KÖTTLCHF & LOWCARBOSTsalsa

Queso fundido med salsa

In KÖTT, LCHF & LOWCARB, OST, salsa on

Queso fundido med salsa

Smält-ost-panna till fredagsmyset

Queso fundido betyder smält ost. Vem älskar inte smält ost? I massor?

Vi behöver alternativ till det vanliga fredagsmyset med tacos. Den här rätten är ett bra sådant med de bekanta smakerna, en syrlig salsa och massor med smält ost.

Queso fundido kan vi givetvis variera i massor – annan köttfärs, andra korvar, eller bara köttfärs ingen korv, andra grönsaker – och mängderna är inte hugget i sten.

Det handlar bara om fina råvaror som vi omtänksamt fräser ihop med goda kryddor och sedan gratinerar med en massa härlig ost. Sedan hackar vi ihop en favoritsalsa och häller över och strör på en massa färsk koriander.

När det är dags att äta tar du en bit tortillabröd eller tortillachips och skopar upp den varma, kryddiga och gojsiga smälta osten. Så himla gott!

Mängden

Det här blir en stor sats. Halvera mängden om ni bara är ett par personer och gratinera queso fundidon i stekpanna (som på bilderna). Är ni många gör du den smälta osten i långpanna eller stor ugnsform.

Hur många den räcker till beror på hur man äter den – som en dipp, smårätt eller middag.

Queso Fundido

Steg

  1. Värm ugnen till 200 grader.

Salsan

  1. Skär tomaterna i klyftor, ta bort kärnor och saften (lite slarvigt), skär dem sedan i mindre salsabitar. Hacka lök, finhacka vitlök. Halvera chilin och ta ev bort kärnorna (om du inte vill ha superhet salsa) – hacka chilin sedan. Blanda ihop allt.
    Tvätta limen och riv skalet över salsan, pressa sedan saften i en liten skål. Vänd ner juicen i salsan – börja med hälften och smaka av till en bra syra.
    Skär koriandern – först bladen i lite större bitar, sedan de smakrika stjälkarna finhackade (som finhackad gräslök). Vänd ihop salsan och ställ åt sidan i rumstemperatur.

Queso fundido

  1. Strimla de grillade stora paprikorna i munsbitar (jag använder sax, går snabbt). Använder du färdigstrimlade, låt rinna av. Använder du färska paprikor – kärna ur och strimla.
    Hacka lök, vitlök och chili. Strimla salladslöken lite på snedden. Finhacka korianderstjälkarna men spara bladen till att toppa med vid servering.
    Riv osten.
    Ta ur innehållet ur chorizokorvarna och hacka.
  2. Fräs kycklingfärsen i olja och lite salt och peppar i omgångar så att den får lite fin färg, ca 4-5 min per omgång. Låt färsen först ligga utan att röra runt så att den får färg. Rör sedan runt och låt den bli klar. Ta upp och ställ åt sidan så länge.
  3. Fräs chorizohacket några minuter. Ta upp korvhacket och lägg tillsammans med kycklingfärsen. Låt fettet från korven vara kvar i pannan.
  4. Fräs lök, salladslök och chili lite mjukt i chorizofettet (är det väldigt mycket fett, ta bort överflödigt). Tillsätt paprikan och fräs med någon minut.
    Blanda alltihop till köttröran och smaka av röran med spiskummin, rökt paprikapulver och ev mer salt tills du är nöjd med smaken. Fega inte, ta i lite, rätten ska vara smakrik.
  5. Rör i hälften av osten i köttröran.
  6. Häll ut röran i en stor form eller långpanna. Strö över resten av osten, det ska vara rikligt med ost!
  7. Gratinera queso fundidon i ca 10-15 min tills osten smält och fått färg.

Servera genast medan osten är varm och mjuk, toppa med salsan och strö över skurna korianderblad. Skopa upp härligheten med tortillabröd eller chips. Pressa över ett par droppar lime med din klyfta.

Om smält-ost-pannan svalnar för mycket, är det bara att värma på igen! Gör du mycket Queso fundido kan det delas upp i olika formar och gratineras efterhand man äter så är osten hela tiden mjuk :))

Ingredienser

ca 6 -8 pers (beroende på hur man äter rätten)

Köttröra

  • 2 små el 1 stor gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 3 st salladslök
  • 1 chili (el mer om du gillar hetta)
  • 2 stora grillade inlagda paprikor el 1 liten brk strimlad (typ Zeta) el givetvis några färska paprikor (men jag älskar grillade inlagda)
  • ca 800 g kycklingfärs
  • 4-6 små (lättrökta) färska chorizo
  • 1 kruka koriander – spara bladen till servering, finhacka stjälkarna till köttröran
  • 500 g riven ost, blanda gärna favoriter – mild och smakrik
  • 1 lime
  • smaka av köttröran med spiskummin, rökt paprikapulver och salt

Salsa

  • ca 4 tomater
  • 1 rödlök
  • 1 chili
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 kruka koriander
  • 1 lime, skal och juice

Till servering

  • salsan
  • limeklyftor
  • tortillabröd eller tortillachips
Queso Fundido

Mycket bra mat för lchf och lowcarb

Queso Fundido eller smält-ost-panna är perfekt för både lchf-kost och den som vill hålla nere kolhydratmängden. Det är bara att skippa brödet. Om man vill kan man såklart skopa upp i ett salladsblad men jag tycker att man kan äta rätten som den är.

Äter du strikt lchf får du anpassa mängden paprika, lök och lime och dra på med extra ost.

Är du vegetarian finns det kanonbra alternativ till både färs och korv.

Mer ostgratinerat gott

Om vi är inne på lågkolhydratskost har jag andra goda ostgrejor att bjuda på. Vad sägs om stora kycklingbröst som är fyllda och ostgratinerade eller härlig fisk med ägghack?

En av de populäraste rätterna på min blogg är Gratinerat potatismos – potatismosrester som blir en ny krispig, krämig och smakrik rätt.

Smaklig spis!

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka