Brynt lökkräm

Rädda tråkig lök

Om kylen är full med lök som börjar se trist ut kan man rädda den genom att bryna den, göra en brynt lökkräm och använda den till mat, som ett tillbehör eller i matlagning som smaksättning.

Test med hjälp av smaklexikon

Jag har gjort ett litet smaktest nedan med olika kryddningar som är smakkamrater till lök, för att jag är nyfiken. Till min hjälp har jag eminenta och inspirerande boken Smaklexikon av Niki Segnit. Det är såklart stor skillnad i smak på rå lök och brynt lök om vi går in på lökens smakkompisar men det är bara att testa sig fram med olika kryddor och smaksättningar. Men smaken är som baken, du får själv testa dig fram till det du gillar.

Det går bra att blanda olika sorters lök i krämen. På bilden hade jag gul, röd och schalottenlök i min brynta lökkräm den här gången.

Tre versioner brynt lökkräm

Beroende på vad man vill använda brynt lökkräm till kan man göra tre versioner:

  1. Behålla löken bara brynt och äta som ett tillbehör eller använda i matlagning som smaksättning, i en gryta, soppa, varm macka, på pizza, till hamburgaren med mera. Klicka i köttbullssmeten eller köttfärslimpa.
  2. Mixa den med vatten till en kräm och spara krämen som smaksättning i matlagning – i en gryta, soppa, sås med mera.
  3. Mixa den med en mejeriprodukt och gör en röra som kan användas som dipp, en tjock sås, dressing till grillat, kött och hamburgare. Även denna variant kan användas som smaksättning i matlagning men tänk på att den är fetare.
Brynt lökkräm

Smaksättningar

Jag har testat att tillsätta olika kryddor i den brynta lökkrämen och därmed passar den till olika rätter och råvaror. Jag gjorde lite research på smakkamrater till lök och satte igång.

Jag tillsatte olika kryddor som föreslogs passa med lök och smakade av helt enkelt, så det är inget vetenskapligt, bara mina smaklökar. Jag tyckte det var roligt.

Jag testade alla smaker på enbart brynt lök mixad med vatten, smaksatt med lite salt. Den brynta lökkrämen behövde syra så jag tillsatte en liten skvätt vitvinsvinäger. Vinägern behövs och piggade upp lökkrämen. Man kan tillsätta lite nymald svartpeppar. Även gott att tillsätta en droppe honung för att höja sötman (om man vill).

Kryddtest

Jag blandade i pyttelite rökt paprikapulver. Den brynta lökkrämen skulle då passa till stekt och grillad korv, tyckte jag.

Jag provade mynta och det smakade bra men ovanligt, och vad skulle det vara gott till? Kom inte på något just då.

Att krydda lökkrämen med ingefära skulle passa till asiatisk mat, tyckte jag.

Jag testade nejlika, det smakade jul och passade fint tillsammans – klassiska smaker ihop. Dessa smaker har jag i min Morotssoppa med brynt lökkräm som är mycket god.

Min favoritkrydda i testet blev riven muskot – jättegott och godast av alla smaksättningar, tror jag. Prova att späda lökkrämen med lite buljong och gör en sås till grillat fläsk, anka eller lamm.

Jag ville prova den klassiska kombon lök och salvia men hade ingen färsk salvia hemma och det fungerar inte med torkad salvia. Färsk salvia måste tillagas så då kanske den skulle bli bra att brynas med i slutet av lökkrämen.

Lök på tallrik

Klassiska smaker till lök

Brynt lökkräm till potatis i många former är ju självklart. Ät till potatis eller blanda i någon potatisrätt. Så himla gott!

Lökkrämen passar även till apelsin, återigen t ex i morotssoppan (se ovan). Blodapelsin och rödlök är en perfekt kombo, det kan vi passa på att komma ihåg nu när vi ändå är igång och testar smakkamrater till lök.

En annan favorit var att äta brynt lökkräm till Parmigiano Reggiano (parmesan) och då sötade jag krämen med lite honung. Omvänt kan man då riva parmigiano i den brynta lökkrämen om man vill ha en dipp eller kall sås.

En variant av lika god kombo, lök och ost, är ju brynt lök i Fransk löksoppa med till exempel Gruyère eller Comté. Vi gillar även getost och rödlök så det finns oändligt med kombinationer. Bara att leka och testa!

Brynt lökkräm

Steg

Gör så här till en bas

  1. Skiva löken tunt eller hacka den. Stek den i rikligt med smör på mellanvärme. Kör löken länge, i ca 30 minuter på medelvärme så att den långsamt mjuknar. Höj värmen mot slutet i ytterligare ca 10 min så att löken karamelliserar och blir gyllene brynt.
  2. Låt löken svalna något och mixa den slät med smöret från pannan och hälften av creme fraichen eller vattnet. Du kan vispa ur pannan med lite vatten för att få med alla smaker.
  3. Tillsätt resten av creme fraichen eller vattnet och rör den helt slät. Om du använder creme fraiche kan du späda med lite vatten, mjölk eller grädde om den är för kompakt.
  4. Smaka av med salt + någon god smaksättning (se min lista) och låt stå i kylskåp tills servering. Ska du använda den som smaksättning i matlagning, förvara i kylen.

Ser krämen grådaskig ut kan man fuska med en droppe sockerkulör.

Lökkrämen håller flera dagar i kylen. 

Ingredienser

Brynt lökkräm

Smaklig spis!

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka