KÖTTnöt

Biff Stroganoff klassiker

In KÖTT, nöt on

Biff Stroganoff

 

Klassisk husmanskost

Vill man lyxa till vardagen med en bit nötkött är Biff Stroganoff en bra idé. Det går snabbt att laga och blir gott och smakrikt. Blir det rester smakar grytan bra uppvärmd men tänk på att värma den varsamt för köttets skull.

Välj bra kött

Bättre att välja en mindre men riktigt bra köttbit och sedan istället öka på mängden svamp. På det viset kan vi njuta av en köttgryta men rejält minska på mängden kött. Det är givetvis lätt att göra grytan vegetarisk genom att helt ta bort köttet.

Smaka några andra köttgrytor?

Jag har några andra goda, klassiska grytor jag har lagat tidigare som till exempel en Irländsk gryta lagad med guinness för mustig, härlig smak eller en lättlagad Grytstek med grönsaker, också den med en smakrik och fin sås.

En annan Stroganoff måste ni testa! Vi har fastnat helt för Markus Aujalays variant med dill och kan inte gå tillbaka till en vanlig efter den upplevelsen. Lova att prova den! Korv Stroganoff med dill

Steg

Biff Stroganoff

1. Prepp: Förbered dina tillbehör (potatis eller ris) och beräkna tiden. Stroganoffen tar ca 30 minuter efter prepp. 

Strimla köttet. Ansa och dela svampen i ungefär lika stora delar. Hacka löken i små bitar. Finhacka vitlöken.

2. Vänd runt strimlorna med salt och svartpeppar. Hetta upp en stekpanna med olja på hög värme för att snabbt steka köttet. Stek i omgångar för att behålla värmen i pannan. Köttet ska få lite färg. Ta sedan upp köttet och sätt åt sidan. Vispa ur pannan med ett par matskedar skvätt vatten. Häll skyn över köttet men är det lite bränt slår du bara ut det. Torka ur pannan med lite hushållspapper – använd en tång så att du inte bränner dig.

3. Lägg svampen i den torra pannan på medelvärme och låt den vattna ur. Jag brukar suga upp vätskan några gånger under tiden med hushållspapper och tång för det skyndar på.
När svampen släppt en del vätska, salta och peppra, i med smör och höj värmen för att snabbt ge svampen lite färg. Sänk värmen och lägg i löken så att den också får lite färg. Till sist rör i vitlökshacket, paprikapulver och tomatpuré och låt den fräsa med någon minut.

4. Tillsätt vatten och kalvfond i pannan och rör ihop. Rör sedan i smetana och låt stroganoffen puttra någon minut. Tillsätt senapen och rör ihop väl.

5. Späd såsen med vatten om den är för tjock. Smaka av med salt, peppar, kalvfond och ev mer senap. Gillar du syra kan du även smaka av med några droppar citronsaft eller syrlig (inte söt) vinäger.

6. Tillsätt köttet (och ev. någon msk sky) och låt det bli varmt någon minut men koka inte för då blir köttet segt.

7. Hacka snabbt persiljan och strö över. Servera de tillbehören du har valt till din Biff Stroganoff. 

Ingredienser

Till servering

Beef Stroganoff
Beef Stroganoff
Beef Stroganoff
Beef Stroganoff
Beef Stroganoff
Beef Stroganoff

Smaklig spis!

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka