kakorSÖTSAKER

Gatha – armeniska smördegskakor

In kakor, SÖTSAKER on

Gatha – armeniska smördegskakor

Armeniska gatha

De här ljuvliga kakorna – gatha – som är armeniska fick jag smaka hemma hos min matvän Anna Demirian (från Armenien) som bjöd mig och andra kära matvänner på en underbar armenisk afton med massor med god mat. Jag återkommer med recept från kvällens dignande bord.
Anna driver bloggen Kitchen of Anna och lagar riktigt god mat, en del prisbelönt. Missa inte att besöka hennes fina sajt där du garanterat hittar godsaker och nya favoriter.
Dessa ghata (vet inte vad det blir i plural, he he) är gjorda på frasig smördeg med en lite söt fyllning och liknar wienerbröd.
Anna berättar att man kan baka piroger, pajer och baklava, Napoleon bakelser mm med smördegen. Vi fick även smaka hennes armeniska gifflar med aprikosfyllning, gjorda på samma deg.
Gör man en stor sats smördeg när man ändå håller på att kavla och vika, går den bra att frysa in och sedan tina vid behöv. Ta ut degen dagen innan och tina den i kylen. En stor sats räcker till 5 omgångar så 4 färdiga degplattor kan sedan vänta i frysen. Alltid bra att göra mycket när man ändå är igång.

Steg

Smördeg till gatha

 1. Blanda med händerna hälften av smöret (400 g) med vattnet. Häll i vinäger och en del av mjölet och blanda. Häll i resten av mjölet och arbeta snabbt ihop degen så att den går ihop men är ganska mjuk.
 2. Dela degen i 5 bollar och låt vila en stund under duk.
 3. Kavla ut varje boll på lätt mjölat bakbord till en platta på ca 30×40 cm, en åt gången. Resten av smöret (400 g) ska nu fördelas på de 5 plattorna, till att bre i tre omgångar.Det betyder att 400 g fördelas till 5 plattor = 80 g. Dessa 80 g ska räcka till att bre de kavlade plattorna tre gånger. Använd ca 25 g till varje kavling enligt nästa steg.
 4. Bre ca 25 g smör på degplattan, vik ena sidan till mitten och den andra över. Vik sedan degen tre gånger på längden. Täck med plastfolie och låt vila i kylen. Upprepa med nästa boll.
 5. Ta ut en degplatta åt gången, kavla, bre på smör, vik igen och låt återigen vila i kylen. Upprepa samma med alla plattorna.
 6. Ta ut degplattorna för sista gången, en i taget, kavla, bre på smör, vik och låt vila i kylskåpet. De plattor du inte använder kan sedan frysas.

Fyllning till gatha – 1 degplatta

 1. Blanda smör, socker och mjöl med fingertopparna i en bunke till en porös massa.
 2. Kavla ut en färdig smördegsplatta till 30×40 cm. Dela ägget, vispa upp äggvitan och bre på degen. Spara äggulan till pensling.
 3. Fördela sedan fyllningen på degen och vik ena sidan till mitten och sedan andra sidan över.
 4. Skär degen till gatha i trekantiga bitar, ca 10 st. Pensla ovansidan med äggula men inte på kanterna för det hindrar degen att resa sig under gräddningen.
 5. Lägg trekanterna – gatha – på plåt med bakplåtspapper och grädda i 200 grader i ca 25 minuter tills kakorna blir gyllene.

Ingredienser

10-12 st gatha på en degplatta

Smördeg – stor sats, 5 st degplattor (resten kan frysas in)

800 g osaltat rumstempererat smör
4,5 dl ljummet vatten
6 msk äppelcidervinäger
4 äggulor
1 400 g vetemjöl

Fyllning till 1 st degplatta

50 g osaltat smör
2 dl vetemjöl
1 dl socker

1 ägg – vitan till fyllningen, gulan till pensling

Gatha - armeniska smördegskakor och andra kakor

Smaklig spis!

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka