Picknickbitar med lax och dipp

 

Picknickbitar på rågbröd

Danskt rågbröd, lax och pepparrot är ett klassiskt smörrebröd. Den här idén är ett sådant smörrebröd men som picknickmat. Hygge!

Jag gjorde de här laxmackorna till midsommarlunchen och serverade de som en rätt på en liten buffé med blandad sommarmat.

De här goda mackorna är perfekta att ha med på picknick och de är dessutom väldigt mättande. De passar givetvis även utmärkt på en buffé som jag hade, eller en brunch.

Laxmackorna går bra att förbereda

Det är himla bra med mat som går att förbereda i god tid.

Jag la ihop brödet med laxen dagen innan men sparade toppingen till samma dag. Dill skär jag så färsk som möjligt och samma sak med pepparrot och citronzest. Dessa river jag såklart så sent som möjligt så det behåller sin fräschör.  Jag rörde även ihop dippen dagen innan.

Smörgås med lax

Receptet är skamlöst lånat från en kokbok jag bläddrade i hos en vän – Kung i köket (Kocklandslaget 2010). Jag tog bara en bild av receptet så jag vet tyvärr inte vem av killarna i Svenska Kocklandslaget det tillhör.

Originalreceptet säger gravad lax men jag valde rökt lax för jag är inte särskilt förtjust i gravad.

Variera mackorna

Du kan variera picknickbitarna och byta ut laxen mot till exempel rostbiff, salami eller något annat pålägg du gillar. Dippen är smaksatt med pepparrot och citron så picknickbitarna måste passa i smak till den. Det mesta i kött-, fisk-, och charkväg gör faktiskt det.

Om du ska gilla de här laxmackorna måste du vara förtjust i rågbröd, annars blir det ingen hit. Alla gillar inte det syrliga, osötade danska brödet. Gör picknickbitarna med annat mörkt och grövre bröd i så fall.

Picknickbitar med lax

Steg

Picknickbitar med lax

  1. Skiva brödet tunt på längden. Smöra de avlånga rågskivorna. Varva dem med laxen. Tryck till ordentligt och skär bort eventuella kanter om de är hårda. Detta kan göras i god tid i förväg – förvara i kylen.
  2. Skär längderna i picknickbitar.

Dipp

  1. Blanda alla ingredienser och smaka av med honung, salt och peppar.
  2. Dippen kan du också göra i förväg – förvara den i kylen.

Servering

  1. Garnera picknickbitarna genom att strö över dill, riven pepparrot och citronzest. Blanda detta om du vill (men så sent som möjligt innan servering) och ta med i en burk för att strö över på picknicken.

Ingredienser

4 pers

Picknickbitar med lax

ca 0,5 limpa danskt rågbröd
smör till brödet
ca 400 g rökt eller gravad lax i skivor

Pepparrotsdipp

2 dl gräddfil
3 msk riven pepparrot
smaka av med flytande honung, salt och svartpeppar

Till servering

Plockad dill
Några matskedar riven pepparrot
Rivet skal av en halv citron

Annan picknickmat

Den bästa picknickmaten på sommaren är i särklass en risonisallad. Du kan servera mängder vänner eller stor familj.

Risoni kladdar inte och du kan blanda i vad som helst och göra en god dressing. Dessutom gör du basen av pastasalladen dagen innan (om du vill).

Klämmor och rullar är också bästa maten att ta med ut i det fria. Älskar du matjessill men tycker att det är för kladdigt att ta med på picknick, kan jag tipsa om mina supergoda rullar av tunnbröd, brynt smör och nubbesallad.

Smaklig spis!

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka