ARTIKLAReventsHÖGTIDERjulrestauranger

Julbord Viking Line

In ARTIKLAR, events, HÖGTIDER, jul, restauranger on

Julbord 2018 ombord Viking Line

Julbordsstart

Den 16 november dukade Viking Line upp årets julbord 2018. Jag var ombord den 1 november på presslunch med avsmakning.  

Julbord 2018 Viking Line

Samarbete med Svenska Kocklandslaget

Julbordet är utvecklat i samarbete med VM-aktuella Svenska Kocklandslaget för andra året i rad och en nyhet för i år är att de yngsta resenärerna får ett eget julbord komponerat tillsammans med Svenska Juniorkocklandslaget.

Julbord 2018 Viking Line

Nyheter 2018

Julbordssäsongen är en av årets populäraste kryssningsperioder hos Viking Line. Under ett antal veckor (16 november-26 december) serveras närmare två hundratusen julbord på rederiets sju fartyg.

Årets julbord blir ännu grönare än tidigare, det vegetariska har tagit hela steget till veganskt, allt fortfarande med fina julsmaker. Jag känner igen mig i många traditionella rätter men mycket känns uppdaterat och modernt, vilket är ett plus.

Julbord 2018 Viking Line

Lagledaren Fredrik Andersson berättar

Fredrik Andersson, lagledare för Svenska Kocklandslaget, berättar att julbordets röda tråd är rena, väl avvägda nordiska julsmaker tillsammans med grönare, fräschare alternativ.

Även barnens julbord, framtaget med hjälp av Junior Kocklandslaget, innehåller mycket grönt och rätterna är lekfullt smaksatta och piffade för att locka barnen att smaka. 

Julbord 2018 Viking Line

Sillbordet

Sillbordet har många riktigt goda inläggningar och rätter. Jag är ju en sillälskare och blir mätt efter den här delen av julbordet. Utfiskad ål gör att många ålälskare saknar den traditionella biten men en smart och uppdaterad version är att röka sill och skapa samma smaker som den rökta ålens. Jag kunde ha blivit lurad av smaken. Det fanns även generöst med fiskrom, även lyxig Kalix löjrom.

Julbord 2018 Viking Line
Julbord 2018 Viking Line

Varmrätter

En fiskbit med sandefjordsmörsås var underbar. Torskwallenbergaren likaså. Deras Janssons frestelse var en av de godaste jag ätit. Däremot var vi inte alls överens om brunkålen, deras variant föll inte en skåning i smaken alls och smakade konstigt. Det blev en diskussion och förmodligen är den omgjord för de verkade inte heller riktigt nöjda.

Julbord 2018 Viking Line

Julskinka och gröna tillbehör

Julskinkan serverades ljummen och skars på plats av personal. Det gjorde att skinkan var saftig och smakade väldigt bra. Jag är inte förtjust i julskinka men hade jag inte varit så mätt hade det blivit en skiva till. Tänkte på söte mannen som älskar julskinka.

Brysselkålsallad med hasselnötter och västerbottensost är perfekt grönt tillbehör på ett julbord, även rostad broccoli i nobisdressing. Riktigt gott!

Julbord 2018 Viking Line

Ost, dessert och julgodis

Jag har aldrig plats till någon dessert när jag väl kommit så långt med det brukar finnas plats till en bit ost och kanske en enda sötsak.

Jag ville prova Boxholms nya ost. Den är  smaksatt med fänkål och dillfrön av av förre Årets Kock 2017, Johan Backeus, så det blev en liten bit. Den var så god att jag nu köpt osten till vår jul här hemma.

Julbord 2018 Viking Line

Struvor

Vid juldesserterna blev det en struva, det är sååå gott och känns traditonellt juligt. Efter att ha ätit Stefan Ekengrens struvor på Hantverket på Östermalm i Stockholm, med med vispad anklever, portvin och riven parmigiano reggiano, är man struvfrälst för alltid.

Julbord 2018 Viking Line

Långkryssning eller dagstur?

Jag är tyvärr inte så glad för att åka båt och blir lätt sjösjuk, speciellt på hösten när det ofta blåser, så jag erkänner att jag inte skyndat att boka julbord. Men det beror som sagt på vädret och inte maten. Att sova på båten är inte aktuellt men man kan åka på en dagskryssning. Jag ska nog ta med mig söte mannen på en jultur och frossa julmat (vid sill- och fiskbordet he he).  

Fakta

Svenska Kocklandslaget består av elva kockar och konditorer som under ledning av lagledare Fredrik Andersson just nu tävlar i Culinary World Cup 2018 som går av stapeln den 23-29 november i Luxemburg. Landslaget har redan i förrgår tävlat i första delmomentet – Kalla Bordet. De fick betyget guld. Poängen delges ännu inte men guldnivå indikerar ett mycket bra resultat.

Idag, den 25:e tävlar de med Varmköket och den 29:e får vi veta deras placering, helst på prispallen.

Även Svenska Juniorkocklandslaget bestående av åtta unga kockar tävlar i VM i Luxemburg under ledning av lagledare Peter Jelksäter. De ligger också väldigt bra till just nu och den 28:e får vi veta hur det går för våra unga kockar.

Julbord 2018 Viking Line

Hur påverkar Corona?

Det här är en senare uppdatering mitt i pandemin.

Jag tänker att du kanske läser det här när du funderar på årets julbuffé 2020 på Cinderella och känner dig osäker på säkerheten.

Jag kryssade på premiären den 20 augusti och delar med mig av upplevelesen i ett inlägg.

Julbord 2018 Viking Line

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka