DRYCKeventsvinvinprovning

Israeliska viner – vinprovning

In DRYCK, events, vin, vinprovning on

Vinprovning istraeliska viner

 

Fint besök med vinprovning

Vi hade en vinprovning med israeliska viner med Tal Sunderland-Cohen (bild nedan, med kollega) som var på blixtvisit för La Chaîne des Rôtisseurs 60-årsjubileum. Han är Israels ordförande i sällskapet sedan många år.

Tal kommer från Israel och delar sitt boende mellan Tel Aviv och London. Han betraktas som abassadören för vin i Istrael, känner till alla vingårdar och föreläser över hela världen. Tal har lång erfarenhet och är enormt kunnig även inom mat, har skrivit böcker om vin och även varit skribent för flera vinmagasin. Han är charmig, passionerad och skulle kunna prata om vin och mat hur länge som helst.

När vi ses på en liten exklusiv vinprovning är det timmarna innan festligheterna ska börja på Nationalmuseum.

Vinprovning israeliska viner
Vinprovning israeliska viner

Det finns nästan inga israeliska viner

Det var spännande att prova israeliska viner vilket är mycket ovanligt hos oss.

Det finns bara några enstaka på systembolaget, ytterligare några i beställningssortimentet och ingen av dem är lätta att hitta. Man får till exempel inte upp alla viner när man söker på Israel utan några ligger under Övriga ursprung såsom Golanhöjderna (israelisk bosättning) eller Galiléen. Även om det kan vara politiskt korrekt med dessa indelningar, förvirrar det för oss konsumenter eftersom det inte är konsekvent. Det visar även på att Israel inte är så viktigt i sortimentet.

Vinprovning israeliska viner

Israels vinproducenter

Det finns nästan 400 vinproducenter i Israel. De har gjort vin i 6000 år och vinproduktionen nådde en topp under romartidens gyllene era då vin var den huvudsakliga drycken – inte så konstigt eftersom vatten var hälsovådligt.

På 600-talet erövrades Israel av muslimer och därmed upphörde vinproduktionen för en lång tid. I slutet av 1800-talet kom produktionen igång igen, i mycket liten skala. De tillverkade så främst sött vin för religiöst bruk och sedan lite enkelt vin för de lokala invånarna.

Vinprovning israeliska viner

Fantastisk tillväxt av vinindustrin

En jordblandning bestående av terra rossa, grus och vulkanisk sten tillsammans med varierande höjder och temperaturer har gjort regionen till ett vinproduktionscentrum.

Sedan 1990-talet har den israeliska vinindustrin upplevt en fantastisk tillväxt och inte bara i antalet vingårdar utan även i export och erkännande från vinkännare över hela världen.

Vinprovning israeliska viner

Vinerna vi provade

Alla vinerna vi provade var från Galiléen, den nordligaste och bäst ansedda i appellationen i Israel och inom Galileen är den bästa regionen Golanhöjderna. Golan är den kallaste regionen i Israel på en vulkanisk platå på en höjd mellan 400 till 1200 meter över havet. De får snö under vintern.

Vi provade tre viner från Gamla, två från Yarden och ett från Tulip.

Tal berättade att israelerna föredrar örtiga och kryddiga viner som smakar mycket Medelhavet, framför fruktigt och blommigt.

_____

Gamla Brut 2015 – chardonnay & pinot noir – dry sparkling
Beställningssortiment

Vinet tillverkas speciellt för restauranger. Mycket trevligt, friskt och lättdrucket. Jag tyckte att citrus, speciellt lime, men även mogna jordgubbar var tydligt framträdande.

Gamla Cabernet Sauvignon 2016
Beställningssortimentet (2015)

Smakrik, klassisk cabernet sauvigning, trevligt vin som passar till det mesta, grillad och stekt biff, höstens svamprätter eller en bit Gruyère.

Gamla Pinot Noir 2017
Beställningssortimentet

Lättdrucken, fatkaraktär och tydlig doft av jordgubbar. Ett perfekt vin till stekt ankbröst, leverpaté eller sesamstekt tonfisk.

Vinprovning israeliska viner

Fler viner vi provade

Yarden Syrah 2015
Beställningssortimentet

Vinet har en typisk karaktär av mogna plommon och körsbär tillsammans med rökiga och jordiga toner. Vinet har en fin lagringspotential i minst 10 år. Smakar bra till lammstek, BBQ-revben eller svamp.

Yarden Chardonnay 2017

Vi testade 2016 men de berättade att årgångarna har i stort sett samma grundkaraktär. Det är ett prisvinnande vin och det var ett av mina två favoriter.

Det hade en otroligt vacker gyllene färg, doftade härligt av mogna päron och aprikos och med frisk smak och tydlig ekfatskaraktär.

Tulip Syrah Reserve 2016

Min andra favorit av två! Finns tyvärr inte i beställningssortimentet.
Ett trevligt vin och mycket komplext i smaken. Fint balanserat och mjukt med tydlig doft av choklad och kaffe och i smaken mörka bär och körsbär. Långt avslut.

Även detta från Galiléen.

3 Kommentarer

  1. Anonym 5 år sedan

    Bästa vinet Yarden ???♥️

    • Monika 5 år sedan

      Ja, verkligen! Väldigt bra!

Pingbacks

  1. […] Läs mer om vinerna på Uplifting. […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka