarnas Riksförbund, Sveriges Potatisodlares Riksförbund, representanter för de stora dagligvarukedjorna med flera.

Läs gärna hela rapporten på deras hemsida.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka