ARTIKLARdestillatDRYCKevents

Mackmyra Grönt Te

In ARTIKLAR, destillat, DRYCK, events on

Mackmyra Grönt Te

Angela D’Orazio har gjort det igen!

Mackmyras Master Blender Angela D’Orazio har tagit ut svängarna och kanske skapat sin mest vågade och innovativa single malt whisky – Mackmyra Grönt Te.

De har slutlagrat (finishlagrat) whiskyn på nymättade Ex-Olorosofat, med en blandning av olorosovin och utsökta japanska gröna årgångsteblad (se nedan).

Mackmyra lanserar Grönt Te i mars (2020) i begränsad upplaga och whiskyn tillhör säsongsserien.

Mackmyra arbetar sedan 20 år med visionen att sätta Sverige på den internationella whiskykartan, med sin signaturwhisky men även med exklusiva, nyskapande och spännande smaker.

Guldmedalj till Mackmyra Grönt Te

Mackmyra tävlade i USA i april och tog hem tre guld i tävlingen Craft Spirits Awards bland annat för Mackmyra Grönt Te.

De andra två guldmedaljerna för AI:Intelligens och Lab Distillery Organic Gin. (tävlingsarrangör: American Distilling Institute).

Vad tycker jag?

Jag kommer att göra en provning av Mackmyra Äppelblom, Vintersol och Grönt Te separat som jag publicerar inom kort.

Mackmyra Grönt Te

Grönt Te premiärprovning

Några veckor innan lanseringen av Mackmyra Grönt Te var jag med Mackmyra på deras premiärprovning, en presslunch på Tako i Stockholm.

Tako är anonym från gatan (Birger Jarlsgatan) men väl ner några trappor kommer man in i en rofylld oas med asiatiska förtecken. Restaurangen breder ut sig i källaren men är mysigt planerad med många avdelningar, olika platser för olika behov.

På lunchen serverar de sushi, tako bowls (fyndigt!) och bibimbap. På kvällsmenyn lägger de till signaturrätter från grillen, tempurarätter och ångade buns – allt att dela som vänner.

Med tanke på lunchens tema med japanskt grönt te testade vi att dricka det till sushi, vilket smakade utmärkt.

Mackmyra Grönt Te
Mackmyra Grönt Te

Japanskt årgångste

Angela D’Orazio som älskar grönt te, hittade sin blandning med de finaste gröna årgångsbladen från Japan som sedan fick mätta faten där de lagrade whiskyn i 19 månader.

De lyckades hitta den perfekta blandningen av gröna teblad i ett samarbete med Yuko Ono, som bor i Stockholm och är certifierad japansk terådgivare. Yuko, som kommer från en japansk teodlarfamilj kan verkligen både hantverket och kvalitetste. Med hjälp av Yuko har Mackmyra fått levererat tebladen till fatlagringen.

Yuko Ono har egen import direkt från ekologiska odlare i Japan, är återförsäljare men säljer även te i sin webshop – missa inte ett besök! Som specialist föreläser hon, erbjuder kurser och provningar. Yuko berättar:

Att producera japanska teer är på många sätt likt whiskyproduktion, samma värderingar gällande kvalitet och smak- och doftupplevelser. Vi är noga med att ta hand om våra råvaror och det kändes tryggt att leverera våra japanska teer till Angela. Jag är glad över att vi kunde lyfta japanskt te och använda det som smakhöjare på ett nytt sätt, det ger whiskyn en spännande doft- och smakupplevelse av Japan och Sverige.

Enligt Mackmyra ger tebladen: ”en mjukt kryddig och smakrik whisky med fruktig och blommig textur med fin vanilj, örtiga gröna tetoner, en lätt kryddighet och gröna äpplen. Doften är kryddig, blommig, skogsbärig med frukt av torkade druvor, citrus och päron med gröna tetoner, vitpeppar och rostad vanilj.”

Bilden nedan: Yuko Ono och Angela D’Orazio

Mackmyra Grönt Te
Mackmyra Grönt Te

Japanska årgångsteer

De japanska årgångsteerna som Mackmyra använt:

Kaoribo-Hojicha
Ett nötigt, runt och delikat rostat te med 95 procent stjälkar och 5 procent teblad, mjuk och neutral i smaken och en milt rostad doft. Vårskörd från Shizuoka.

Yame-Sencha
Ett fylligt, lent och sofistikerat grönt te med välbalanserad sötma och blommiga toner, som är unikt från detta område i bergsbyn. Vårskörd från Fukuoka.

Yame-Gyokuro
Ett elegant grönt te med rund sötma, umami och härligt djupa dofter. Skuggad vårskörd från Fukuoka.

Yame-Matcha
Ett stenmalt grönt te, gjort på Tenchablad, av mycket hög kvalitet, som skuggas under cirka 25 dagar. Skuggad vårskörd från Fukuoka.

Mackmyra Grönt Te

Mackmyra Äppelblom

Jag var även med på premiärprovnigen av säsongswhiskyn Äppelblom. Vill du läsa mer om den så skrev jag om besöket på Spritmuseum.

Du kan också läsa om Mackmyras nya ambassadör Emil Åreng där även tre whiskycocktails finns i inlägget.

Om Mackmyra

Mackmyra är pionjären och innovatören som startade svensk whiskytillverkning. De skapar whiskyn med svenska råvaror, helt utan tillsatser och genom klimatsmart destilleringsteknik. Mackmyra erbjuder prisbelönt single malt whisky och en möjlighet att skapa sin egen whisky genom ett eget personligt 30-litersfat.

Mackmyra Grönt Te

Lansering

Mackmyras säsongswhisky Grönt Te lanseras på Systembolaget den 27 mars 2020.

Mackmyra Grönt te
Volym: 700 ml
Alkohol: 46,1 %
Pris: 600 kronor
Artikelnummer: 40310-01

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka