ARTIKLARrestauranger

Eatery Social Style

In ARTIKLAR, restauranger on

Eatery Social Style

 

Eatery Social tre år senare

Idag, när jag skriver det här, är det på dagen tre år sedan jag var på Eatery Socials invigning.

Restaurangen ligger i Clarion Hotel Stockholm och är en av Clarions satsningar i samarbete med den internationellt kända svenska kocken Marcus Samuelsson (bild nedan från invigningen – Marcus och dåvarande kökschef). Marcus är annars verksam i USA sedan många år. Du kan läsa mer om invigningen i inlägget från juni 2016.

Nu är jag alltså tillbaka för en Ceviche Masterclass som ägde rum för ett par veckor sedan.

Eatery Social Skanstull
Eatery Social Style

Ceviche masterclass

Jag och andra i branschen ska lära oss att göra peruansk ceviche. Vi var inbjudna av Fanny Bsenko (bild nedan) tillsammans med Clarion. Fanny driver Foodie Guide Stockholm.

Ceviche är traditionellt lagad på vit fisk men också ibland på skaldjur. Man skär fisken rå i tärningar och tillagar den sedan lätt genom att marinera råvaran i lime. Rätterna äter vi kalla.

Vi går igenom cevichens grunder med Johannes Stålhammar som är kökschef. Jag vill lära mig mycket mer om grunderna så det kommer att bli ett nytt besök där Johannes ska lära mig.

Jag kommer att dela med mig – yay! Om jag lyckas lära mig lika god ceviche som Eatery Social serverar kommer ni att bli lika lyckliga som jag.

Eatery Social Style
Eatery Social Style

Eatery Social Style

Här på Eatery Social möts fortfarande mattraditioner från Mexico, Peru och Kalifornien, precis som tidigare. De tillagas i det öppna köket i deras cevicheria och taqueria.

Rätterna på menyn är annorlunda jämfört med starten vilket inte är så konstigt när en meny dels är helt oprövad och dels att trender på tallriksuppläggning ändras rejält på tre år.

Jag märker också att fine dining-känslan är borta och serveringen känns nu mycket mer Social Style – Eatery Social Style som de kallar det. Sättet att dela på maten är inne och den stilen passar de här mattraditionerna mycket, mycket bättre. Jag tycker personligen inte att ceviche och mexikansk mat ska serveras ”pjäsigt” (kockspråk) – alltså utduttat på tallriken. För mig är mexikanskt och ceviche ett överdåd av rätter på härliga fat och i skålar, mat man kärleksfullt delar. Jämför själv med bilderna från invigningen!

Eatery Social Style

Kvällens inledning

Dra mig baklänges så mycket god mat vi smakade!!!

Vi inledde kvällen med bubbel och margaritas tillsammans med snacks – rostad majs, guacamole och tostadas. Väldigt gott! De där stora rostade majsen är supergoda.

Det finns sedan nyligen en butik i Stockholm på Frejgatan 32 (vid Odenplan) – Tienda Rocoto – där man kan köpa en massa peruanska ingredienser, bland annat de rostade majskärnorna. De har även en nätbutik så allt det goda är tillgängligt över hela landet.

Eatery Social Style

Fortsättning på menyn

Vi fortsatte njutningen med ceviche, tostadas och en planka – Parrillada.

Ceviche Nikkei var en höjdare och de flestas favorit. Nikkei betyder en fusion mellan japanska smaktraditioner och peruansk ceviche. Cevichen fick nya smakkombinationer genom de typiskt japanska ingredienserna som till exempel miso, wasabi, soja, ingefära och risvinäger.

Vi smakade också en planka med en fantastisk entrecôte med piementos de padrones, rocotomajo* och sötpotatisfries. Sötpotatisen (som vanligtvis är svår) var krispig och supergod.

*Rocoto är en liten, äppelformad, ovanlig chilisort som växer i Anderna i Peru. Chilifrukten är mycket het, har svarta fröer och tål kyla bättre än andra sorter (av förklarliga skäl).

Eatery Social Style
Eatery Social Style

Nyheter på Clarion Skanstull

Den 1 juni (2019) invigde hotellet nya Terrassen på plan 2. Utebaren har en underbar utsikt mot grönska och Eriksdalslunden.

På sommarterrassen, som är öppen i mån av väder, mån-lör kl 14-22, kommer Clarion att servera allt gott vi vill ha i glasen under heta sommardagar samt en meny där vi känner igen oss från Eatery Social men med en somrig twist.

Baren har en unik samling Tequila, Mezcal och Pisco och det är spännande om man vill smaka olika sorter och bekanta sig med dessa spritsorter. Inte så ofta vi har en större samling i barskåpet.

Det går också bra att hyra Terrassen för privata fester.

En annan nyhet är Söders Trädgård – Urban Garden – som Clarion inviger imorgon, 11 juni (2019). Jag ska dit och spana in odlingen imorgon kväll så jag återkommer om detta.

Söders Trädgårds innerstadsodlingar ska dels ge köket kryddor, bär och grönsaker men även vara en lokal kostnadsfri hub för grupper, företag och organisationer med en uttalad miljöagenda. Det är tänkt att vi ska träffas och prata om miljö, klimat och lokal samverkan. Men som sagt mer om detta efter invigningen imorgon.

Eatery Social Style
Eatery Social Style

Dessert och kaffe med avec

En liten dessert med chokladmousse och salt kolasås höll kaffet och vår mezcal sällskap. Mums!

 

Eatery Social Style

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka