GRÖNTSMAKSÄTTARE

Daily Greens kryddörter

In GRÖNT, SMAKSÄTTARE on

Daily Greens kryddörter

Frilandsodlade kryddörter

Greenfood i Helsingborg lanserade nyligen fältodlade kryddörter.

Skillnaden mellan växthusodlat och frilandsodlat är märkbart stor – kryddörterna är större och kraftigare från sol och vind och de har mycket mer smak och doft. Dessutom håller de längre.

Lyxiga kryddörter är oftast mest tillgängligt för professionella kök men nu finns de även att få tag på för oss hemmakockar, bland annat hos City Gross.

Jag har provat

Kryddörterna som jag har provat är dill, timjan, oregano, basilika, rosmarin, kruspersilja, gräslök, bladpersilja, marockansk mynta, fransk dragon, och koriander.

Vissa örter hade så intensiv smak att jag använde mycket färre blad i rätterna. Ibland kan man hacka i 1-2 krukor tunn, gänglig ört i en röra och det smakar ändå nästan ingenting. Med de här kryddörterna var det en enorm skillnad, inte alla men de flesta.

Daily Greens örtkryddor

Favoriter

Den marockanska myntan var en höjdare! Mer intensiv smak och underbar doft kan man inte få. Det blev mynta i mojitos och sallader – helt fantastisk.

Basilikan var också underbart intensiv och jag gjorde nog den godaste gröna peston hittills (recept kommer). Basilika i kruka brukar ramla ihop så snart man börjar plocka den, men Daily Greens höll spänsten länge.

Den franska dragonen var också ljuvlig men så älskar jag dragon.

Gräslöken (se nedan) hade kraftiga strån hela vägen. Timjan och oregano hade så många blad att de nästan såg ut som en liten buske.

Ja, så här nöjd och lyrisk blir man när man alltför ofta är hänvisad till matbutiker med ”det vanlig utbudet med klena växter nästan utan smak och doft” – även om det under nuvarande sommarmånader blir bättre.

Vilka kryddörter finns i Daily Greens utbud?

Fransk dragon

Dragon säljs som rysk dragon och fransk dragon. Den franska dragonen smakar mer och har barrliknande blad med en stark aromatisk doft och en smak som drar åt pepprigt. Den är fantastiskt god till fisk och kyckling. Använd den som smaksättare i klassiska smörsåser, exempelvis béarnaise och hollandaise.

Koriander

Koriander har en skarp aromatisk doft och smakar friskt och citrusaktigt. Örten är god till sallader, skaldjur, fisk, kyckling, tacos och salsor. Tillsätt den i slutet av matlagningen eftersom den förlorar smak när den värms upp.

Körvel

Körvel har en söt och kryddig doft av anis. Använd den till sallader på rotfrukt och i grönsaksrätter. Körveln är populär hos professionella kockar och vacker att dekorera med.

Timjan

Timjan har en kraftfull smak och doft som upplevs som söt och kryddig. Använd den till lamm, fläsk, rostade rotfrukter eller som del i en kryddbukett för långkok.

Rosmarin

Rosmarin är barrliknande blad som är mycket aromatiska. Passar bra som smaksättare i allt från kötträtter till ugnsrostade rotfrukter. Använd den som krydda i marinader eller till vilt och lamm.

Basilika

Basilika har en parfymerad doft och stark smak och är stjärnan den klassiska peston. Använd den till pasta, kryddblandningar och marinader. Basilkan passar också fint med mogna tomater.

Thaibasilika

Thaibasilikan har spretigare blad än vanlig basilika och en kryddigare doft. Den har en tydlig smak av anis och används ofta i soppor och currypastor. Men den passar även perfekt till kyckling, räckor och tillsammans med exempelvis koriander och chili.

Marockansk mynta

Det finns många variationer av mynta men den marockanska sägs vara godast. Myntan består av stora blad med tydlig doft av mint. Använd den till drinkar, exempelvis som smaksättare i en Mojito. Den passar även perfekt i fruktsallader, som krydda i en yoghurtdressing, till falafel eller med lamm.

Oregano

Oregono har små ovala blad med en aromatisk doft och en frisk citruskryddighet. Passar givetvis perfekt till hemlagad pizza men också till lamm eller som krydda i en chili con carne.

Salvia

Salvia har en stark smak och doft av eukalyptus och gräs. Saliva passar perfekt som smaksättare i kötträtter eller tillsammans med färs. Använd den även som komplement till rökta och smöriga smaker.

Dill

Dill har en tydlig doft med en mild men karaktäristisk smak. Använd dill till skaldjur, som smaksättare i soppor, sallader och såser. Den är stjärnan i klassiska rätter som dillkött och dillkokt färskpotatis.

Bladpersilja

Passar som smaksättare i sallader och grytor. Bladpersiljan är mycket smakrik och vacker att dekorera maträtter med. Använd den i kryddiga marinader, exempelvis den sydamerikanska marinaden Chimichurri.

Kruspersilja

Kruspersilja har krusiga blad till skillnad från bladpersiljan som har släta blad. Kruspersiljan passar perfekt till varma rätter och som topping.

Gräslök

Gräslöken har långa stjälkar och en mild smak som påminner om ört och lök. Använd den rå, exempelvis hackad på en äggsmörgås eller i sallader. Den används i många traditionella rätter, exempelvis sill och potatis.

Daily Greens örtkryddor

Nubbesalladsås

På bilden ovan håller jag på att göra såsen jag alltid gör till min Nubbesallad och använder Daily Greens gräslök – sommarens mesta kryddört.

Såsen är inte bara god i Nubbesalladen eller till matjessill, den funkar även mycket bra till annan fisk eller till exempel i en potatissallad.

Fakta

Rekommenderat cirkapris: 20 kronor.
Vikt: 50 gram
Odling: Kryddörterna odlas i Europa med några undantag under den kallaste vinterperioden.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka