fiskFRÅN HAVETKOKBÖCKER

Lax i ugn med majs, ost och bacon

In fisk, FRÅN HAVET, KOKBÖCKER on

Lax i ugn

Lax i ugn med majs, grädde och parmigiano reggiano

Den här laxrätten har blivit en familjefavorit. Rätten tillagas i ugn och sköter sig själv. Den är lättlagad och enkel men smakar mycket. Majs ger sötma, bacon sälta och lite röksmak och parmigiano reggiano tillför umami. Skuren gräslök livar upp den gratinerade ytan med färg.

Laxen serveras gärna med kokt potatis eller pasta.

Andra laxrätter

Gillar du lax så har jag ett par andra goda rätter – till exempel Ugnsbakad lax med fetaost eller en fin bjudrätt Laxsida med goda tillbehör. En senare favorit har det här Laxpaketet med asiatiska smaker blivit.

Fin kokbok av Myllymäki

Receptet på Lax i ugn är Tommy Myllymäkis, ur hans kokbok Fisk & Skaldjur. I receptet säger han att det är Carbonara-feeling på den här rätten. Ja, jag håller med och lika gott är det.

Jag älskar hans serie och har köpt och fått i present hittills tre stycken. De är alla riktigt bra, såklart vågar jag påstå eftersom Myllymäki dels är otroligt kunnig och noggrann, men dels för att han aldrig skulle prestera något annat än toppnivå. Det är sådan han är.

Lax i ugn

Steg

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rosta majs och bacon i olja i en stekpanna tills det börjar få färg, ca 5 minuter.
  3. Lägg laxen i en smord ugnsform. Lägg majs och bacon över fisken. Häll över grädden och till sist osten. Salta och peppra.
  4. Baka i ugnen 10-15 minuter. Strö över skuren gräslök vid servering.

Ingredienser

Lax i ugn

Tommy Myllymäki

Som jag skrev ovan är inte Myllymäki killen som gör någor halvdant, han siktar på bäst och är en riktig vinnarskalle. Hans meritlista är lång. Vi ser honom på tv i Nyhetsmorgon och Mitt Kök där han lagar en massa gott men framför allt delar med sig av bra tips för oss hemmakockar.

Han vann Årets Kock 2007, guldmedalj i Bocuse d’Or EM 2014, sedan silver i Bocuse d’Or VM 2011. Han satsade på guldmedaljen och la in en växel till för att vinna och bli världsmästare 2015. Tyvärr blev det (bara) bronsmedalj.

Myllymäki är kreativ ledare för Svenska Brasserier där flera av mina favoritkrogar ingår. Jag och väldigt många med mig älskar t ex klassikerna Sturehof, Riche och Taverna Brillo – alltid gott och trevligt, sådana man kallar säkra kort.

 

Smaklig spis!

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka