Uplifting Blogg

  • burgare
    Chiliburgare och lökringar

    Chiliburgare och lökringar

    De bästa lökringarna som blivit vår favorit! Receptet på denna smarriga Chiliburgare med lökringar finns i kokboken Det finns ju en dag imorgon också (aka Bakisboken) är full moffig mat i amerikansk stil som passar lika bra till brunch och lunch som till middag.

  • destillat
    Angostura Cask Collection

    Angostura Cask Collection No.1

    Angostura Cask No.1 – 3rd edition – är en rom blandad från de bästa årgångarna mellan sex och fjorton år som sedan lagrats på nya bourbonfat. I slutet har rommen fått mogna på sherryfat vilket är första gången någonsin för en rom från Angostura. Ett mästerverk säger de själva. Jag var på en provning i samband med lanseringen.

  • gris
    Karamelliserat fläskkött

    Karamelliserat fläskkött

    Vietnamesiskt karamelliserat fläskkött – perfekt kombo av sött, salt och klibbigt. Ät köttet i en bowl med ris och grönt eller lägg det i en bun.

  • ARTIKLAR
    Kim Thúy - Smaker från Vietnam

    Kim Thúy – Smaker från Vietnam

    Smaker från Vitenam – en familjehemlighet av Kim Thúy är en kokbok som innehåller massor med recept på äkta, traditionell vietnamesisk mat, recept som gått i arv från Kims mormor, mamma och mostrar och innan dess många generationer tillbaka. En bok jag varmt rekommenderar.

  • GRÖNT
    rödkål - julens godaste

    Rödkål – julens godaste

    Rödkål – julens godaste. Om ni inte tidigare gjort egen rödkål är det dags att imponera på familjen eller vännerna. Enklare recept kan det inte bli – blanda, marinera över natten och koka en timme. I med sleven i grytan och fram på bordet!

  • fågel
    Kycklingjulskinka

    Kycklingjulskinka med griljering

    Kronfågel lanserar en stor nyhet till årets jul – en kycklingjulskinka – som är tillagad på klassiskt vis, rimmad, färdigkokt och färdig att äta. Den produceras av svensk gårdskyckling och tillagas i Sverige. Recept på två goda griljeringar.

  • dressing
    Julsallad med saffran och gönt

    Julsallad med saffran och grönt

    Jag och Zeina gör en julsallad som lättar och friskar upp julbordets annars tunga mat. Julsalladen smakar mycket bra till det varma på julbordet – till exempel till julskinkan, korvarna, köttbullarna eller chark. En brödbit till julsalladen är perfekt eller strö krutonger över den om du vill ha den lite matigare som ensamrätt.

  • drinkar & cocktails
    Cocktails Divination av Emil Hed

    Cocktails med julsmaker

    Tre unika drinkar till kommande storhelger skapade av Emil Hed från Cardierbaren, Grand Hotel i Stockholm. Två drinkar som är härligt kryddade och smakar mycket jul och sen en fantastiskt drink till nyår. Emil Hed är den svenske representanten i den globala bartendertävlingen Wold Class. Emil har även vunnit den nordiska deltävlingen.

  • BASRECEPT & HUR-GÖR-MAN
    Ugnsbakad ricotta

    Ugnsbakad ricotta

    Ugnsbakad ricotta är världens enklaste och snabbaste rätt. Smaksättningen fixar man med lite av varje som finns hemma. En egen liten rätt, lunch med grönsaker, aperitivo, tapa, på en buffé, som en vickning, tillbehör till ostbrickan eller charkbrädan, mellanmål med mera.

  • restauranger
    Bank Hotel Bonnie's

    Bonnie’s – Bank Hotels restaurang

    Bank Hotel i centrala Stockholm på Blasieholmen öppnade i augusti (2018). Jag var där på en pressvisning och en fantastisk lunch i hotellets vackra restaurang – Bonnie’s – belägen i den gamla bankhallen med sex meter i takhöjd. Bank Hotel och Bonnie’s ligger ett gammalt bankpalats från 1910 som med varsam hand renoverats till ett boutiquehotell.

  • restauranger
    Bank Hotel

    Bank Hotel i Stockholm

    Vid Nybrovikens kaj öppnade Stockholms nya intima lyxhotell Bank Hotel i augusti 2018. Vilken satsning och så lyxigt! Lyxigt med tyngd, exklusivitet och på det där gamla-pengar-viset. Det passar bra i ett gammalt bankpalats och en byggnad med anor. Det är Stureplansgruppen som siktar mot stjärnorna med denna lyxiga, extra-allt nykomling.

  • destillat
    Motörhead rom

    Motörhead rom

    Motörhead mörk rom – nyhet! Jag hittade lite brända toner i romen, doft av släckt cigarr i askkopp, arrak och kola. Med tanke på att märket signalerar tuffa män och hårdrock har de lyckats bra – doften är mycket manlig och lite sexig. De mjuka tonerna av vaniljkola och lätt sötma från muscovadosocker, får väl representera de hårda killarnas mjuka ballader.

  • ARTIKLAR
    Vässa dina sinnen - AEG Mastery Range presslunch

    Vässa dina sinnen

    Vässa dina sinnen – en interaktiv presslunch med Charles Spence, professor i sensorisk psykolgi, AEGs nya Mastery Range och Klas Lindbergs underbara mat. Läs om hur våra sinnen påverkar smaken på det vi äter. Kan musik eller känsel ändra vår smakuppfattning?

  • BASRECEPT & HUR-GÖR-MAN
    Brynt lökkräm

    Brynt lökkräm på 10 sätt

    Rädda trist lök ur kylen och gör en fantastiskt god och användbar lökkräm genom att bryna löken länge tills den är gyllene och söt. Mixa löken till en kräm och smaksätt lökkrämen på en massa olika sätt – voilà – ett smarrigt tillbehör eller smaksättning till matlagningen. Passar till det mesta som är gott till lök.

  • ARTIKLAR
    Julbord 2018 Viking Line

    Julbord Viking Line

    Viking Lines julbord är utvecklat i samarbete med Svenska Kocklandslaget för andra året i rad. Jag smakade allt gott på årets presslunch. Nyhet för i år är att de yngsta får ett eget julbord som innehåller mycket grönt och rätterna är lekfullt smaksatta och serverade för att locka barnen att smaka. Alla rätter är grönare än tidigare och det vegetariska har tagit steget till veganskt.

  • SMÅRÄTTER & TILLBEHÖR
    Svampmacka

    Svampmacka extra allt

    Finns det något godare än höstens svampmackor? Den här är piffad lite extra med färskost och baconmarmelad med lök. Ljuvlig kombo till kantarellerna eller annan svamp.

  • SMAKSÄTTARE
    Kantarellmacka med baconmarmelad

    Baconmarmelad med lök

    En mustig, söt och salt marmelad med bacon, lök, lönnsirap, kaffe och öl. Röran passar till väldigt mycket. Bli inspirerad!

  • godis
    Limefudge

    Limefudge att älska

    Limefudge – mjuk kola med lime, kondenserad mjölk och vitchoklad är en underbar smakkombo. Fudgesmeten kan även användas i kakor och som tårtfyllning. Galet gott!

  • ARTIKLAR
    Choklad för själen

    Praliner och choklad för själen

    Choklad för själen heter en bok av min vän Ulrica Grahl, fylld av praliner, desserter, bakverk, tryfflar, fudge och annat gott – allt med härlig choklad. Alla recept är enkla för att lyckas hemma i köket.

  • fisk
    Lax i ugn

    Lax i ugn med majs, ost och bacon

    Lax i ugn – fiskrätten som är familjefavorit. Tillagas i ugn, lättlagat och enkelt men smakar mycket. Majs ger sötma, bacon sälta och parmesan tillför umami.

  • destillat
    Jura Whisky provning

    Jura Whisky nylansering 2018

    Jura Whisky lanserade i maj 2018 en ny serie whisky – Jura 10YO, Jura 12YO, Jura 18YO samt Jura Seven Wood. Alla fyra finns i beställningssortimentet. Jag var på en provning för att smaka den här nya serien. Här kommer några goda cocktails.

  • PIZZA
    Pizza Margherita

    Pizza Margherita

    Jag lärde mig baka pizza på riktigt hos pizzeria 800 grader i Vasastan. Jag bakade en Margherita, allt från grunden med den godaste pizzadegen nånsin. Här är receptet, var så goda!

  • ARTIKLAR
    Steg för steg hur man lyckas med pizza

    Hemmapizza – bästa tipsen

    Kan man få hemmapizzan att smaka som en riktig pizza från favoritpizzerian? Ja! Jag var på en workshop hos populära 800 grader i Vasastan, Stockholm, och lärde mig tips och tricks för att lyckas.

  • ARTIKLAR
    Cervera presslunch med höstnyheter 2018

    Cervera höstnyheter 2018

    Cervera presenterade sina höstnyheter 2018 – nya delar och färger i servisen Mist ur eget varumärke Table Top Stories samt nya serien Signerat ur varumärket Anders Petter med köksutrustning. Jag hittade en favorit som nu finns på önskelistan.

  • kakor
    Gatha - armeniska smördegskakor

    Gatha – armeniska smördegskakor

    Gatha – armeniska frasiga, fluffiga smördegstrekanter med mjuk, lite söt fyllning. Min vän Anna som driver Kitchen of Anna bjöd på dessa ljuvligheter nyligen på en middag. Jag måste dela med mig!

Min matblogg

Jag lagar all slags mat men fokus ligger till vardags på mindre socker och mycket grönt men även hälsosamma recept för viktväktare.

Här hittar du matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.

Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.

Du hittar mig även på Vin & Matguiden där jag sedan 2017 arbetar som webbredaktör men även som profil med egna recept.

Nyhetsbrev:

Mitt Kök / Expressen tycker att Uplifting är en av Sveriges tolv bästa matbloggar.

Tillbaka