korvKÖTTOST

Gnocchi gratinerad med mozzarella

In korv, KÖTT, OST on

Gnocchi gratinerad med mozzarella

 

Gnocchi med allt-i-ett gratäng

Jag har lagat så många snabba och all-i-ett rätter under den här isoleringen. Tidigare åt jag och söte mannen på var sitt håll ungefär halva veckan och vi åt ute väldigt ofta. Nu jobbar vi hemifrån under pandemin och plötsligt ska jag komma på maträtter sju dagar i veckan, helst snabbt men ändå supergott. Det blir mycket hittepå av vad som finns i kylen, som en korvgratäng idag.

Enkla gratängen med gnocchi

Söte mannen älskar gnocchi så det finns alltid i kylen. Jag älskar ost i alla former så mozzarella är också stapelvara i kylen tillsammans med burrata, ricotta, mascarpone och hårdostar. Korvar har vi massor i frysen från årets Korvfestival. Skafferiet är fullt med konserver och tomatburkarna står alltid i rader. Örter har jag på balkongen. Bara att köra på!

Gnocchi gratinerad med mozzarella

Gratängen blir god med favoritkorv

Gratängen kommer att smaka bra med vilken korv som helst, välj en av dina favoriter, men godast blir en smakrik. Älskar du riktigt het mat är det bara att dra på med hetaste chorizon. Vill du ha en lugnare version tar du såklart en mildare korv. Jag lagade min gnocchi-gratäng med en mildare chorizo.

Frisk ren smak

Det goda med rätten, tyckte jag, var att den smakade väldigt friskt och fräscht med mycket tomatsmak och den milda osten. Jag smaksatte inte ens med parmigiano reggiano (som jag nästan alltid gör) för jag ville behålla de fina, rena smakerna i gratängen.

Steg

Gnocchi gratinerad med mozzarella och chorizo

 

 1. Sätt på ugnen på hög värme för att sedan gå över till grilläge.
 2. Finhacka lök och vitlök.
 3. Hacka korvarna grovt – för hand eller i maskin med pulsfunktion.
 4. Hetta upp olivolja i stekpanna på medelvärme.
 5. Fräs löken mjuk och blank.
 6. Tillsätt korvhacket och låt fräsa med löken – ytterligare 5 minuter
 7. Slå över tomaterna och när det puttrat ihop några minuter, smaka av med salt och svartpeppar. Om du har hemma och om du vill kan du även smaka av med lite pressad citronsaft – passar bra om korven är mycket stark.
 8. Lägg i gnocchi och låt puttra i såsen i ca 5 minuter.
 9. Sätt ugnen på grill.
 10. Riv mozzarellabollarna i bitar och stick ner dem i gratängen.
 11. Grilla några minuter i ugnen tills osten smält.
 12. Garnera med basilika och servera en härlig grönsallad till.

Ingredienser

4-6 pers

Tips, valfritt:
Halvera färska cocktailtomater och vänd ner precis annan ugnen.
Stek eller grilla några extra korvar, skär i större bitar och stick ner i gratängen innan ugnen.

Till servering

Provade ny mozzarella

Granarolo Nordic är ett nytt varumärke med italienska ostar som de nu lanserar i Sverige. Det ingår färskostar, till exempel mozzarella och burrata samt hårdostar såsom klassisk parmigiano reggiano, grana padano och Granarolos egenutvecklad Quattrocento.

I min Gnocchi gratinerad med mozzarella provade jag Granarolos. Konsistensen var fin både färsk och gratinerad – smält hade den perfekta långa sega trådar. Granarolo tillverkar mozzarellan (även Quattrocento) med mikrobiellt ystenzym vilket gör att laktovegetarianer kan äta den.

Annat gott med burrata

Om jag nu har burrata på tapeten kan jag inte låta bli att tipsa om fler goda grejor. Min senaste burrata-rätt måste du prova – Burrata med apelsin eller lyxiga Burrata med sparriskräm och kanderade tomater.

Gnocchi gratinerad med mozzarella

Smaklig spis!

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka