ARTIKLARDRYCKeventsvinvinprovning

Nordic Ruinart Sommelier Challenge 2019

In ARTIKLAR, DRYCK, events, vin, vinprovning on

Nordic Ruinart Sommelier Challenge 2019

 

Champagne och Grand Hôtel

Min första måndag efter semestern började formidabelt med Ruinart Champagne, Grand Hôtel och en sommeliertävling. Tävlingen heter Nordic Ruinart Sommerlier Challenge och som namnet antyder deltar toppsommelierer från Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Den 19 augusti hölls alltså för femte året i rad finalen av Nordic Ruinart Sommelier Challenge 2019. Årets tävling arrangerades för andra gången i Stockholm, den här gången på Grand Hôtel.

Ruinart Nordic Sommelier Challenge 2019

Tävlingen

22 av Nordens bästa sommelier tävlade i ett 40 minuter långt blindtest på fyra utvalda vita viner från olika delar av världen. De fick svara på frågor gällande land, årgång, druvsort, passande mat, serveringstemperatur och lagringstid.

Ruinart Nordic Sommelier Challenge 2019

Stor utmaning

Vi som var inbjudna till eventet fick göra exakt samma blindtest som de tävlande sommeliererna och det var ett spännande sätt att delta. Testet var mycket svårt (långt över mina kunskaper) men det gav en spännande inblick i tävlingen och exakt samma utmaning.

Tävlingen följdes av ett inspirerande och lärorikt föredrag om oxidering som hölls av Fréderic Panaïotis, champagnehuset Ruinarts källarmästare.

Efter föredraget lämnade vi den vackra Spegelsalen för att äta lunch i den vackra salen intill. Salarna på Grand Hôtel är så vackra och pampiga att man tappar andan.

Ruinart Nordic Sommelier Challenge 2019

Imponerande yrke

Innan jag går in på några av lunchens höjdpunkter måste jag dela med mig av en liten observation som gjorde mig fnittrig.

Servispersonalen på ett sådant här anrikt ställe som Grand Hôtel består ofta av lite äldre och mycket erfaren personal – inte sällan bastanta damer (jag menar positivt, de är så starka och har utvecklat speciella muskler i sitt hårda yrke) och dessa damer (även herrar) är makalöst effektiva, snabba och extremt diskreta.

Det som är så imponerande i deras arbete är deras små rörelser, miniknuffar och småljud som gör att de osynligt och militant styr upp hela serveringen. Ett diskret ljud eller en liten beröring får de mest uppslupna gäster att sätta sig givakt och ta emot maten. Lite som när fröken spände blicken i småskolan, ha ha. Denna skicklighet att ha hela bordet i sitt grepp tar många år att utveckla. Jag är djupt imponerad.

Ruinart Nordic Sommelier Challenge 2019

Kanapéer

Jag delar med mig av en av menyns absoluta höjdpunkter – kanapé med anklever med jordgubbssirap och en bit färsk jordgubbe. OMG. Ni som också älskar anklever måste genast testa!!!

Ruinart Nordic Sommelier Challenge 2019

Vacker dessert

Visst är väl desserten vacker? Flera tyckte att det var för mycket kaka – cheesecake-aktig – men det tyckte inte jag.

Rostad majspuré – bra tips med något nytt – smakade mycket gott till majskycklingen.

Ruinart Nordic Sommelier Challenge 2019
Ruinart Nordic Sommelier Challenge 2019

Ruinart champagne

Vi drack givetvis Ruinart till måltiden – rosé brut och Dom Ruinart 1993 blanc de blancs – underbart!

Har ni inte testat Ruinart champagne är det på tiden. Systembolaget säljer fyra olika, bland annat Ruinart R Brut som sedan mitten av april är Grand Hôtels huschampagne.

Bra att känna till är att Ruinart är världens äldsta vinhus och har skapat champagner sedan 1729.

Ruinart Nordic Sommelier Challenge 2019
Ruinart Nordic Sommelier Challenge 2019

Ellen Franzén vinnaren 2019

Vinnaren av Nordic Ruinart Sommelier Challenge 2019 blev Ellen Franzén, chefssommelier på Gastrologik. Sommeliererna Emma Ziemann från Sverige och Simon Zimmermann från Norge tog välförtjänt andra- och tredjeplatsen. Priset är en fyradagars studieresa till Champagne och Ruinart tillsammans med övriga internationella vinnare i Ruinart Sommelier Challenge.

Ellen som arbetar som chefssommelier på Gastrologik vann även SM i år och nu ska hon ladda hon inför Nordiska Mästerskapen 2019 som äger rum den 22 september i Stockholm. Ellen tävlade i Ruinart Sommelier Challenge förra året då hon tog en bronsplats.

Ruinart Nordic Sommelier Challenge 2019

Juryn

Juryn – från vänster:
Essi Avellan, internationellt känd champagneexpert från Finland
Kirsi Seppänen, förra årets vinnare av Nordic Ruinart Sommelier Challenge
(Ellen Franzén, vinnaren, ej jury)
Fréderic Panaïotis, källarmästare hos Ruinar
Mischa Billing, svensk sommelier och lektor i måltidskunskap
Maya Samuelsson, svensk vinnare i Nordic Ruinart Sommelier Challenge 2016 och driver familjeföretaget Vinkällaren Dryckesutbildningar

Bild ovan & nedan: Kensla

Ruinart Nordic Sommelier Challenge 2019
Ruinart Nordic Sommelier Challenge 2019

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka