Hemmapizza

Hur lyckas man med hemmapizza?

Jag var på en workshop hos pizzeria 800 grader tillsammans med Mutti för att lära mig baka egen pizza, en hemmapizza som smakar som riktig pizza.

Här är alla tips & tricks för att lyckas. Bilder visar också stegen tydligt.

Vi gjorde bland annat en perfekt Pizza Margherita. Baka den antingen som den är eller  som grund för andra goda toppings.

Är du i Vasastan i Stockholm, missa inte 800 grader. De har tokgoda pizzor och är supertrevliga. Det tyckte Gulddraken också 2017 och utsåg dem till vinnare i kategorin Krog Budget.

Steg för steg hur man lyckas med pizza

Hur gör man en bra hemmapizza?

Vi fick lära oss en massa knep för att åtminstone komma nära originalet. Känner man till fallgroparna finns det stor chans att lyckas med sin hemmapizza.

På bilden nedan gjorde jag en supersmarrig pizza med Mutti Polpa, salciccia, mozzarella, lök, vitlök, brödsmulor, rosmarinolja och parmigiano reggiano.

Här får du instruktioner steg-för-steg så det är bara att sätta igång.

Steg för steg hur man lyckas med pizza

Degen

 

Mjölet

Du vill använda en mjölblandning som både ger en fin smak och som innehåller mycket gluten. Gör därför en blandning av italienskt 00-mjöl och ett högkvalitativt vetemjöl.

Det italienska 00-mjölet har hög glutenhalt vilket gör att degen samlar mycket luft och blir extra fluffig. Detta gör både degen lättare att jobba ut och ett krispigare resultat.

Jäst

Använd mycket lite jäst (3 gram till 4 pizzor) och ha en lång jäsningstid (gärna ett 1 dygn).

Varför? Det ger en syrerik deg som ger krispigare botten. Jästsmaken försvinner också vid längre jäsningstid.

Utbakning

Använd händerna och tryck ut degen med fingrarna. Använd inte kavel då syret dras ur degen. Man vill ha så mycket luft som möjligt kvar i degen för en luftig och knaprig pizzabotten.

Tryck ut degen från mitten och utåt – se bilderna!

Steg för steg hur man lyckas med pizza
Steg för steg hur man lyckas med pizza
Steg för steg hur man lyckas med pizza

Använd knogarna och snurra runt för att arbeta och tänja degen lite till.

Steg för steg hur man lyckas med pizza

Utbakning

Baka ut pizzan på ett mjölat bakplåtspapper så är det sedan enkelt att lägga över pizzan på en varm plåt eller pizzasten. När den ligger på pappret, passa på att dra ut degen ytterligare lite. Ha koll så att inte degen fastnar, ta lite extra mjöl i så fall.

Steg för steg hur man lyckas med pizza

Tomatsåsen

Det här är en bra genväg för att enkelt få en aromatisk och god tomatbas till pizzan, utan att koka och hålla på:

Ta en burk krossade tomater, blanda in rikligt med olivolja och salta och peppra efter smak. Använd en burk tomater av hög kvalitet som har en fin smak av tomater, förslagsvis Mutti Polpa.

Olivoljan tillför både smak och gör såsen mer aromatisk men förbättrar även tillagningen. Fettet i oljan leder nämligen värme och gör att såsen börjar koka i ugnen vilket ger både en godare smak och en krispigare botten.

Steg för steg hur man lyckas med pizza
Steg för steg hur man lyckas med pizza

Topping

Om du ska ha mozzarella på pizzan och grädda den i ugnen, använd Fior Di Latte (mozzarella av komjölk), inte buffelmozzarella (mozzarella på buffelmjölk). Buffelmozzarella innehåller högre andel vätska och om du har den i ugnen kommer du få små pölar av vätska på pizzan. Detta kan göra botten mindre krispig.

Vill du ha svamp på pizzan? Tänk på att svampen innehåller mycket vätska och vätska, har vi redan konstaterat, resulterar i mindre krispig botten. Stek därför svampen innan du lägger den på pizzan. Har du inte tid att steka, finns det en genväg. Genom att blanda den råa svampen med lite olivolja innan du lägger den på pizzan så slipper du att svampen släpper vätska.

Tänk i två steg

Tänk sedan topping i två steg – först tomatsås och ost och det som ska tillagas och bli varmt, sedan en topping som kommer på efter gräddningen.

Oskar, vår duktiga värd på 800 grader, tar t ex komozzarella i ugnen men lägger sedan på extra buffelmozzarella i steg två, bara för att det är gott. Likadant med parmesan, lite får smälta med i ugnen och lite kommer på som topping. Ja, och så vidare.

Steg för steg hur man lyckas med pizza

Gräddning

Ha så hög temperatur som är möjligt i din ugn! Pizzan är färdig när kanterna börjar bli bruna och osten fått fin färg.

Ett bra tips för krispigare botten är att ställa in din plåt i ugnen en bra stund innan det är dags att grädda pizzan. Baka ut pizzan på ett bakplåtspapper så är det sedan enkelt att lägga över pizzan på den varma plåten. Den extra skjutsen i undervärmen kommer ge ett extra krispigt resultat på botten.

Steg för steg hur man lyckas med pizza

Pizza varje dag! Nja…

Steg för steg hur man lyckas med pizza

The pizza party is over!!!

Steg för steg hur man lyckas med pizza

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka